DİYANET İŞLERİ BAŞKANIN'DAN AVUSTURYA'YA SERT ÇIKIŞ

DİYANET İŞLERİ BAŞKANIN'DAN AVUSTURYA'YA SERT ÇIKIŞ

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ‘İşbirliği...

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dün Avusturya parlamentosunda oylanarak kanunlaşan İslam Yasası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

AVUSTURYA TARİHİNE YAKIŞMADI

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan ‘İşbirliği Protokolü’ töreninde gazetecilerin soruları üzerine konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Avusturya’da çıkan İslam Yasasının her şeyden önce Avusturya ve Avusturya’nın tarihine yakışmadığını belirterek, farklı din mensupları arasındaki eşitlikleri ve özgürlükleri ortadan kaldıran bir kanun olduğunu kaydetti.

HER ÜLKE KENDİNE GÖRE İSLAM ÜRETİYOR

Avusturya meclisinde yapılan ‘İslam Avusturya’nın parçasıdır, değildir’ şeklindeki tartışmaları büyük bir üzüntüyle izlediğini dile getiren Başkan Görmez, “Her şeyden önce Avrupa’da herhangi bir ülkenin birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek yerine, Müslümanlara yönelik başlayan islamofobia dalgasını bertaraf etmek yerine entegrasyon ve güvenlik politikalarının bir parçası olarak her ülkenin oturup kendi İslam’ını üretmeye kalkışmasını kesinlikle beyhude bir çaba olarak değerlendiriyorum" dedi.

İSLAMFOBİ AŞIRI SAĞ ETKİSİ İLE YÜKSELDİ

Nitelikli birlikteliği oluşturmada en önemli hususun din özgürlüklerinin önünün alabildiğine açılması olduğunu vurgulayan Başkan Görmez’in açıklamasından önemli satırbaşları şöyle; Her şeyden önce bu yasa, Avusturya’ya ve Avusturya’nın tarihine yakışmamıştır. Avusturya Avrupa’da ilk defa İslamiyet’i 1912 yılında resmi olarak kabul eden ve bu yönde müesseselerini geliştiren, Avrupa’ya da bu yönde örneklik teşkil eden bir ülkeydi. Doğrusu son karar, çok tartışmalı olarak gündeme geldi. Ben bu yasanın Avusturya’da meydana gelen zorunlu bir ihtiyaçtan dolayı gündeme geldiğini düşünmüyorum. Maalesef Avrupa’yı saran islamofobia dalgası aşırı sağ ve radikalleşmenin meydana getirdiği olumsuz etkilerle bu kanun gündeme geldi."

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, AVRUPA’DA BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ, AHLAKI VE HUKUKUNU GÜÇLENDİRMİŞTİR"

Görmez, "Bu yasa, farklı din mensupları arasındaki bütün eşitliği ortadan kaldıran bir kanun. Bu yasayla sadece Başbakanın etkisiyle 100 yıllık bir dini cemiyet ilga edilebiliyor. Bilhassa üzerinde durulan en önemli hususlardan bir tanesi, bugüne kadar 30-40 yıldır Diyanet İşleri Başkanlığımızın Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımıza götürdüğü din hizmetleri… 40 yıldır bu din hizmetlerini, hem Avusturya’da hem Almanya’da hem de Avrupa’nın her tarafında Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa ülkelerinin kanunlarıyla kurulan müesseselerle ortaklaşa işbirliği içerisinde yürütmektedir. Tarihine baktığımız zaman Diyanet İşleri Başkanlığı ile yürütülen bu hizmetlerin o toplumlara hiçbir olumsuz yönü olmamıştır. Sadece barış içerisinde birlikte yaşama kültürü, ahlakı ve hukukunu güçlendirmiştir" dedi.

avusturya-islam.jpg

"BU YASA, AVRUPA’YI SARAN İSLAMOFOBİA DALGASININ BİR SONUCUDUR"

Görmez, "Dün Avusturya meclisinde yapılan tartışmalarda, ‘İslam Avusturya’nın parçasıdır, değildir’ şeklindeki tartışmaları büyük bir üzüntüyle izlediğimi belirtmek istiyorum. Her şeyden önce Avrupa’da herhangi bir ülkenin birlikte yaşama kültürünü güçlendirmek yerine, Müslümanlara yönelik başlayan islamofobia dalgasını bertaraf etmek yerine entegrasyon ve güvenlik politikalarının bir parçası olarak her ülkenin oturup kendi İslam’ını üretmeye kalkışmasını kesinlikle beyhude bir çaba olarak değerlendiriyorum ve doğru olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

oesterreich-moschee-muslimische-vereine-540x304.jpg

"HER ÜLKENİN KENDİNE GÖRE BİR İSLAM’I OLMAZ VE İSLAM DEVLET POLİTİKALARIYLA ÜRETİLEMEZ"

Görmez, "İslam evrensel bir dindir. Kaynakları, tarihi, esasları ve ilkeleri bellidir, her ülkenin kendine göre bir İslam’ı olmaz. Ve bunlar devlet politikalarıyla üretilecek şeyler değildir. Bunlar ancak doğru bilgiyle, dini özgürlüklerle geliştirilebilir" dedi.

"NİTELİKLİ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMANIN EN ÖNEMLİ YOLU, ALABİLDİĞİNE DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜNÜ AÇMAKTIR"

Görmez, "Nitelikli birlikteliği oluşturmanın 3 tane yolu var. Bir tanesi, alabildiğine dini özgürlüklerin önünü açmaktır. İkincisi, din hizmetlerini belli bir sistem içerisinde yürütmenin önünü açmaktır. Son olarak ta din eğitiminin en güzel bir şekilde önünü açmaktır. Yoksa bu tür kanunlarla, düzenlemelerle, 100 yıllık hakları almak suretiyle sorunların çözülebileceğine ilişkin inancım yoktur" dedi.

"AVUSTURYA’DAKİ MÜSLÜMANLARA ÇAĞRIM, TEPKİLERİNİ DEMOKRATİK ÇERÇEVEDE GÖSTERMELERİDİR"

Görmez, "Mutlaka akli selimin egemen olacağını düşünüyorum. Kilise mensuplarının bu yasaya destek vermemiş olmasını çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Avrupa hukuk müktesebatı dikkate alındığında pek çok maddenin büyük sorunlar taşıdığını, İnsan Hakları Mahkemesinden bu kanunun geri döneceğini ifade etmek istiyorum. Avusturya’da yaşayan Müslüman kardeşlerime çağrım, yüksek bir olgunluk ve teenniyle karşılamalarıdır. Tepkilerini demokratik çerçevede, bilimsel olarak anlatmaya ve izah etmeye devam etmeleri gerektiğini ifade etmek isterim" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı