DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN NÜKLEER SUÇLAMASINA ÇOK TUHAF YANIT
Açıklamada Dışişleri bakanlığı Nükleer çalışma yapmıyoruz diyemedi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile sözcü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan iddialara verdiği yanıt verdi. Alman Die Welt Gazetesinde 3 gün önce verilen ve Alman istihbaratına dayandırılan bir haberde Erdoğan'ın Nükleer Silah Yapmaya çalıştığını, bu amacı içinde çeşitli şekilde faliyetler yürütüldüğü iddia edilmişti.
HABER SİTEMİZDE YER ALMIŞTI
Sitemizde de geniş şekilde yer alan bu haberin üzerinden 3 gün geçtikten sonra Türk Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç adına bir yalanlama mesajı yayınlandı. Sözcü tarafından yapılan açıklamda suçlama bütünü ile asılsız olarak nitelendirilirken, Die Welt Gazetesinde çok ayrıntılı bir şekilde verilen iddiaların ayrıntısına girilmediği görüldü. Açıklamada geniş bir şekilde Nükleer Enerjinin barışçıl amaçlar ile kullanılacağına bağlı olunduğu sözlerine yer verildi. Diplomatik kaynaklarımız bu açıklamanın "Nükleer Çalışma Yapmıyoruz" anlamına gelmediğini, tam tersine, "yapıyoruz ama barışsal amaçlara yönelik" şeklinde anlaşılabileceğinin altını çiziyorlar. İşte Dışişleri bakanlığının o açıklaması.
.NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL AMAÇLAR İLE KULLANILMASI İLKESİNE BAĞLI ÜLKEMİZ
DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan 'Türkiye gizlice nükleer silah üretimi üzerinde çalışıyor' iddialarını yalanlayarak; "nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ilkesine kararlı bir şekilde bağlı bulunan ülkemiz hakkındaki bu iddialar mesnetsiz ve gerçeklerden uzaktır" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile sözcü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan iddialara verdiği yanıt verdi. Bilgiç, 'Türkiye'nin nükleer silah üretimi üzerinde çalıştığı yönündeki iddiaların' gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmadığını belirterek, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara atıfta bulundu. Bilgiç şunları kaydetti:
"Silahların kontrolü ve silahsızlanma konularına önem atfeden Türkiye, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması başta olmak üzere, bu alanlardaki tüm uluslararası Anlaşmalara ve Sözleşmelere taraf bulunmakta, bu yöndeki uluslararası çabalara aktif biçimde katılmaktadır. Kitle imha silahlarının yayılma riskinin yüksek olduğu bölgelere yakın bir konumda bulunan Türkiye, bu alandaki gelişmeleri dikkatle izlemekte, bu endişe verici eğilimin kontrol altına alınması amacıyla yürütülen uluslararası çalışmalar içinde yer almakta, bu bağlamda Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılmış bölge haline dönüştürülmesi hedefini öncelikli görmekte ve sürecin ilk aşaması olan Ortadoğu Konferansı'nın tüm bölge ülkelerinin katılımlarıyla en kısa sürede hayata geçirilmesini arzu etmektedir."
"NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL AMAÇLARLA KULLANILMASI İLKESİNE KARARLI BİR ŞEKİLDE BAĞLI"
Tanju Bilgiç, Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın çizdiği çerçeve içinde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ilkesine kararlı bir şekilde bağlı bulunduğunu ifade ederek, sözkonusu iddaların 'mesnetsiz ve gerçeklerden uzak' olduğunu söyledi.
Bilgiç, iddiaların NATO ülkesi bir ülkenin basınında yer almasına da dikkat çekerek; "Ayrıca, bu tür haberlerin Türkiye gibi NATO üyesi ve NATO'nun kolektif savunma sistemine dahil bir ülkenin basınında yer alması şaşırtıcıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: