DİKKAT! POKEMON GO MASUM BİR OYUN DEĞİL
Dünyada fenomen haline gelen Pokemon Go oyunu bataryanın ömrünü tüketmesi ve sunucuların sürekli çökmesinin yanında, hırsızlara ve pedofillere çıkar sağlayabiliyor....
Kısa sürede tüm dünyaya yayılan Pokemon Go’nun masum bir oyunun çok ötesinde olduğu belirtiliyor. Herkesebilimteknoloji.com’un haberine göre, son zamanların belki de en çok ses getiren oyunlarından olan Pokemon Go, kısa sürede dünya çapında bir fenomen haline geldi. Artırılmış gerçeklik kullanarak video oyunları üreten Niantic firmasının IOS ve Android tabanlı olarak tasarladığı Pokemon Go, oyunculara daha önce yaşamadıkları bir deneyim sunuyor. Telefonun GPS, bluetooth ve kamera özelliklerini kullanan oyun sayesinde oyuncular, “gerçek” bir Pokemon avı deneyimini yaşama şansına erişiyor.
İlk bakışta tehlikesiz görünen bu oyun, aslında o kadar da masum değil. Oyunla ilgili şikayetler genelde bataryanın ömrünü tüketmesi ve sunucuların sürekli çökmesi ile ilgili olsa da, oyun, pek çok tehdidi barındırıyor.
KORSANLARIN ELİNE GEÇİYOR
Birkaç gündür gündemi meşgul eden Pokemon Go, internet korsanlarının ilgisini çekti bile. Mesela, henüz piyasada olmayan ülkelerde oyunun malware versiyonu, APK dosyası görünümünde internete düşmüş. Bu uygulamaların, DroidJack RAT isminde Trojan dosyası oldukları ve indirilmeleri halinde telefonun kontrolünün korsanların eline geçtiği uyarısı veriliyor.
SOYGUN YAPILIYOR
Korsanlık, buz dağının görünen kısmı… ABD'nin Missouri eyaletindeki O'Fallon kentinde dört hırsızın, oyuncuları tenha bölgelere çekerek soydukları ortaya çıktı. Soyguncuları yakalayan Bill Stringer isimli polis, soyguncuların, oyundaki GPS özelliğinden faydalanarak kullanıcıları tenha bölgelerde beklediğini ve buraya gelen insanları silahla tehdit ederek soyduğunu belirtti.
PEDOFİLLERE ÇIKAR SAĞLAYABİLİR
Robin isimli bir Twitter kullanıcısı ise, belli bir bölgeye yarım saat boyunca Pokemonları çağırma olanağı sunan lure özelliğinin pedofillere çıkar sağlayabileceğini belirtti. Twitter üzerinden sonuçlarını paylaştığı bir “sosyal deney” yürüten Robin, belli bir bölgede lure özelliğini kullandı ve insanların gelmesini bekledi. Birkaç dakika içindeyse, ebeveynleri yanlarında olmayan pek çok çocuk bu bölgeye geldi. Robin “Bu oyun insanlarda bir arkadaşlık hissi uyandırıyor. Buraya gelen çocukların çoğu kesinlikle yabancıların tehlikeli olabileceği gerçeğini unutmuştu” diyen bir tweet attı.
ÇOCUKLARA ZARAR VERMEK İSTEYEN KULLANABİLİR
Bir NSPCC sözcüsü de “Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu tip oyunları yaratırken oyun şirketlerinin genç oyuncuları göz önüne almaları ve yaptıkları uygulamanın onları tehdit altında bırakmayacağından emin olmaları gerekir” diye bir açıklama yaptı.
SİYAH ERKEKLER İÇİN ÖLDÜRÜLME RİSKİ TAŞIYOR
Omari Akil isimli bir blogger ise, Kotaku isimli internet sitesinde yayınladığı “Pokemon Go, eğer siyah bir erkekseniz sizin için bir ölüm fermanı olabilir” isimli yazısında, ABD’de siyahi vatandaş olmanın zorluğuna değindi. ABD’de polis tarafından öldürülen Alton Sterling ve Philando Castile isimli iki siyahi vatandaşa dikkati çeken Akil şöyle dedi: “Dışarıda Pokemon ararken şüpheli görünmemeye çalışıyorum, çünkü bir yerde gereğinden fazla durmak siyah bir erkek için tutuklanma, hatta öldürülme riski taşıyor.”
TÜRKİYE’DE DE KURBAN VAR
Pokemon Go’nun Türkiye’deki kurbanları da ortaya çıkmaya başladı. Onlardan bir tanesi “zasch” isimli bir Ekşi Sözlük yazarı. Nişantaşı Çocuk Büro Amirliği önünde Pokemon yakalamaya çalışırken, nöbetçi polisin fotoğrafını çektiği gerekçesiyle göz altına alınan sözlük yazarı olayı şöyle anlattı: “güler misin ağlar mısınlı bölüm burada başlıyor. 15 dakika, bir art niyetimin olmadığını, aslında fotoğraf çekmediğimi, karakolun üstünde uçan yarasa tipi bir pokemonu avlamaya çalıştığımı anlattım üç polise. ısrarla çektiğin fotoğraflar nerede diyorlar, yahu fotoğraf yok, pokemon var diyeceğim, diyemiyorum… diyemedikçe daha da üstüme geliyorlar.”