DEĞERLİ YALNIZLIK.. Erdogan'ın yeni Ünvanı
Reuters haber ajansı, Başbakan Erdoğan'ın Dış Politikada "değerli" yalnızlığını değerlendirdi. Suriye'ye askeri eylem çağrıları, Mısır'da da devrik Cumhurbaşkanı Mursi'ye bel bağlaması nedeniyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu'da devre dışı ka
Reuters'dan Nick Tattersall imzalı analizde, "Kendisini 'değerli yalnızlık' içinde bulan Erdoğan, bir yandan Türkiye'deki bazı önemli Körfez yatırımcılarını yabancılaştırma bir yandan da uluslararası güçler ve Mısır'ın ordu destekli hükümeti nezdindeki nüfuzunu kaybetme riskini alıyor" denildi.
Tattersall, Türkiye'nin uzun bir süredir Batı'da demokrasi modeli olarak övüldüğünü ve Arap Baharı'nın demokrasi yanlısı protestoları sırasında önemli bir konuma geldiğini, ancak Erdoğan'ın Suriye'ye müdahale konusundaki ısrarlı çağrıları nedeniyle bu hafta Washington'la Moskova diplomatik seçenek üzerinde anlaşınca Türkiye'nin devre dışı kaldığını yazdı.
Haberde, Washington Yakın Doğu Enstitüsü'nden Soner Çağatay ve İstanbul Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nden Sinan Ülgen'in görüşlerine de yer verildi. Analistlerin ortak kanısı şu: Türkiye tüm parasını aynı oyuncuya yatırdı. Libya'da da Mısır'da da Suriye'de de Müslüman Kardeşler ya da onlarla bağlantılı gruplara destek verdi. Müslüman Kardeşler'in başarısızlığı Türkiye'ye de zarar verdi.
Suriye'de muhalifleri destekleyen Türkiye Körfez'deki Sünni ülkelerin desteğini alabilirdi. Ama Mısır'da askeri yönetimi İran karşısında bir müttefik olarak gören Körfez ülkeleri Türkiye'nin sert tavrından rahatsız oldu.
Türkiye'de önümüzdeki iki yılda yapılacak seçimlerde dış politikanın seçmenlerin kararında önemli yol oynamayacağını ancak kamuoyunda özellikle Suriye krizi sonucu bir şüphe oluştuğu da ifade edilen yazıda son olarak ABD ve Rusya'nın uzlaşması sonucu Türkiye'nin "figüran" konumuna düştüğü ifade edildi.