DEĞERLENDİRME KURULUŞU ERDOĞAN'IN KOLTUĞU SAĞLAM BULMADI
Moody's karara gerekçe olarak artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditenin yatırımcı güvenini azaltmasını ve ekonomide orta vadeli büyümeye dair belirsizliği gösterdi.
Moody's Türkiye'nin not görünümünü düşürdü Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu teyit ederken, kredi notu görünümünü durağandan negatife indirdi.Moody's karara gerekçe olarak artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditenin yatırımcı güvenini azaltmasını ve ekonomide orta vadeli büyümeye dair belirsizliği gösterdi. CNN'de yer alan habri ayrıntıları şöyle.
Gece geç saatlerde yapılan açıklamada, "İç siyasi çalkantıyla beraber daha da belirsizleşen politika ortamında, ekonomik büyümeyi güçlendirici yapısal reformlar olasılığı zayıflayabilir. Bu nedenle orta vadeli büyüme trendine dair belirsizlik artıyor" denildi.
Açıklamada ayrıca yükselen siyasi belirsizlik ve daralan küresel likidite nedeniyle "yerli ve yabancı yatırımcı güveninin olumsuz etkilendiği" ifade edilerek Türkiye'de kamu ve özel sektörün dış finansmanı üzerinde baskının arttığı belirtildi.
Dolar/TL'de dün akşam saatlerinde global piyasalarda oluşan olumsuz havaya paralel başlayan yükseliş Moody's'in kararı ardından hızlandı.
Dün saat 17.45'te 2.0981/2.0988 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.1255 seviyesine kadar yükselirken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de ilk tepki olarak yüzde 10 seviyesini aştı.
Dolar/TL saat 12.15 itibariyle 2.1151 seviyesinden işlem görürken, gösterge faiz ise spot piyasada son işlemde yüzde 9.87 seviyesindeydi.
Moody's Türkiye'nin bu yıl için gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 2.5, 2015 için beklentisini ise yüzde 3 olarak açıkladı. Hükümetin orta vadeli hedefi bu yıl için yüzde 4, gelecek için yüzde 5 düzeyinde.
Türkiye'ye dair geçen hafta değerlendirme yayımlayan kredi değerlendirme kuruluşu Fitch de büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3.2'den yüzde 2.5'e, 2015 için ise yüzde 3.8'den yüzde 3.2'ye düşürmüştü.
Kredi notunun kısa vadede yükselmesi ihtimali düşük
Dış dengesizlikler devam ettikçe ve Türkiye dış finansman ve ödemeler dengesi baskılarına maruz kaldıkça ülke notunda herhangi bir yukarı yönlü adımın kısa vadede mümkün görünmediğini belirten Moody's, rekabetçiliğin artması, siyasi gerilimin azalması veya dış finansman üzerindeki baskının hafiflemesi ve yatırımcı güveninin düzelmesi halinde görünümün tekrar durağana çevrilebileceğine dikkat çekti.
Moody's daha önceki değerlendirmelerinde olduğu gibi şu baskıların kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağını belirtti:
"Son dönemde kamu finansmanında görülen iyileşmenin terse dönmesi ya da politik istikrarsızlığın artması ve ülkenin dış finansmanına ilişkin yoğunlaşan baskıların dış sermaye akımlarında ani ve sürekli bir duraklama riskini güçlendirmesi halinde kredi notunda aşağı yönlü baskılar oluşabilir."
Kuruluş Türkiye'nin ihracatta rekabet gücünü zayıflatacak kurumsal değişikliklerin de kredi notu üzerinde baskı yaratabileceğini kaydetti.