DAVUTOĞLU SÖZ VERDİ AMA ARTVİN BU YASAĞI KONUŞUYOR

DAVUTOĞLU SÖZ VERDİ AMA ARTVİN BU YASAĞI KONUŞUYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara'da yapılan toplantıda 'hukuki süreç sona erene kadar çalışma yapılmaması’ kararının alınmasının ardından, 2 gün geçmesine rağmen bölgeye..

Artvin Valiliği'ne başvuran Yeşil Artvin Derneği, oluşturulacak bir heyetle bölgeye çıkmak için izin istedi. 

HALA NEDEN İZİN VERİLMİYOR

Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin 2 gün önce Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği toplantıda, 'hukuki süreç sona erene kadar çalışma yapılmaması’ kararının alınmasından sonra Artvin'de gözler Cerattepe bölgesine çevrildi. Ancak kararın ardından 2 gün geçmesine rağmen Cerattepe’ye çıkış yasağı sürüyor. Jandarma ekiplerinin bariyerle kapattığı Cerattepe yoluna araç ve yaya girişine izin verilmiyor. Cerattepe’ye çıkan yol güzergahı ile Artvin Valiliği ve Vali Konağı önünde kalabalık polis gruplarının aldığı güvenlik önlemleri de sürüyor.

CERATTEPE’YE ÇIKMAK İÇİN BAŞVURU

Cerattepe bölgesine çıkış yasağı sürmesi vatandaşları endişelendiriyor. Artvin Valiliği’ne başvuran Yeşil Artvin Derneği, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyeleri ve basının da yer aldığı bir heyetin Cerattepe’ye çıkması için izin istedi. 

Bu arada maden şirketine ait 3 araç dün gece yarısı Cerattepe bölgesinden indirilip Artvin'den ayrıldı.

"BAŞBAKAN’IN SÖZÜNE RAĞMEN ÇALIŞMA VAR MI GÖRMEK İSTİYORUZ”

Cerattepe'deki mücadelenin sürdüğüne dikkat çeken Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın, Başbakan Davutoğlu'nun hukuki süreç sona erene kadar Cerattepe’de madencilik faaliyeti olmayacağını açıklamasının ardından kendilerinin de bölgeyi görmek istediğini söyledi. 

Bedrettin Kalın, "Artvin Valiliği'ne bir dilekçe ile başvuruda bulunarak bir heyetin Cerattepe bölgesine çıkarak inceleme gezisi yapmak istediğini bildirdik. Türkiye kamuoyu ve Artvin’deki hemşerilerimiz merak içerisinde. Başbakan’ın sözü gereği orada bir faaliyet yapılıyor mu, durdu mu ve çevreye bir tahribat veriliyor mu bunu bilmek istiyoruz" dedi.

"İDARECİLER BAŞBAKAN’IN SÖZÜNÜ HAVADA BIRAKTI"

Başbakan Davutoğlu’nun faaliyet yapılmayacağına dair söz verdiği gün Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün maden şirketine yer tahsis işlemini yaptığını hatırlatan Bedrettin Kalın, şunları söyledi:

"İlin yöneticileri nasıl bir niyetle bunu yapıyor bilemiyoruz. Cerattepe ile ilgili olarak Başbakan ile yapılan görüşmede her hangi bir faaliyette bulunulmayacağı sözü verilirken, buradaki idarecilerin Başbakan'ın sözünü havada bırakır nitelikte bir tasarrufta bulunması son derece kötü olmuştur. Bunun idarecilikle alakası yoktur. Yangından mal kaçırır gibi yer teslimi yapmanın hukuki bir dayanağı da yoktur. Başbakan’ın sözünü havada bırakır bir tavır oldu. Bu nedenle Cerattepe'ye çıkarak ne yapıldığını görmek istiyoruz."

CERATTEPE FENOMENİ OLDU

Bu arada, geçen pazar günü polisin hastane kavşağındaki sert müdahalesi öncesinde yaptığı maden karşıtı konuşması sosyal medyada binlerce kez izlenen 61 yaşındaki Şadiye Dönmez, konuşmasının bu kadar ilgi göreceğini kendisinin de tahmin etmediğini söyledi. 

Cerattepe’den maden çıkarılmasını istemediğini anlatan Şadiye Dönmez, "Artvin’in perişan olmasını, doğamızın yok olmasını istemiyorum. Çam ağaçları benim çocuğum gibidir. Ben Cerattepe’ye gittiğimde onları seviyorum, sarılıyorum, okşuyorum. Daha önce iki kez barajlardan dolayı yerimizi, yurdumuzu değiştirdik. Şimdi Artvin’den de mi bizi çıkaracaklar? Onun için madeni istemiyorum" dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Artvin halkını dinlemesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Dönmez, Başbakan'ın maden çalışmasını tamamen durdurmasını istedi.

TEMA: ARTVİN TOPLUMSAL UZLAŞMANIN SİMGESİ OLSUN

Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da, Cerattepe’nin kurtulmasını istediklerini belirterek, Başbakan’ın Artvin heyetini kabul etmesiyle çok önemli bir aşama kaydedildiğine dikkat çekti. 

Türkiye’de her konuda olduğu gibi çevre mücadelesinde de birbirimizi dinlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ataç, "Artvin halkının eski huzuruna kavuşmasını ve projenin tamamen iptal edilmesini umuyoruz. Süreci yakından takip etmeyi de sürdüreceğiz. ‘Artvin toplumsal uzlaşmanın simgesi olsun’ çağrısında bulunuyoruz. Ülkemizdeki tüm doğal varlıklarımız gibi Artvin’i de gelecek kuşaklara tüm zenginlikleriyle bırakmak hepimizin görevidir. Artvin’in doğal varlıklarının yer altı kaynaklarından çok daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Artvin doğasının korunması halinde ülkemizin ekonomik gelişimine yer altı zenginliklerinden çok daha fazla değer katacağına inanıyoruz" dedi.

MADEN ÇIKARSA NE KAYBEDERİZ?

Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri ile çok şey kaybedileceğine dikkat çeken Deniz Ataç, "Artvin halkının yaşam alanını, Artvin’in kültür ve geleneklerini, Artvin halkının temiz su hakkını, Hatila Milli Parkı’ndan fazlasını, biyolojik çeşitliliği, bir daha asla geri kazanamayacağımız türleri, dünyanın en büyük el değmemiş, doğal, yaşlı orman ekosistemini, bölgedeki ormanların gelecek nesillerini, göç eden kuşların konacağı yuvaları kaybederiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı