Cumhurbaşkanı TMMOB'u 'torba'ya koydu!
TMMOB'un tekrar görüşülmesi için Meclis'e gönderilmesi yönündeki isteği ve tüm uyarılarına rağmen Gül, meslek odalarının denetim ve onay yetkisini kaldırdı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasını da içeren kanunu onayladı.
Kanunla, 4/B'liler ile İl Özel İdareleri, Sağlık Bakanlığı, TRT, Spor Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık'ta çalışan 100 bin sözleşmeli personel kadroya alınacak.
İlgili torba kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda 12 saat süren, 11 günlük mesainin ardından 12 Temmuz Cuma günü kabul edilerek yasalaşmıştı.
TMMOB'UN YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI
TMMOB'un tüm uyarılarına rağmen Gül, meslek odalarının denetim ve onay yetkisini kaldırdı:
Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemeyecek, yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemeyecek. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemeyecek. Düzenlemeyle Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği'nin (TMMOB) plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılıyor.
İdarelerce onaylanmış, mevcut durumu gösteren halihazır haritalar, parselasyon planları ile teknik ve idari düzenlemeleri içeren planların değişiklik ve revizyonlarında ilk müellefin görüşü ve izni aranmayacak.
İdareler, Bakanlıkça belirlenen esaslara göre mimari estetik komisyonu kuracak. Komisyon, yapıların ve onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye yetkili olacak. Özgün fikir ifade etmeyenlerde yapılacak değişikliklerde ilk müellefin görüşü aranmayacak.
Özgün fikir ifade eden mimari eser ve projelerde, eserin bütünlüğünü ve estetik görünümünü değiştirmemek şartıyla teknik, yönetsel ve kullanım amaçlı zorunlu değişiklikler, müellifin izni aranmadan yapılabilecek. Bu durumda ilk müellif tarafından talep edilecek telif ücreti, ilgili meslek odasınca belirlenen mimari proje asgari hizmet bedelinin, tamamlanan yapılarda yüzde 20'sini, inşaatı süren yapılarda yüzde 15'ini geçemeyecek.