CHP'Lİ VEKİLDEN KORKUNÇ İDDİA; BARAJ SUYU ZEHİRLİ
Eğer bu iddialar doğru ise, madenler arasında bulunan manganez madeninin suda standartların üzerine çıkması insan hayatını tehdit edeceği açıktır.
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra İlçesi'nde yaptırılan Namazgah Barajı'na zemininden insan sağlığına zarar verecek aşırı düzeyde manganez karışması nedeniyle içilmez duruma gelen suyunun boşaltıldığını öne sürdü.
ZEHİRLİ SU
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra'da yaptırılan Namazgah Barajı 2 yıl önce hizmete girdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin verilerine göre 25 milyon metreküp su kapasiteli barajda su seviyesi yüzde 1'in altına düşerken, 11 bin metreküp su kaldı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Namazgah Barajı'nın zemininden insan sağlığı için zararlı olan mangan karıştığı iddiası ve şikayetlerinin kendisine geldiğini ifade ederek, barajın kasıtlı olarak boşaltılmış olabileceği ihtimali bulunduğunu ifade etti.
SORU ÖNERGESİ VERDİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yazılı soru önergesiyle yönelttiğini ifade eden Hürriyet, şöyle dedi:
"Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze'nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra Namazgah Barajı 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Kapasitesi 25 milyon metreküp olan Namazgah Barajı 1.5 yılda bitirilmiş olup, dönemin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açılışı gerçekleştirilmiştir.
Ancak ne var ki, 100 yıllık ömrü olduğu söylenen Namazgah Barajı'nın su seviyesi yüzde 1'lere kadar düşmüştür. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram Su seviyesinin düşmesini Hidro Elektrik Santrali (HES) sebebiyle olduğunu açıklamış olsa da, tarafımıza gelen ihbarlar oldukça önemli ve doğru ise sakıncalıdır."
ZEMİN ETÜDÜNÜ İYİ YAPAMADILAR
Milletvekili Hürriyet, baraj zemin etüdünün iyi yapılmadığını belirterek, iddialarını şöyle sürdürdü:
"Namazgah Barajı'nın 1.5 yılda bitirilmiş olması sebebiyle zemin etüdünün iyi yapılmadığı ve baraj altında bulunan madenlerin suya karıştığı iddiaları ve şikayetleri tarafımıza iletilmiştir.
Eğer bu iddialar doğru ise, madenler arasında bulunan manganez madeninin suda standartların üzerine çıkması insan hayatını tehdit edeceği açıktır.
Mangan içildiğinde solunum sistemi ve beyine zarar verebilir, insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır."
"TESTLERİ YAPTIRACAĞIZ"
Su düzeyindeki düşüşün HES'e bağlandığını anlatan Hürriyet, gerçeğin farklı olduğu ve kamuoyundan saklandığı iddiaları bulunduğunu, bu iddialar arasında suya değerlerin çok üzerinde mangan karıştığı ve baraj suyunun bu nedenle boşaltıldığına dair söylendiler bulunduğunu söyledi.
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, "Bizler de gerekeni yapacağız ve bir an evvel gerek resmi, gerekse özel kuruluşlara gerekli testlerimizi yaptıracağız. Umarım gerçekten böyle bir konu yoktur ve insanlarımıza zehirli su içirilmemiştir.
ERKEN BİTİRECEĞİZ DİYE SAĞLIKLA OYNANDI
Barajı erken bitireceğiz diye zemin etüdünü gerektiği şekilde yapmadan kullanıma açmak, halk sağlığını tehdit etmektir. Eğer öyle bir şey varsa gereğinin yapılması ve bu konuda tüm sorumluların cezalandırılması için adımlarımızı atacağız" diye konuştu. Hürriyet, Bakan Veysel Eroğlu'nun cevaplaması isteğiyle şu soruları soralara yanıt verilmesini istedi:
İŞTE SORULAR
* Kandıra Namazgah Barajı'na standartların üzerinde manganez karıştığı bilgisi doğru mudur? * Su da bulunan standart mangan düzeyi ile insan sağlığına zarar verebilecek olan mangan düzeyi nedir? * Namazgah Barajı'ndaki mangan seviyesi ne düzeydedir?
-Namazgah Barajı'nda mangan seviyesinin artmasından dolayı su boşaltma işlemi yapıldığı doğru mudur? * Bu iddialarda en küçük bir gerçek payı varsa, bu olaydan ötürü sorumlular kim olacaktır ve haklarında ne gibi işlem yapılacaktır? * Namazgah Barajı'nın zemin etüdünü kim ya da hangi kurum yapmıştır? * Namazgah Barajı'na standartların üzerinde manganez karıştıysa bunun önlemi nasıl alınacaktır? *Namazgah Barajı'ndan manganezli su abone vatandaşlara ulaşmış mıdır?
Kaynak: