CAN DÜNDAR'A PARİS'TE BÜYÜK ONUR

CAN DÜNDAR'A PARİS'TE BÜYÜK ONUR

Can Dündar, eşi aracılığıyla gönderdiği mektupta Türkiye'de gazeteciliğin yargılandığını belirterek, "Gerçek Temyiz Mahkemesi tarihtir"


Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 3 Mayıs "Dünya Basın Özgürlüğü" günü dolayısıyla düzenlenen gecede "basın kahramanlarını" andı.Amerikanınsesi sitesinden Arzu Çakır'ın haberine göre gecede, aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da bulunduğu dünyada basın özgürlüğü mücadelesi yürüten 4 gazeteciye "Paris onur madalyası" verildi.

Paris'in Champs Elysees Caddesi üzerindeki ünlü ve köklü tiyatrosu Rond Point'da düzenlenen gecede, Panama Papers skandalından Türk gazetecilerinin basın özgürlüğü çabalarına, dünyada özgür bir basın için verilen mücadele konu edildi. Geceye, Fransızların ünlü araştırmacı gazetecilerinden Elise Lucet, Le Monde'un direktörü Jerome Fenoglio, Türk gazeteci Kadri Gürsel, Fransız araştırmacı gazetecilik programı LuxLeaks skandalını da ortaya çıkaran Cash İnvestigation'un yöneticisi Paul Moreira ve Panama Papers skandalını ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) adına da gazeteci Will Fitzgibbon katıldı.

Can Dündar: "Gerçek temyiz mahkemesi tarihtir"

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, RSF'in önerisi üzerine basın özgürlüğü yolunda yürüttükleri mücadeleden dolayı Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, İranlı kadın gazeteci ve insan hakları savunucusu Nergiz Mohammedi, halen Belçika'da kaçak yaşayan Burundili gazeteci Antoine Kaburahe ve Afganistanlı Lütfullah Necefzade'ye Paris Kent Madalyası verdi. Yurt dışına çıkış yasağı bulunduğu için madalyasını almaya gelemeyen Can Dündar'ın ödülünü eşi Dilek Dündar aldı. Dilek Dündar, gösterdikleri dayanışma nedeniyle Paris Belediyesi'ne teşekkür etti.

Can Dündar, eşi aracılığıyla gönderdiği mektupta Türkiye'de gazeteciliğin yargılandığını belirterek, "Gerçek Temyiz Mahkemesi tarihtir" mesajı verdi. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire da, "Can'a destek olmamız doğaldır. Can Dündar, gazeteciliğin vücut bulmuş halidir. Cesareti ve karakteriyle bu mesleğin tanımı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin basın özgürlüğü listesinde 151'inci sırada yer aldığına dikkat çekilen gecede Can Dündar ve Erdem Gül'ün "MİT tırları" haberinden dolayı hapse atıldıkları ancak uluslararası baskılar sayesinde kararın Anayasa Mahkemesi'nden döndüğü belirtildi.

Basın özgürlüğü tartışması

Ödül töreninin ardından düzenlenen tartışmada Türkiye'de basın özgürlüğünün durumu üzerine konuşuldu. Gazeteci Kadri Gürsel, Türkiye'de gazeteciliğin öldüğünü ve hala direnen gazeteciler olmasına rağmen ümitsiz olduğunu söyledi. Ünlü Fransız gazeteci Ali Baddou'nun "Türkiye'de gazeteciliğin geleceğinden endişe duyuyor musunuz ?" sorusuna ise "endişe ifadesi yaşadığımız durumu anlatmakta yetersiz kalıyor" yanıtını verdi.

Türkiye 151. sırada

RSF Genel Sekreteri Deloire da, "Sadece bu hafta bir çok gazeteci yargı tarafından taciz edildi. Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya 2 yıl mahkumiyet aldı. IMC TV'nin haber müdürü bir tweet'ten dolayı hakim karşısına çıktı. Türkiye'de her gün gazeteciler işten atılıyor, Erdoğan'a hakaretten yargılanıyor. Sadece gazeteciler değil, medya kurumları da ağır baskı altında. Zaman gazetesine yapılan polis baskının görüntüleri hala hepimizin zihninde. Muhalif gazetelere kayyum atanarak sessizliğe mahkum ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin basın özgürlüğü listesinde 151'inci sırada yer aldığına dikkat çekilen gecede Can Dündar ve Erdem Gül'ün "MİT tırları" haberinden dolayı hapse atıldıkları ancak uluslararası baskılar sayesinde Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluk haline son verdiği belirtildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı