BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (7.7.2014 / Pazartesi / 00:01 itibaryle)
Saat saat tüm gelişmeler, haberler...
Boraz Kanıpak
DHA haberlerinden derlenen ve 6 Temmuz 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu, saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.
06.07.2014 12:08
SOMA FACİASININ 'GELİYORUM' DEDİĞİ ŞOK GÖRÜNTÜLERE DHA ULAŞTI..
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan yangın ardından, ocak içindeki 16 güvenlik kamerası kaydının laboratuvarda kriminal incelenmesi, faciadan bir gün ve iki gün önce de yangın çıktığını ortaya koydu.
27 Nisan- 18 Mayıs arasındaki döneme ait bu görüntüler facianın göz göre göre geldiğini ve yeraltındaki can pazarını belgelerken, iki ayrı yangın çıktığı halde şirket yetkililerinin işçilerin bayılmasına rağmen buna önlem almadığını da gözler önüne serdi. Görüntülerde, yeraltındaki işçilerin canlarını kurtarma çabaları, dışarıdaki arkadaşlarının kurtarma çalışmalarındaki çırpınışları, madenin içinin duman altında kalması, baygın işçilerin bantlar üzerinde çıkartılmaları da yer aldı.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Madende hayatını kaybeden işçilerin cesetleri 5 gün süren çalışmayla dışarı çıkartılabildi. Faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmada aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Ölen işçilerin aileleri adına açılan tazminat davalarından dolayı da Soma Kömür İşletmeleri'nin tüm mallarına, Soma 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tedbir konuldu.
EL KONAN GÖRÜNTÜLERE KRİMİNAL İNCELEME
Facianın hemen ardından başlatılan adli soruşturmada, maden sahası ve ocaklarda bulunan güvenlik kamera kayıtlarının depolandığı bilgisayarlara el konuldu. Bu bilgisayar kayıtları, savcılık kararıyla incelenmek üzere polis kriminal laboratuvarına gönderildi. Görüntüler, Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'nda uzman bir ekip tarafından incelendi. 27 Nisan 2014 tarihinde saat 17.21 ile 18 Mayıs 2014 tarihinde saat 13.57'ye kadar olan zaman aralığındaki 16 kameraya ait görüntüler izlendi. Kayıtlarda yer alan görüntüler uzmanlarca, tek tek çözümlendi.
Bu sırada soruşturmada faydalanılmak üzere aydınlatıcı bilgiler de uzmanlarca raporda yazıldı. 4 kişilik uzman ekibin incelemeyi tamamlayıp hazırladığı rapor, bu kayıtlarla birlikte, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Kriminal uzmanların hazırladığı bu rapora DHA muhabiri ulaştı.
FACİA 'GELİYORUM' DEMİŞ
Faciadan kurtulan işçiler, ocak içinde günler öncesinde ısının yükseldiğine, çıkardıkları kömürün elle tutulamayacak kadar sıcak olduğuna, kendilerini çok halsiz hissetiklerine dair ifadeler verirken bunun nedeni de bu görüntüler sayesinde ortaya konuldu. Kriminal uzmanlar kameraları incelerken faciadan 2 gün önce de kameralara yansıyan ancak, defterlere işlenmeyen bir yangın tespit etti.
Kamera kayıtlarına göre faciadan iki gün önce, yani 11 Mayıs 2014 tarihinde, saat 07.25 sıralarında kameralarda yoğun duman görülüyor ve bu duman yoğunluğu yaklaşık 16 saat sürüp aynı gün saat 23.05'e kadar devam ediyor. Yine bu sıralarda, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği bazılarının da bitkin halde bantlardan destek alıp güçlükle ayakta durdukları kameralara yansıyor. Ama görüntülere göre madende üretim faaliyeti aynen devam ediyor.
Görüntü tespitleri bununla da kalmadı. Faciadan 1 gün önce de 12 Mayıs 2014 tarihinde saat 06.00 sıralarında kameralara duman yoğunluğu tekrar yansıyor. Yine bu sırada baygınlık geçiren ve halsiz durumdaki işçilerin görüntüleri de yine kameralarda görülüyor. Ancak, üretime yine ara verilmiyor.
BÜYÜK FACİA GÜNÜ
Facianın meydana geldiği 13 Mayıs'ta saatler 14.55'i gösterdiğinde geriye dönülmez o anlar başlıyor. Önceki iki yangından çok daha yoğun duman ocak içinde hızla yayılıyor. Bu yangından haberi olmayan bazı bölümlerde üretim hala sürüyor. Bu saatten kısa süre sonra da, güvenlik kameralarının yoğun dumandan dolayı görüş alanının tamamen kapanıyor ve ocakta göz gözü görmüyor. Facia günü saat 14.00'te ocakta son kez kömür üretiminin yapıldığı da yine görüntülerde yer alıyor.
GÖRÜNTÜLERDE OCAKTA CAN PAZARI
Kameralardan elde edilen görüntülerden alınan fotoğraflar, facia öncesi, facia anları ve bu sırada ocak içerisinde yaşanan can pazarının acı bir fotoromanı gibi kriminal raporda yerini aldı. Facia günü ocakta yangının başlayıp dumanın hızla yayılmasıyla birlikte, görüntülere göre, birçok işçi çıkışa doğru yöneliyor. Yangın ardından dakikalar ilerledikçe bu kez, işçilerin daha bitkinleştikleri, bazılarının baygınlık geçirdiği yine görüntülerde yer aldı.
Baygınlık geçiren bu işçilerin bir bölümü kömür taşıma bantlarında, bir bölümü ise arkadaşlarının yardımıyla yaşama tutunmaya çalıştıkları anlar da görüntülendi.
OCAK DIŞINDAKİ ÇABALAR
Bu sırada maden sahasının dışını gösteren kameralar ise ocaktan çıkıp canlarını kurtaran işçilerin bu kez içerideki arkadaşları için gösterdikleri çabaları görüntüledi. Bu görüntülere göre, işçilerin bir bölümü, yedek kurtarma araçlarını yanlarına alıp tekrar ocağa girdi.
İşçilerin diğer bölümü, kurtarma çalışmalarına katılacak olan ekiplerin yönlendirmeleri ve yine bu sırada yaşanan panik anları da yine güvelik kamerası görüntülerinden alınan fotoğraflarla raporda yer aldı. Görüntülerde, ocak içinde kurtarma çalışmaları sırasında verilen temiz havadan dolayı zaman zaman dumanın dağıldığı da tespit edildi.
Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturma dosyasına giren kamera kayıtları, şirket yetkililerinin düzenlediği ve madende her şeyi normal gösteren Yeraltı Sabit Cihazlar Gaz Ölçüm Rapor Defteri ile Gaz Ölçüm Kayıt Defteri'ndeki verileri de çürütmüş oldu.
İşte o görüntüler:
06.07.2014 14:28
CHP'Lİ ÖZEL'DEN SOMALI ESNAF İÇİN KANUN TEKLİFİ
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 madencinin öldüğü facia sonrası Manisa'nın Soma İlçesi'nde alışverişin azaldığı gerekçesiyle, TBMM'ye, esnafın borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi verdi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, geçen 13 Mayıs'ta 301 madencinin öldüğünü, ilçenin derin bir yasa büründüğünü ve özellikle esnafın iş yapamaz hale geldiğini dile getiren TBMM'ye kanun teklifi sundu. CHP'li Özel, kanun teklifinde yaşanan facia sonrası işleri azalan ve ekonomik olarak zor duruma düşen Somalı esnafın borçlarının ertelenmesini istedi. CHP'li Özel, Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin ortaklarına kullandırılan kredilerin yeniden yapılandırılması hakkındaki kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduğunu açıkladı.
"ESNAF BORÇLARINI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ"
CHP'li Özel, Somalı esnafın meydana gelen maden faciası ardından işleri azaldığı için ekonomik olarak da zor duruma düştüğünü ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkarların alacaklarını tahsil edememelerinin, işletme sermayelerinin erimesine ve dolayısıyla kredi borçlarının ödenememesine yol açtığını kaydeden CHP'li Özgür Özel, "Facianın ardından bazı bankalar esnafın borçlarında 3 ay veya 6 ay erteleme yaptı. Ancak bu yeterli değil. Eğer hükümet gereken önemleri anlamazsa, esnafımız daha büyük bir sıkıntıya girecektir" diye konuştu.
TBMM'ye sunduğu kanun teklifi hakkında bilgi veren CHP'li Özel, hazırladıkları yasa teklifinde, Somalı esnafın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'ne olan borçlarının 1 yıl ödemesiz 2 yıl süreyle faizsiz olarak yapılandırılması öngörüldüğünü belirterek şöyle dedi:
"Kanun teklifinde ayrıca, 1 Temmuz 2014 tarihi itibariyle kullandırılmış kredilerin günü gelmiş ya da gelmemiş olan tüm taksitlerinin de düzenlemelerin kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren birer yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi öngörülüyor.
Kanun teklifinde ertelenen krediler için Soma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile bankaların yapmış olduğu takip masrafları ile temerrüt faizi ile ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıplarının tamamının Hazine tarafından karşılanması öngörülüyor.
Kanun teklifinde ertelenen borçlar için daha önce başlatılmış bulunan yasal takip işlemlerinin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın erteleme süresi sonuna kadar durması ve bu süre içerisinde yeni takip başlatılamayacağı hükme bağlanıyor. Bu kanun teklifi ile Somalı esnafımızın bir nebzede olsa nefes alacağına inanıyorum."
OKURLARA ÖNEMLİ NOT:
Haberimizi buraya kadar okuduğunuza göre bu konuda hassasiyet sahibi olduğunuzu düşünmemiz için hiçbir engel yok.
Şunu söylememize izin verin; 'Bugün Soma'da ne oldu' uygulamamız bizleri de şaşırtan derecede ilgi gördü.
Sizlerden gelen 'bakın, böyle bir şey de burada oldu' içerikli o kadar çok bilgilendirme alıyoruz ki, bu işin sadece Soma ya da başka bir yer ile sınırlı olamayacağına karar vermek zorunda kaldık.
İşte bu nedenle; çok yakında, Türkiye'nin dört bir yanındaki hak arama mücadelelerini buraya taşımayı planlıyoruz.
Düşüncemiz; her gece saat 12'den sonra düzenli olarak bir adet il-ilçe-kaza-köy ağırlıklı ve bir adet de Türkiye Geneli olmak üzere iki adet bültenvari haber hazırlamak.
Derdimiz; olay haberi derleyip kışkırtıcılık yapmak değil elbet. Her türlü eylem, protesto ve hak arama mücadelesine yer vereceğimiz gibi, olumlu her türlü adımı, girişimi, gelişmeyi ve uygulamayı da haberleştireceğiz.
Bu hayali gerçekleştirebilmek için, siz okurlarımızın bilgi, belge ve desteğine çok ihtiyacımız olacak. Sizler, bizim ana akım-merkez medya harici haber kaynaklarımız olur musunuz?.
Bu mücadelede bizlere destek vermenize ve gönüllü haber kaynaklarımız olmanıza ihtiyacımız var.
Bu yolda bizi yalnız bırakmayın. Bizler, size burada, bu mücadeleyi nefesimiz yettiğince sürdüreceğimizin sözünü veriyor, desteğinizle bir fark yaratacağımızı düşünüyoruz.
''Sizler tespit edip belgeleyin, biz duyuralım... Tüm Türkiye duysun!'' diyoruz.
Bize ulaşmanız ve her türlü bilgi ve belgeyi bize ulaştırmanız için;
e-posta adresimiz 7 gün / 24 saat hizmetinizdedir.
İlginize şimdiden teşekkür ederiz.
Düne ait (5 Temmuz 2014) Soma haberimiz için burayı tıklayınız.
Kaynak: