BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (24.06.2014-00:22 İTİBARİYLE)

BUGÜN SOMA'DA NE OLDU? (24.06.2014-00:22 İTİBARİYLE)

Saat saat tüm gelişmeler, haberler...

Boraz Kanıpak

DHA haberlerinden derlenen ve 23 Haziran 2014 tarihinde Soma’da neler olduğunu saat saat öğrenebileceğiniz özel haberimiz aşağıdadır.

14:55

ŞİLİLİ KURTARMA EKİBİNİN LİDERİ: SOMA’DA SAHİP OLDUĞUNUZ ŞARTLAR GEREĞİNCE İNSANLARI KURTARMAK ÇOK ZOR

DEMOKRASİ Denetçileri Derneği, Soma faciasının unutulmaması ve kazadan gerekli derslerin çıkarılması için, "Şili’yi hatırla Soma’yı unutma" adı altında etkinlik düzenledi.

İstanbul'daki etkinlik kapsamında 2010 yılında Şili’de meydana gelen maden kazasında 69 gün sonra toprak altından kurtarılan madenci Luis Urzua ve kurtarma ekibinin lideri Rodrigo Reveco’yu Türkiye’ye getirildi. Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rodrigo Reveco, “Gerçekçi olmak gerekirse ne yazık ki Soma’da sahip olduğunuz şartlar gereğince insanları kurtarmak çok zor” dedi.

Taksim’de bulunan Demokrasi Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şili’deki maden kazasındaki kurtarma ekibinin lideri Rodrigo Reveco, 5 Ağustos 2010 yılında meydana gelen kazada yaşadıkları tecrübeleri paylaşmaktan onur duyacağını belirti.

NE YAZIK Kİ BEKLEDİĞİMİZ ULUSLARARASI ÇAĞRI GERÇEKLEŞMEDİ

Rodrigo Reveco, Türkiye’deki kazayı duyduktan sonra Şili’deki kurtarma ekipleriyle ve Türkiye Konsolosluğu ile irtibata geçtiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ama ne yazık ki beklediğimiz uluslararası çağrı gerçekleşmedi. Yaptığımız görüşmeler sonrası ne yazık ki aldığımız bilgiler tatmin edici olmadı. Öğrendiğime göre, Türkiye’de yapılan kurtarma çalışmalarında kullanılan ekipmanlar uluslararası düzeydeki ekipmanlar değil. Burada başınıza gelen aslında Şili’de meydana gelen şeyden ders alınabilecek bir şeydi. Biz kazalar oldukça durumları düzeltmeye çalışırız ki kazalar hiç olmasın. Bu nedenle sahip olduğumuz bilgileri paylaşmalıyız ki kurtarmalarda başarılı olunsun. Daha önceki yıllarda da büyük kaza yaşadınız. Aynı şartlarda tekrar büyük bir kaza yaşadınız. Bu bir daha oluyorsa şartların iyileştirilmediği ya da aynı şartların devam ettiği anlamına gelir. Bizim buradaki görevimiz hangi hataların yapıldığını ve bunların düzeltilmesi için neler yapılması gerektiğini belirtmek. Biz de daha önce büyük bir kaza yaşadık. Ama farkımız bizim bundan ders almış olmamız.”

DÜNYADAKİ MADENLERDE EN BÜYÜK SORUN KAÇIŞ YOLU OLMAMASIDIR

Rodrigo Reveco, “Yaşam odalarının önemi nedir ve Soma’daki madende yaşam odaları olsaydı durum ne olurdu” şeklindeki soruya, “Çok basit bir kelime olarak yaşam odaları her şey. Gerçekçi olmak gerekirse ne yazık ki Soma’da sahip olduğunuz şartlar gereğince insanları kurtarmak çok zor. Kömür madenlerinde grizuyum gazı bulunmaktadır. Kokusuz, renksiz ve görüntüsüz bir gazdır. Ve çok mükemmel bir katildir. Kurtarma ekiplerinin arasında bu sessiz katil olarak bilinir. Ve gözlerinizi bir kez kapattığınız da ölmüş sayılırsınız. Dört bir tarafı olup tamamen çevrilmiş bir madende tek alternatif ölümdür. Dünyadaki madenlerde en büyük sorun kaçış yolu olmamasıdır” diye cevapladı.

SİZDE KAZANIN BÜYÜKLÜĞÜ VE ÖNEMİ ÖNGÖRÜLEMEDİ

Madenciliğin riskli bir iş olduğunu belirten Rodrigo Reveco, “Dünyadaki madenlerde her zaman kazalara karşı bir kurtarma ekibi vardır. Yaşam odalarından bağımsız olarak başka mobil olarak kurtarma ekipmanları bulunmaktadır. Sizdeki sorun ise ne yazık ki kazanın büyüklüğü ve önemi öngörülemedi. Eğer öyle olmasaydı bir tane bile olsa bir hayat daha kurtarılabilirdi” diye konuştu.

Bir soru üzerine Rodrigo Reveco, Ülkeler arasındaki kültür farklılıklarından dolayı siyasilerin olaylara farklı yaklaşımlar gösterebileceğini belirtti. Kaza sonrası basından polisin TOMA’larla insanlara müdahale ettiğini gördüklerini anlatan Rodrigo Reveco, “Bu olmamalı. Bu kontrolsüzlüktür. Bunun olması demek bir bütünlük yaşamıyor demektir. Kurtarma ekipleri arasında bunu şiddet döngüsü denir. Bu şiddeti görmek seni daha da öfkelendirir ve sen de bunu başkasına yansıtırsın. Bu böyle gider ve kontrolü kaybedersin” dedi.

TÜRKİYE’DE YAŞAM ODALARI OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM

Toplantıda söz alan maden işçisi Luis Urzua, yaşam odalarının önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

”Çünkü oralarda ilk yardım ekipmanları, acil bir durumda madencilere müdahale edecek kişiler bulunur. Dünya genelinde 8 tip yaşam odaları vardır. Bu yaşam odalarından bazıları 4 gün yaşamayı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Türkiye’de olup olmadığı bilmiyorum ya da konteyner şeklinde mi var bilmiyorum. Bu yaşam odaları kurtarma ekipleri gelene kadar yaşam için tasarlanmıştır. Biz madenciler olarak bu tür durumlara hazırlıklı olmalıyız ama bunun yanında işveren de bize bu tür bilgileri sağlamalı, acil bir durumda ne yapmalıyız. Daha önceki kazadan ders alınmalı ve her ölüm oranını minimuma indirmeye çalışmalıyız.”

SOMA'YA GİDECEKLER

Luis Urzua ve Rodrigo Reveco'nun yarın Ankara'ya gidecekleri ardından da Çarşamba ve Perşembe günü Soma'da olacakları ve madenci yakınlarıyla görüşecekleri belirtildi.

1-020.jpg

***

16:14

LÖSEV İYİLİK TIR'I SOMA'DA

LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV) İyilik TIR'ının bu defaki durağı maden faciasının meydana geldiği Manisa'nın Soma İlçesi oldu.

Hükümet Konağı önündeki Cengiz Topel Meydanı'nda bugün saat 13.00'da konuşlanan TIR'dan başta lösemili çocuklar ve madencilerin aileleri olmak üzere ihtiyaç sahiplerinin, gıdadan giyime, kırtasiye malzemesinden oyuncağa kadar ihtiyacı olanları seçip, alabileceği belirtildi. LÖSEV İyilik TIR'ı görevlilerinden Nursel Çakmaklıoğulları, şöyle dedi:

"Anadolu'ya TIR Dolusu LÖSEV Yardımı, projemiz kapsamında Türkiye'nin dört yanında ihtiyacı olan lösemili ailelerimize yardımlarımızı ulaştıracağız. Anadolu'nun yollarında, köylere kadar ulaşma ve oradaki lösemili ve kanserli yavrularımızı güldürmenin mutluluğunu yaşayacağız. TIR'ımızda gıda, giyim, tekstil, kırtasiye, oyuncak ve kırmızı et yardımlarımız LÖSEV'e kayıtlı çocuklarımız ve aileleri için hazır bulunacak. Ailelerimiz, yardımlarımız içinden ihtiyaçlarına göre gönüllerince seçerek alabilecek olmanın mutluluğunu yaşayacak."

Saat 21.00'e kadar yardım dağıtmaya devam edecek LÖSEV İyilik TIR'ının daha sonra Kütahya'ya hareket edecek.

2-016.jpg

***

22:12

EGELİ HALK SAĞLIKÇILARI BÖLGE TOPLANTISINI SOMA'DA YAPTI

EGELİ Halk Sağlıkçılar Bölge Toplantısı, 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciasının yaşandığı Manisa'nın Soma İlçesi'nde yapıldı.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi'ndeki ölen madencilere saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıya, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Maden Mühendisi Mehmet Torun, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alp Ergör ve Demir Export A.Ş. ve Fernas A.Ş. İşyeri Hekimi Dr. Ali Ünlü, , konuşmacı olarak katıldı. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi, TMMOB Maden Mühendisleri Şubesi Genel Merkezi ve Manisa Tabip Odası'nın da destek verdiği toplantı iki otorum halinde gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Meral Türk'ün yönetimindeki toplantıda, maden mühendisi Torun, "İş Sağlığı ve İş Güvenliğini Etkileyen Faktörlere Kavramsal Yaklaşım", Prof. Dr. Ergör, "Madencilik Sektöründe Özelleştirme, Taşeronlaştırma ve Sonuçları", Dr. Ünlü ise "Maden İşletmelerinde İş Güvenliği" konularında bilgiler verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alp Ergör, "Başta halk sağlığı uzmanları olmak üzere Soma faciasında yaşanan dramatik travmanın arka planında hep beraber çözümlemek, gerçek nedenlerin ne olduğunu bir arada tartışabilmek amacıyla buradayız. Soma'da 301 can kaybettik. Şırnak'ta, Soma faciasının ardından 3 kişi daha yaşamını yitirdi. Türkiye'nin her yerinde bu tür ölümler yaşanıyor. Bu olayların ardından dikkat çekmek ve Soma'da yaşanan çıplak gerçekleri, suçlamaları bir yana bırakıp, çözüm üretebilmek ve ortaya koymak amacı güdüyoruz" dedi.

Toplantının ikinci oturumu ise Prof. Dr. Yücel Demiral, Prof. Dr. Erdal Beşer yönetiminde yapıldı. A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. İş Güvenliği Müdürü ve Koordinatörü Maden Mühendisi Raif Kavran, Soma'daki iş kazasının nasıl faciaya dönüştüğünü, 23 yıl yöredeki kömür havzasında çalıştıktan sonra gittiği yurt dışındaki iş güvenliği yönetim sistemi uygulamalarıyla karşılaştırmalı olarak anlattı.

3-012.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı