BİLİŞİM STK'LARI BİLDİRİ YAYINLADI
Bilişim STK'ları internet hafta nedeniyle açıklama yayınladı
Ne yazık ki Türkiye'de İnternet haftasının gündemi yine sansür. Yasaklar nedeniyle İnternetin olanaklarından ziyade ihlalleri konuşuyoruz
Türkiye İnterneti 12 nisanda 21. yılını doldurdu. Bilişim STK'ları 17. İnternet Haftasını bir şenlik havasında tüm ülkede internetin 21 yaşını kutlamaya çağırdı. Ancak ne yazık ki yasaklamalarla, kullanıcı veri ihlalleri, izlemelerle anılan Türkiye İnterneti bu yıl da kutlamadan ziyade protestolarla anılıyor.
*Bilişim STK'ları hafta nedeniyle basın açıklaması yayınladı. Türkiye'de 35 milyon civarında yurttaşın İnterneti kullandığı belirtilen açıklamada, "Anayasa Mahkememiz, AIHM kararlarına paralel bir şekilde Twitter yasağını kaldırdı. Hükümetimizi, temel insan hakkı olan ifade özgürlüğüne ve yurttaşların internete erişim hakkına Anayasamız, AIHM ve evrensel hukuk ilkeleri ışığında sahip çıkmaya, hukuka aykırı uygulamaları engellemeye davet etmeye, İnternetin ülkemize yapacağa katkıya odaklanmaya ve zararlı içerik için makul davranmaya çağırıyoruz" çağrısı yapıldı.
Açıklamada hükümet yetkileri ve BTK'nın mahkeme kararlarını, çeşitli yorumlarla, uygulamaktan kaçınmaları ve yetki gaspıyla mahkeme gibi davranmaları bir hukuk devletinde kabul edilemeyeceği belirtildi.
Vergi Bütün Dünyanın Çözmeye Çalıştığı Bir Sorundur
"İnternette Vergi problemi de bütün dünyanın yeniden düzenlemeye çalıştığı bir konudur" vurgusu yapılan açıklamada, "Sadece Türkiye bu konuda müzdarip değildir. Ama, mevcut uygulama dünya pratiğine uygundur. İrlanda düşük vergi ve teşviklerle Uluslarası Bilişim Firmalarını kendinde toplamıştır. Amerikan Firmaları, karayipler üzeriden offshore hesaplar yoluyla ABD hükümetine de az vergi vermektedir. Mevcut Uluslarası Sistemde bunlar meşrudur. Bunun çözümü zaman alacaktır. Kaldı ki bizim mevzuatımızda vergi borcu nedeniyle Youtube, Twitter gibi şirketlere erişim yasağı getirmek mümkün değildir." vurgusu yapıldı.
ENGELLEME YAPILABİLİR DURUMLAR
Açıklamada, "Türkiye'nin model aldığı demokratik ülkelerde olağanüstü durum olarak kabul edilen ve mahkeme kararı bile aranmayan haller dışında içerik çıkarma, erişim engelleme veya hizmetin çeşitli yollarla kapatılması gibi uygulamalar bulunmamaktadır. Bu olağanüstü durumlar ise çocuk pornosu ve açık şekilde seçilebilen ırkçı, ayrımcı nefret söylemidir. Terör bile değildir. Çünkü bu iki konu dışındaki konuların hemen hepsi çok tartışmalıdır ve kolayca ifade özgürlüğü sınırlarına girmektedir" vurgusu yapıldı.
"Türkiye'nin yapmış olduğu, içerik çıkarma ve kişisel bilgi talepleri ise bu konuların tümüyle dışındadır" denilen açıklamada yasağın Atatürk'e hakaret, montaj olduğu gerekçesiyle reddedilen hükümet yetkililerinin rüşvet, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma konulu ses kayıtları, yurttaşlara ait istenmeyen fotoğraflar, marka değerinin zedelenmesi, müstehcenlik gibi içerikler nedeniyle olduğu vurgulandı.
TÜRKİYE'YE ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR MU?
Türkiye'nin, Twitter ve Google gibi şirketlerden talepleri evrensel ölçülerin çok üzerinde olduğu u sebeple Twitter veya Google gibi firmaların içerik çıkarma konusunda Türkiye'ye çifte standart uyguladığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. “Twitter, Türkiye'yi dikkate almıyor, mahkeme kararlarını uygulamıyor, başka ülkelerde uyduğu kurallara Türkiye'de uymuyor” şeklindeki argümanlar gerçekçi değildir, doğru da değildir" vurgusu yapıldı.
ASIL TÜRKİYE ÇİFTE STANDART BEKLİYOR
STKlar açıklamada "Küresel ağın bu kendine has düzeninden çifte standart bekleyen Türkiyedir" vurgusu yapıldı, "Bütün dünyanın bizim kutsallarımız, bizim etik, estetik anlayışımız, bizim müstehcenlik algımıza uygun olmasını ve buna uygun davranmasını beklemekteyiz. Türk mahkemelerin yetki alanı bütün dünya değildir. Ancak, Evrensel Normlar ve ülkeler arası anlaşmalarla bu yetki anlam kazanır. Bu son derece faydasız bir beklentidir. İnternet bütün dünyada insanları, kültürleri, iletişim ve etkileşim biçimlerini yakınsamaktadır" denildi.
TÜRKİYE İNTERNET İLE KAVGA ETMEYİ BIRAKMALI
Açıklama, "Özetle Türkiye, İnternet ile kavga etmeyi bir kenara bırakmalı, erişim engelleme, url filtreleme gibi çağdışı, sansürcü, negatif düzenlemeleri kenara koymalıdır. Devlet yurttaşı eğitmeli, onu yetkin kılmalı, ona gerekli yazılımları sağlamalı ama neyin iyi neyin kötü olduğu kararını yurttaşa bırakmalıdır. Yurttaşlarımızı da diğer tüm temel hak ve hürriyetlerimizle sıkı sıkıya bağlı İnternet hakkımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz" çağrısı ile sona erdirildi. Açıklamanın tamamı için TIKLAYINIZ.
*Alternatif Medya Derneği, Alternatif Bilişim Derneği, Ankara Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu, Bilgisayar Mühendisleri Odası, Demokrat Bilgisayar Mühendisleri, EMO - Elektrik Mühendisleri Odası, INETD - İnternet Teknolojileri Derneği, IYAD - İnternet Yayıncıları Derneği, Kadın Yazılımcı Oluşumu, Korsan Parti, LKD - Linux Kullancılar Derneği, PKD - Pardus Kullancıları Derneği, TURKMIA - Tıp Bilişim Derneği, TID - Tüm İnternet Derneği, TBD - Türkiye Bilişim Derneği, TKD - Türk Kütüphaneciler Derneği
Kaynak: