BELEDİYE BAŞKANINA SÜTYENLİ PROTESTO
Belediye binasının girişinde sütyen zinciriyle protesto yaptılar.
İspanya'nın Valladolid kentinde 500'ü aşkın protestocu belediye binasının girişinde sütyen zinciriyle protesto eylemi düzenledi.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da başlatılan protesto fikri, halen İspanya'da en çok paylaşılan tecavüzle mücadele kampanyalarından biri oldu.
Göstericiler, bir radyoya verdiği mülakatta söyledikleriyle büyük tepki çeken Valladolid belediye başkanı León de la Riva'nın istifasını istiyor.
Geçmişte de cinsiyetçi sözler sarfetmesiyle bilinen León de la Riva, radyo sunucusuna, "tecavüz etmekle suçlanır diye bir kadınla yalnız başına asansöre binmeye çekindiğini" söylemişti.
De la Riva, "Düşünün bir, asansöre biniyorsunuz ve sizi ayartmaya çalışan bir kadınla karşılaşıyorsunuz. Asansörde sutyenini, eteğini çıkarıyor, sonra da dışarı fırlayıp bağıra çağıra kendisine saldırmaya çalıştığınızı söylüyor." demişti.
Belediye başkanının sözleri büyük tepki uyandırdı ve kısa bir süre içinde #EscracheDeSujetadores sözcükleri Twitter'da en çok paylaşılan etiket oldu.
Türkçe'ye "sütyen protestosu" olarak çevrilebilecek hashtag, 10 bini aşkın kez kullanıldı ve gerçek anlamda bir protesto eylemine dönüştü.
Etiketi başlatan Barselonalı tanınmış sosyal eylemci Ada Colau, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu ülkedeki kadınların ve adam gibi adamların öfkesini özetleyen iyi bir ifadeydi. Ayrıca bu belediye başkanı gibi maçolara, onurumuzu ya da mizah duygumuzu elimizden alamayacağını gösterme yolu oldu." dedi.
Belediye başkanı de la Riva'nın radyo mülakatı, İspanya'da tartışmalar yaratan çeşitli olayları izliyor.
Geçen hafta Malaga'da bir hakimin beş erkek aleyhindeki tecavüz davasını geçersiz ilan etmesi, sosyal medyada büyük yankı yaratmış ve ülke çapında gösteriler düzenlenmişti.
Söz konusu gençlerden şikayetçi olan kadına destek verme amaçlı #NoEstasSola (YalnızDeğilsin) hashtagi geçen Çarşamba'dan bu yana 40 binden fazla kez kullanıldı.
Sosyal medyadaki tepkiler sadece bu davaya değil, İspanyol yetkililerden gelen tuhaf açıklamalara da tepki olarak gelişti.
Malaga belediye başkanı ülkede her yıl 1000'i aşkın tecavüz olayı meydana geldiğine işaret edip sadece bu davaya dikkat çekilmemesi ve kentin tehlikeli bir yer gibi gösterilmemesi gerektiğini belirtti.
Bu olaydan birkaç hafta önce de İspanya hükümeti, cinsel nitelikli saldırı olaylarının azaltılması amacıyla yayımladığı bir dizi öneriyle tepki toplamıştı. Hükümet halktan perdelerini kapatmasını ve posta kutularından isimlerini çıkarmalarını önermişti.
Önerileri eleştiren çevreler, bu gibi önlemlerin suç işleyebilecek kişilere odaklanmak yerine sorumluluğu olası mağdurlara yüklediğini belirtiyor.
Kaynak: