BBC;KÜRK MANTOLU MADONNA CAHİLLİĞİNİ BÖYLE YAZDI
Kendi ülkesinin yazarının kitabının adını magazin salatası ile karıştıran ama her nasılsa TV sunucusu olmayı başaran cehalet kahramanı ise! sadece sosyal medyada değil dünyanın en ünlü yayın organının sayfalarında tarihe geçti.
OECD'ye göre Dünyanın en cahil ülkesi seçilen Türkiye bu konuda ki iddiasının sınuırlarını zorlamaya başladı. En taze örnek ise sosyal medyada neredeyse tüm dünya dillerinde alay konusu oldu.
CEHALET SKANDALI BBC'DE
Kendi ülkesinin yazarının kitabının adını magazin salatası ile karıştıran ama her nasılsa TV sunucusu olmayı başaran cehalet kahramanı ise! sadece sosyal medyada değil dünyanın en ünlü yayın organının sayfalarında tarihe geçti. İşte olayın BBC'de yer alan bölümü.
Yazar Sabahattin Ali, 73 yıl önce basılan eseri 'Kürk Mantolu Madonna'nın bir günde sosyal medya fenomenine dönüştüğünü görse ne düşünürdü?
YILIN SKANDALLARINA BİR CAHİLLİK DAHA
TV8 televizyonunda 'Aramızda Kalmasın' programında yaşanan bir hata nedeniyle gündeme gelen Kürk Mantolu Madonna, Twitter'da yaklaşık 31 bin paylaşımla şu sıralar trend konularından biri.
Programda kitabın sinemaya uyarlanmasıyla ilgili sohbet sırasında sunuculardan Funda Özkalyoncuoğlu'nun kitaptaki kadın karakteri pop yıldızı Madonna sanması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
MADONNA VAR MIYDI O ZAMANLAR
"Madonna'nın hayatı bizim için enteresan olabilir; aşkları, ilişkileri falan" diye konuşan Özkalyoncuoğlu, programın diğer sunucularından Jess Molho'nun kitabın 1943'te basıldığını söylemesi üzerine "Madonna var mıydı o zamanlar" dedi.
Programda kitabın sinemaya uyarlanmasında Maria Puder karakterini oyuncu Beren Saat'in canlandıracağı konuşuluyordu.
Kitabı okuduğunu öne süren Özkalyoncuoğlu'nun sözleri sosyal medyada büyük tepki çekerek, alay konusu edildi ve sunucu cahillikle suçlandı.
Hürriyet gazetesine konuşan Özkalyoncuoğlu "cahilliğimin bu kadar olay olmasına çok şaşırdım ve kırıldım" dedi.
Hırsızlık yapmadığını ve cinayet işlemediğini söyleyen sunucu "Ben tarihçi, edebiyatçı değilim. Bir magazin programında yorum yapıyorum. Benim cahilliğim bir işe yaradı; bir ülkenin merhamet ortalamasını ortaya çıktı. Edebiyatseverlerin daha naif daha affedici olması gerekirken beni linç ettiler" diye konuştu.
Programdaki sohbete okurların yanı sıra edebiyat dünyası da tepki gösterdi. Algan Sezgintüredi, Mine Söğüt, Enver Aysever, Hakan Bıçakçı, Nermin Yıldırım ve Semih Gümüş gibi yazarlar sosyal medya üzerinden yorumlarını paylaştı.
Türk edebiyatının baş yapıtlarından sayılan Kürk Mantolu Madonna 1920'li yıllarda Berlin'e öğrenci olarak giden Raif Efendi ile ressam Maria Puder arasındaki aşkı anlatıyor. Raif Efendi bir sanat galerisinde gördüğü bir ressamın otoportresine tutkunluk düzeyinde bağlanır ve platonik bir aşka tutulur.
Kitap Türkiye'de aylardır çok satanlar listesinden inmiyor ve çok sayıda okura ulaşıyor. Sabahattin Ali'nin eserinin İngilizce çevirisi Mayıs ayında Penguin Yayınevi tarafından Modern Klasikler serisinden yayımlanmıştı.
Kürk Mantolu Madonna kült bir eser olarak kabul ediliyor. Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali ise, BBC'ye açıklamasında 70 yıl önce yazılmış bir romanın hala çok satanlar listesinde olmasını şaşkınlıkla karşıladığını anlatmıştı.
Ali "Şaşkınım çünkü bu babamın en favori kitabı değildi" diyor.
Sabahattin Ali siyasi görüşleri nedeniyle 1948 yılında suikasta kurban gitmişti.
ABD'li şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu Madonna ise pop müziğin "Kraliçesi" olarak biliniyor. Pop kültürünü simgelerinden kabul edilen Madonna bugüne kadar başta 7 Grammy Ödülü olma üzere pek çok ödüle layık görüldü.
Kaynak: