BAŞKANLIK OYLAMASINDA BAZI VEKİLLERİN KAFASI KARIŞIK
Oylamaya katılacak ve şimdiden oyları "çantada keklik" diyerek hesap edilen, hem MHP'li hemde AKP'li vekillerin bir kısmının kafasının karışık olduğu kulislerin hareketliliğine yansıyor.
AKP ve MHP Lideri Devlet Bahçeli arasında varılan uzlaşma sonrası, Erdoğan'a istediği başkanlık yolunu açacak anayasa değişikliği siyasi kulisleri hareketlendirdi. Uzlaşmanın ardından Devlet Bahçeli'ye muhalif MHP yanlısı Yeniçağ gazetesine gerçekleştirilen saldırı, sürecin çokta sakin geçmeyeceğinin ilk işaretini verdi.
UZLAŞTIK DENİLİYOR AMA
Öte yandan Erdoğan'ın yıllardır ısrarla istediği başkanlık konusunda uzlaşma olduğu açıklanmış olmasına rağmen, AKP ve MHP içerisinde de tartışılmaya devam ettiği ileri sürülüyor. Oylamaya katılacak ve şimdiden oyları "çantada keklik" diyerek hesap edilen, hem MHP'li hemde AKP'li vekillerin bir kısmının kafasının karışık olduğu kulislerin hareketliliğine yansıyor.
DEVLET BAHÇELİ ENDİŞESİ
Tartışmaların odağında bir kaç endişe kaynağı var. Bunların başında Devlet Bahçeli'nin yııllardır bir çok kez şiddetle eleştirdiği başkanlık sistemine neden ve nasıl ikna olduğu geliyor.
Bu konuda eski MHP'li yeni AKP'li Tuğrul Türkeş'in yaptığı "AKP'yi oyuna getirecek" açıklamasının üzeri aceleyle kapatıldı. AKP içerisinde Tuğrul Türkeş'in endişelerini taşıyan çok sayıda vekil olduğu söyleniyor.
GİZLİ OYLAMADA FİRE ÇIKACAK KORKUSU
İkinci konu ise yapılacak oylamanın gizli olması nedeni ile verilecek firelerle ilgili endişe. Bu konuda Erdoğan'ın kurmaylarının sorunu aşma yolunda bir çalışma yürüttükleri konuşuluyor. Yinede AKP'de fire çıkacağı yönünde kendinden emin yorumcular bulunuyor.
ÜLKEYİ BIKTIRAN TARTIŞMA SONA ERECEK Mİ
Ülke ekonomisine olumsuz etkileri artık çok netleşmiş olan "Başkanlık tartışmaları" sona geldi mi ? Cumhuriyet'ten Emine Kaplan, neredeyse tüm kesimlerde ciddi bir bıkkınlık yaratan bu tartışmaların sonlanacağı, meclis oylamasına ilişkin yaptığı analizde AKP' nin yaşadığı endişelerin ayrıntılarını yazmış. İşte o haber.
BUGÜN YA DA HAFTA SONU TBMM'DE
AKP’nin, MHP ile üzerinde uzlaştığı belirtilen anayasa önerisini, bugün ya da hafta sonu TBMM’ye sunması bekleniyor. Ancak partide hem Meclis hem de referandum süreciyle ilgili endişeler yaşanıyor. Parti kulislerinde, MHP’nin en az 25 milletvekilinin anayasa önerisine “evet‘ diyeceği yönünde garanti verdiği belirtiliyor. AKP kulislerinde, “Gizli oylama yapılacak. 25 milletvekilinin en az 20’si evet oyu verse bile bizden de fire çıkabilir.
330 OY ÇIKACAK MI ?
Bu durumda 330 oya ulaşılması kritik bir hale gelebilir” görüşü dile getiriliyor. Anayasa önerisi Meclis’ten geçse bile referandum sürecinde tersine esecek bir rüzgârın anayasa önerisini yüzde 50’nin altına düşürebileceği kaygısı yaşanıyor. Öneride yer alması beklenen ‘yedek milletvekilliği’ ile seçilme yaşını 18’e düşeren düzenlemenin paketten düşeceği beklentisi dile getiriliyor.
TÜM VEKİLLERDEN İMZA TOPLANDI
Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile görüşmeleri sürdürülen anayasa değişikliği önerisini bu hafta sonuna kadar vereceklerini açıklamıştı. İki parti arasında pürüzlerin giderildiği, üzerinde uzlaşılan son metnin dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunulduğu belirtildi. AKP, anayasa önerisi için tüm milletvekillerinden imza topladı.
Öneri metnine son olarak Başbakan Binali Yıldırım imza koyacak ve öneri TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Önerinin, bugün ya da yarın, en geç hafta başında TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. AKP’de, henüz öneri metni ortaya çıkmamasına karşın hem Meclis hem de olası referandum süreciyle ilgili pek çok kaygı dillendirilmeye başlandı. Parti kulislerinde, bu konuda şu değerlendirmeler yapılıyor:
YA MECLİSTEN GEÇMEZSE
Ya Meclis’ten geçmezse: MHP’den en az 25 milletvekilinin öneriye ‘evet’ oyu vereceği şeklinde geliyor. Ancak oylama gizli, kimin ne oy vereceğini belirlemek mümkün değil, bunun bir garantisi yok. AKP’den de fireler olabilir. Eğer MHP’den 20 kadar milletvekilinden destek gelir, partiden de 5-6 fire olsa 330 rakamına ulaşmak çok riskli hale gelir.
BIÇAK SIRTI TABLO
Öneri, 330’un 1-2 oy altında da kalabilir, 1-2 oy üstünde de çıkabilir. Bıçak sırtı bir tablo ortaya çıkar. Oylamaların seyrine bakılarak paketin son oylaması yapılmadan rafa kaldırılabilir. Böyle bir tablo, erken seçim olasılığını güçlendirir.
MECLİSTEN GEÇSE BİLE
Referandumda yüzde 50’nin altında kalırsa: Öneri, Meclis’te 330’un üzerinde oyla geçerse referandum süreci başlayacak. Referandumda, anayasa paketinin yüzde 50’nin altında kalması, hem parti hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı büyük sıkıntıya sokar.
HAYIR ÇIKARSA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HAYAL OLUR
Anketlerde yüzde 50 bandında da gözükse rüzgâr ters esebilir. Halkın, referandumda ‘hayır’ dediği bir konu uzun bir süre gündeme getirilemez. Mevcut sistemdeki sistem krizi aşılamaz bir noktaya gelir. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın parlamenter sistem içine çekilmesi ve yetkilerinin daraltılması gibi konular gündeme getirilir.
PARTİ İMAJI
Yedek vekillik ve 18 yaş sıkıntısı: Anayasa paketine yedek vekillik ve milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesi yönünde maddeler konulması sıkıntı yaratır. Milletvekilleri, iki düzenlemeyi de istemiyor. Oylamalarda partide beklenmedik şekilde yüksek fire gelebilir. İki maddenin, iktidar milletvekillerinin firesiyle düşmesi durumunda partinin imajını zedeler.
Kaynak: