BASIN KONSEYİ YETER DEDİ
BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "40 yılda hiç görmediğimiz kadar medya tehdit altında. Kalemimizi artık elimizden alıyorlar diye 'Yeter' dedi...
nbsp;BASIN Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "40 yılda hiç görmediğimiz kadar medya tehdit altında. Kalemimizi artık elimizden alıyorlar diye 'Yeter' dediğimiz bir noktaya geldiğimizin farkındayım" dedi.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, beraberinde Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri ile birlikte Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Ziyaretten duydukları memnuniyeti belirten Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu basının yaşadığı bazı sorunları anlattı.
Pınar Türenç de yaptığı konuşmada, "Bu zor dönemde gazetecilik yapmak son derece zor. Bu güç dönemi daha kolay aşabilmek için Basın Konseyi olarak bizler de değişik zamanlarda değişik kentlere gidip sizlerle buluşmayı, toplantıları o kentlere taşımayı, o kentlerde bir basın buluşması yapmayı uygun görüyoruz" dedi.
TEK VÜCUT HALİNDE MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR
Pınar Türenç, Basın Konseyi'nin basın meslek ilkelerinin yerleşmesi için çalışan ve de özgürlüklerden taviz vermeden bu mesleğin yapılması için uğraşan, didinen, mücadele eden bir kurum olduğunu söyledi. Meslek hayatının 40 yıla yaklaştığını anlatan Türenç şöyle devam etti:
"Ama geldiğimiz noktada şunu görüyorum. Bu 40 yılda hiç görmediğimiz kadar medya tehdit altında. Kalemimizi artık elimizden alıyorlar diye 'Yeter' dediğimiz bir noktaya geldiğimizin farkındayım. Hepimiz bunun bilincindeyiz. Zaman zaman sokaklara dökülüyoruz, zaman zaman televizyonlara çıkıp haykırıyoruz, zaman zaman açıklamalarla dik duruş sergilemeye çalışıyoruz. Bütün bunlar mesleğin bir yere kaymaması için yapılıyor. Ama son MİT yasasıyla bildiğiniz gibi 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası kapımızın önünde bekliyor. Bu gerçeklerle boğuşurken bir de böyle işte mali durum, aramızda bölünme çabaları bizleri çok rahatsız ediyor. Bu mali kaynaklar ve bölünme çabalarının mutlaka ve mutlaka bir yerde kesilmesi ve el ele verip tek vücut halinde mesleğimize sahip çıkmamız gerekiyor."
EN BÜYÜK SORUN MAŞLARIN ÖDENMEMESİ
Gazetecilikte büyük kazançların elde edilmediğini belirten Pınar Türenç, habercinin alın terinin karşılığının verilmediğini söyledi. Türenç "İstanbul medyasında en büyük sorun bugün maaşların ödenmemesi. Hatta 'Gel çalış ama size maaş yok' teklifleri o kadar çoğaldı ki, bugün televizyonlarda program yapanların yüzde 80'i maaş almıyor O gördüğünüz önemli programcılar üste daha harcama yapıp gidip programlarını yapıyorlar Çağırdıkarı konuklar da ceplerinden ödüyor, programa geliyor. Ve böylesine bir yayıncılık yapılmaya çalışılıyor Türkiye'de" diye konuştu.
İÇERİDE 40 CİVARINDA GAZETECİ VAR
Gazetecilerin kurumlarına sahip çıkmaları gerektiğini ifade eden Pınar Türenç, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bizim gibi kurumlar da sizleri korumak için çalışmaya mecburdurlar. Ben bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gazetecilerin kurumları çok önemli. O kurumların da güçlü olması sizin elinizde. Üye olacaksınız kurumlara. Bu kurumlara sahip çıkacaksınız. Biliyorsunuz hapisteki yazar ve gazeteciler işte bizim gibi kurumların ısrarı nedeniyle kamuoyunda sürekli yer aldılar. Israrla onları kurtarma çabalarımız ses verdi. Ve onlar teker teker tahliyeler oldu. Ama içeride 40 civarında gazeteci daha var. Onları da kurtarmak için çabalıyoruz. Son derece dramatik bir dönem yaşamaktayız. Hem zor dönem hem maddi ve manevi sorunlarımız var. Ailesel, yaşamsal kaygılarımız çok yükseldi. Onun için elele verelim."
Pınar Türenç konuşmasında sonra Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca'ya Basın Konseyi'nin bir rozetini taktı. Karaca da Türenç'e cemiyetin bir kitabını verdi.
Kaynak: