Barolardan Avukat Tutuklanmasına Tepki Geldi
DHKP-C soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12 avukattan 9'unun tutuklanmasına barolardan tepki geldi.
BURSA BAROSU'NDAN, 9 AVUKATIN TUTUKLANMASINA KINAMA
Selahattin BUDAKOĞLU/ BURSA, (DHA) - BURSA Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, İstanbul'da 9 avukatın tutuklanması kararını kınadıklarını belirterek, hak arama yollarının kapatılmaya çalışıldığı, olan bitenin sorgulanmayacağı bir Türkiye'ye doğru gidildiğini, durumun kaygı verici olduğunu söyledi.
Bursa Baro Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen operasyonlar sonrası 9 avukatın tutuklanmasını kınadıklarını belirterek şöyle dedi:
"Sorguya yönelik aldığımız bilgiler son derece ürkütücü. Bir örgüt sorgulaması değil. 'Neden Madımak törenine katıldın? Neden falan cenazeye gittin? Neden eyleme katıldın? Şu davayı takip etmekte amacın neydi?' gibi bir insanın ifade özgürlüğüne ve savunma hakkını ve savunma görevini yapmasıyla ilgili sebepler olduğunu gördük."
BAĞIMSIZ YARGININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ölümünün üzerinden altı yıl geçtiğini ancak azmettirici odakların hala ortaya çıkmadığını da söyleyen Demiröz, "Cinayetin işlenmesine göz yumulduğu resmi kurumların beyanları ile açığa çıkmıştır. Ne yazık ki sorumlular yargılanmadığı gibi gerçeğin üstü de örtülmeye çalışılmıştır. Bu konuda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın cinayeti örgütlü suç kapsamında değerlendirerek, mahkeme kararının bozulması talebinde bulunması da Hrant Dink davasında cinayetin arkasındaki güç odaklarının irdelenmeden ve adil yargılama yapılmadan hüküm kurulduğunu açıkça ortaya koymaktadır" dedi. Bursa Barosu olarak bağımsız yargının ve adil yargılanmanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekleyen Demiröz, haksızlıklara karşı dirençlerini sonuna kadar devam ettireceklerini belirtti.
ŞANLIURFA BARO BAŞKANINDAN AVUKATLARIN TUTUKLANMASINA TEPKİ
Ömer PINAR/ ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, DHKP-C soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12 avukattan 9'unun tutuklanmasına tepki gösterdi. Bucak, "Tutuklanan avukatların, Türkiye'deki demokratikleşme sürecini etkileyen davalara müdahil olması bizleri endişelendiriyor" dedi.
Geçen cuma günü, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 12 avukattan 9'unun bu sabah tutuklanmasının ardından Şanlıurfa Baro Başkanı Ali Fuat Bucak, açıklama yaptı. Şanlıurfa Barosu'nda basın toplantısı düzenleyen Bucak, yaşananların avukatlık mesleğine saldırı olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:
"Gözaltına alınan avukatlardan 3'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, 9 avukat ise tutuklanmıştır. Meslektaşlarımıza yönelik bu operasyon ilk değildir. Daha önce de KCK adı altında yürütülen operasyonlarda 41 avukat gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardır. Tutuklanan avukatlarının tümünün Türkiye'deki demokratikleşme sürecini etkileyen önemli davalarda müdahil olması, bizleri ayrıca da kaygılandırmaktadır. Bu avukatlar, ezilmiş ve ötekileştirilmiş, sistem tarafından hak ihlallerine uğramış kişi ve grupların yanında yer almış işçi ve öğrencilerin davalarında taraf olmuşlardır. Bugüne kadar birçok avukatın tutuklanması ve gözaltına alınması, avukatlık mesleğine saldırıdır."
TUNCELİ BAROSU'NDAN AVUKAT TUTUKLAMALARINA TEPKİ
Ferit DEMİR / TUNCELİ, (DHA) - TUNCELİ Barosu Başkanı Hasan Özcan, DHKP-C operasyonu kapsamında 9 avukatın tutuklanmasını sert bir dille eleştirerek, iktidarın, hukuk dışı uygulamalarla muhalefeti sindirmeye çalıştığını söyledi.
İstanbul'da DHKPC operasyonu kapsamında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı dahil 10 avukattan 9'unun 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanması, Tunceli Barosu tarafından yapılan bir açıklama ile kınandı. Tunceli Baro Başkanı Hasan Özcan, hükümetin son yıllarda avukatlara yönelik baskı uyguladığını ve basit gerekçeler ile tutukladığını ileri sürerek şöyle dedi:
"Başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir ve Antalya illerinde Çağdaş Hukukçular Derneği genel merkez ve şube yöneticileri ile üyelerine yönelik kitlesel bir gözaltı operasyonu yürütülmüştür. Bu kapsamda 12 meslektaşımız gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştır. Bir yıl önce de KCK operasyonu adı altında 46 meslektaşımız, mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmıştı. Yine geçtiğimiz günlerde baro yönetim kurulu üyesi bir arkadaşımız gözaltına alınmış ve savcılık soruşturması halen devam etmektedir. Bir avukat arkadaşımız da sadece cenaze törenine katıldığı için hakkında soruşturma açılmıştır. Muhalif ve farklı hiçbir düşünceye tahammül edemeyen iktidar, pratiğiyle darbe ve olağanüstü hal dönemlerindeki hukuksuzlukları dahi aratmaktadır. 1970'li yıllardan beri askeri darbe dönemleri dahil her türlü hukuksuzluk ve adaletsizliğe karşı etkili bir hukuk ve insan hakları mücadelesi yürüten bir hukuk örgütüne yönelik bu uygulamayı bu anlamda kınıyoruz."
'HUKUK TANIMAZLIĞIN GÖSTERGESİ'
İktidarın, her türlü muhalefeti hukuk dışı yöntemlerle sindirmeye çalıştığını ileri süren Tunceli Barosu Başkanı Hasan Özcan açıklamasını yşöyle sürdürdü:
"Suriye'de yaşanan iç çatışmalar nedeniyle, Türkiye'de gerçekleşen ve bazı kamu görevlilerinin de bizzat içinde bulunduğu hukuka aykırı faaliyetleri yargı önüne taşıyacağını dile getiren avukatların, akabinde bu türden bir soruşturmaya maruz kalmaları manidardır. Avukatların yasal soruşturma usulleri yasa ile belirlenmiştir. ÇHD üyelerinin gözaltına alınma şekilleri ve bürolarının arama usulleri açıkça hukuka aykırı olup, bu uygulama kolluk kuvvetlerinin hukuk tanımazlığının göstergesidir. Meslektaşlarımız gözaltına alınma işlemleri sırasında açık bir şekilde darp edilmiştir. İktidar her türlü muhalefeti hukuk dışı uygulamalar ile sindirme pratiğine bir an önce son vermelidir. Hukuk mücadelesi bugün şiddet, baskı ve hukuka aykırı yöntemler ile susturulmak istenmektedir. Tunceli Barosu olarak meslektaşlarımıza ve savunma hakkına yapılan bu hukuka aykırı uygulamayı protesto ediyoruz. Gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz."