Bakan Yardımcısı Asan 'Kadına Şiddete Karşı Çalışmalarımız Dünyada Örnek Gösteriliyor'
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKAN YARDIMCISI: DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLİYORUZ
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKAN YARDIMCISI: DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLİYORUZ
İlker AKTAŞ/ SAMSUN
SAMSUN'da düzenlenen 'Samsun Kadın Sağlığı Projesi' tanıtım toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan, "Kadına yönelik şiddetle alakalı olarak, bakanlığımız kurulduğu andan itibaren çok önemli çalışmalar yaptı ve şu anda dünyada örnek gösterilen bir bakanlık olarak yer almaktayız" dedi.
SAMSUN'da düzenlenen 'Samsun Kadın Sağlığı Projesi' tanıtım toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan, "Kadına yönelik şiddetle alakalı olarak, bakanlığımız kurulduğu andan itibaren çok önemli çalışmalar yaptı ve şu anda dünyada örnek gösterilen bir bakanlık olarak yer almaktayız" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Samsun Valiliği bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürütülen proje kapsamında Samsun'a geldi. Samsun Doğum Evi Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan ile birlikte Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy da katıldı. Kürsüde ilk sözü alan Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, "2011 yılında başlattığımız bir proje bu. Kadınları kendi sağlıkları hakkında bilinçlendirmeyi amaçlı yaptığımız bir eğitim çalışması. Buradaki asıl hedefimiz kadını en çok tehdit eden meme kanseri konusunda öncelikle kendi kendine meme muayenesini öğretebilmek. Daha sonra kadını ilgilendiren temel konularda sağlıkları ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz" dedi.
Konuşmasına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in selamlarını getirdiğini belirterek başlayan Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 1.5 yıl önce oluşturuldu. Böyle bir bakanlık daha önce yoktu. Değerli Başbakanımızın da belirttiği gibi bu dönem 'ustalık dönemi' olacak. Aile Bakanlığı artık olmazsa olmazlardan birisi durumuna geldi. Toplumun her kesimine hizmet götürmeye başladık" diye konuştu.
BAKANLIK, KADINA ŞİDDETLE İLGİLİ UYGULAMALARDA DÜNYAYA ÖRNEK
Bakanlıklarının en önemli birimlerinden birisinin 'Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü' olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aşkın Asan, "Bu müdürlüğümüz ülkemizde yaşayan kadınların ihtiyaçlarına yönelik her türlü faaliyetin ve etkinliğin düzenlenmesi konusunda karar veren üst kuruluştur. Kadınlarımızı en çok ilgilendiren konuların başında kadının sağlığı, eğitimi, eğitime ulaşımı, kadın istihdamı ve kadına yönelik şiddet gelmektedir. Bu konularla ilgili biz çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kadına yönelik şiddetle alakalı olarak bakanlığımız kurulduğu andan itibaren çok önemli çalışmalar yaptı ve şu anda dünyada örnek gösterilen bir bakanlık olarak yer almaktayız. Bununla ilgili uygulamada" dedi.
KOZA BİRİMİ
KOZA adını verdikleri şiddet önleme ve izleme birimlerinin bir tanesinin de Samsun'da açıldığını vurgulayan Asan, "Türkiye genelinde 14 ilde bulunuyor. Burada kadın, eşi, babası, abisi, kardeşi, annesi ve kayınvalidesi olabilir, herhangi bir şekilde kadının karşılaştığı olumsuz durum karşısında gidip başvurabileceği, danışmanlık alabileceği, yetkililerle görüşüp eğer hukuki bir takım tedbirler alınması gerekiyorsa alabileceği, eğer canı tehlikedeyse koruma altına alınmak için korunma isteyeceği bir ünite olarak bunu tasarladık. Bu anlamda çok çok önemli işler yaptık. Bu kadına yönelik şiddetle ilgili yaptığımız kısım" diye konuştu.
KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNDE DEVASA ÇALIŞMALAR
Kadının eğitimi ile ilgili olarak özellikle kız çocuklarının okumasıyla ilgili devasa çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, "Şu anda ilköğretim düzeyinde daha önce var olan erkek çocukları ve kız çocukları arasındaki fark kalmadı. Yeni nesilde yüzde yüz okullaşmayı sağlamış olduk. Benim çocukluğumda bu durum böyle değildi. Ben lisede okurken sınıfta sadece 3 kız vardı ve gerisi hep erkekti. Aileler oğlum varsa okusun, kızım varsa nasılsa evlenecek okumasına gerek yok gibi planlamalar yaparlardı. Bunun yanlış olduğu daha sonradan ortaya çıktı. Eğitim ve eğitim almak demek, dünyaya sağlıklı görüntüler dağıtmak, dünyayı farklı şekilde algılamak gerektirir. Herkes ayakları üzerinde yere sağlam basmalı. Orta öğretim, lise ve yüksek öğretimde problemlerimiz var. Eğitim süresini 12 yıla çıkarmakla inşallah önümüzdeki nesilde çok çok başarılı bir duruma geçmiş olacağız" dedi.
MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Kadını en çok tehdit eden problemlerden birinin meme kanseri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Aşkın Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hastalık, erken teşhis edildiğinde baş edilebilecek bir rahatsızlıktır. Onun için müdahale çok önemli. Burada eğitim projesi sayesinde kendinizi nasıl muayene edersiniz, kuşku duyduğunuz zaman nerelere gitmeniz gerektiği sizlere aktarılacak. Bu gerçekten önemli, can kurtaran bir eğitimdir. Kadınların kanser nedeniyle ölüm istatistiklerine baktığımızda erken teşhis edilmemesi durumunda meme kanserinin öne çıktığını görüyoruz."