BAKAN FACİA NEDEN OLMUŞ ANLAYAMAMIŞ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Çelik, "İlgili kömür işletmesi, son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabii tutulmuş ayrıca, ilgili iş yerindeki şikayet ve kazalardan dolayı da 8 kez inceleme teftişi gerçekleştirilmiş. 13-18 Mart 2014 tarihinde, yapılan teftişlerde ise, mevzuat açısından herhangi bir noksanlığın olmadığı iş yerinde yapılan teftişlerle tespit edilmiştir" dedi.
Patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getiren Çelik, "Hayatlarını kaybeden maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize, kederli ailesine başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.
"SON 4 YILDA 8 KEZ PROGRAMLI TEFTİŞE TABİİ TUTULMUŞ" !
"İlgili kömür işletmesi, son 4 yılda 8 kez programlı teftişe tabii tutulmuş ayrıca, ilgili iş yerindeki şikayet ve kazalardan dolayı da 8 kez inceleme teftişi gerçekleştirilmiş. Bu inceleme teftişlerinde elektrik panolarında kilitlenme sisteminin olmadığı, lastik tekerlekli yükleyicilerin geri vites sinyallerinin olmadığı, acil toplanma yerinin belirlenmediği, ateşçiler için, antistatik elbisenin eksik olduğu, bant taşıyıcıların ikaz sistemlerinin yeterli olmadığı şikayetler sonucunda ortaya çıkan hususlar. 2012-2013 yıllarında yapılan şikayetler ve meydana gelen kazalar neticesinde ortaya çıkan eksiklikler o dönem içerisinde giderilmiş. En son 13-18 Mart 2014 tarihinde, yapılan teftişlerde ise, mevzuat açısından herhangi bir noksanlığın olmadığı iş yerinde yapılan teftişlerle tespit edilmiştir.''
"YASA TAM ZAMANLI ÇALIŞACAK HEKİM VE UZMANINIZ OLACAK VE DENETİM YAPACAK DİYOR"
Müstakil İş Sağlığı Güvenliği yasasına değinen Çelik, "30 Haziran 2012'den sonra Türkiye'nin müstakil bir iş sağlığı güvenliği yasası oldu. Bu yasaya bağlı olarak ikincil mevzuatta yürürlüğe girmiş oldu. Yasa risk değerlendirme zorunluluğu getirdim diyor. Maden, inşaat gibi çok tehlikeli iş yerlerinde, risk değerlendirmesi yapıp, muhtemel riskler varsa onlar giderilmeden burada çalışma yapılamayacağı şartını kuralını getiriyor bu yasa. Yasa, bu gibi yerlerde, tam zamanlı çalışacak hekim ve uzmanınız olacak ve denetim yapacak diyor" diye konuştu.
"SOMA'YA GİTMEME NEDENİM KİŞİSEL SAĞLIKLA İLGİLİ BİR MESELE"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"İstifa etmeyi düşündünüz mü?" şeklindeki soruya Çelik, "İlk olay anından itibaren enerji bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık" diye yanıt verdi.
Soma'ya gitmeme nedenine ilişkin Çelik, "Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumumun gündeme gelmesi yakışıksız olurdu. Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1'e kadar ayrılama gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum" dedi.
"O ZAMAN KAZA NEDEN OLDU?"
Çelik, "Bahse konu iş yerinde 13 iş sağlığı güvenliği uzmanı olduğu görülüyor ve iş yeri hekimleri olduğu görülüyor. Yeterli rakamlar bunlar. O zaman kaza neden oldu? Yasa var mı var. Denetim var mı var" dedi.
"KİMSENİN ŞÜPHESİ, OLMASIN EN UFAK KARANLIK NOKTA KALMAYACAK"
Patlamaya ilişkin araştırmaların devam etiğini belirten Çelik, "İş teftiş kurulu başkanımız olmak üzere arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Kimsenin şüphesi, olmasın ki en ufak ayrıntılar değerlendirilecek en ufak karanlık nokta kalmayacak" diye konuştu.
"İŞ YERİ UZMANLARININ İŞ YERİYLE İLGİLİ RAPOR DEFTERLERİ HER İŞ YERİNDE OLMAK ZORUNDA"
İş sağlığı farkındalığını oluşturmak için yapılan çalışmalara değinen Çelik, "Bir önemli evrakımız daha var. İş yeri uzmanlarının iş yeriyle ilgili rapor defterleri her iş yerinde olmak zorunda. Savcılık da eminim bunu dikkate alacaktır. Teknik nezaretçi olarak bir maden mühendisinin bulunması gerekiyor. Onun da tespitleri önem arz etmektedir. Toplumda iş sağlığı farkındalığını oluşturmak için çok önemli çalışmalar yapıldı. Ama bu olaydan sonra bazı yorumları izliyorum ve Türkiye'de böyle bir yasanın çıktığından haberi olmayan insanların yorumlarını görüyorum" ifadelerine yer verdi.
"5 YILLIK BİR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MÜCADELESİ VERMİŞ BİR BAKAN OLARAK SİTEMİMİ MAZUR GÖRÜN"
Çelik, "Bunları üzücü bizi kahreden bir günde söylemek istemezdim ama 5 yıllık bir iş sağlığı ve güvenliği mücadelesi vermiş bir bakan olarak bu küçük sitemimi mazur görmenizi rica ediyorum" diyerek sitem etti.
"İŞ KAZALARINI SIFIRLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"
İş kazalarını sıfırlamanın mümkün olmadığını söyleyen Çelik, "İş kazalarının da yüzde 98'ni önlemek mümkün. İş kazalarını sıfırlamak mümkün değil ama çok çok aşağılarda tutmak mümkün" dedi.
"İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAYISI 33'E ÇIKTI"
İş sağlığı güvenliği konusunda, işverenlerin maddi hesap yapmaması gerektiğini belirten Çelik, "İş sağlığı güvenliği meslek yüksekokulu sayısı 33'e çıktı. Ortaokul düzeyinde bu farkındalığın artırılması ile ilgili gerek MEB gerekse YÖK ile ilgili temaslarımız devam ediyor. İşverenlerimize buradan seslenmek istiyorum. İki yıl boyunca iş sağlığı güvenliğini tartıştık. İş sağlığı güvenliğinin maddi hesabı yapılmamalı" diye konuştu.
"238 KARDEŞİMİZİ HANGİ SERVET HANGİ İMKANLAR GERİ GETİREBİLİR?"
Hiçbir maddi kaygının insan hayatından daha değerli olmadığını söyleyen Çelik, "İnsan hayatından önemli ne olabilir? 238 kardeşimizi hangi servet hangi imkanlar geri getirebilir? Ama bir can yüzlerce can gidiyor. Temel felsefelerimiz yeniden hatırlamamız gerekiyor. Hiçbir maddi kaygı insan hayatından daha değerli olmamalıdır. Ben bir kez daha kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılar da inşallah bir an evvel şifa bulurlar" açıklamasında bulundu.
"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?"
"İlk açıklamayı faciadan 27 saat sonra yaptınız. Geri planda kaldığınız söylendi. İstifa etmeyi düşündünüz mü?" şeklindeki soruya Çelik, "İlk olay anından itibaren enerji bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık" diye yanıt verdi.
"SOMA'YA GİTMEME NEDENİM KİŞİSEL SAĞLIKLA İLGİLİ BİR MESELE"
Soma'ya gitmeme nedenine ilişkin Çelik, "Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumumun gündeme gelmesi yakışıksız olurdu. Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1'e kadar ayrılama gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum" açıklamasında bulundu.
"MADEN İŞÇİSİ 15 DEĞİL 19 YAŞINDA"
Madende kayıt dışı çalışma ve 15 yaşında işçi iddialarını da değerlendiren Çelik şöyle konuştu: "Konuyla ilgili Enerji bakanımız tam yetkili. Kayıt dışı bir çalışma olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi bize gelmedi. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı ile ilgili bir bilgi geldi. Orada bir kriz merkezi kurduk. 15 değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik."
"KİMSEYİ TEMİZE ÇIKARMA PEŞİNDE DEĞİLİZ"
Evrak ve uygulamaların dikkate alındığını belirten Çelik, "Kimseyi temize çıkarma peşinde değiliz. Tam aksine kime gidiyorsa gitsin diyoruz. Şu anda hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyuz" dedi.
"POLİTİK MAKAM MEVKİ BOYUTLARIYLA TARTIŞILMASINI DOĞRU BULMUYORUM"
Çelik, "Ben bu olayı politik makam mevki boyutlarıyla tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çalışma bakanlığı bir kazanın meydana gelememesi için gerekli alt yapılarının yanında farkındalığın artırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Keşke bu farkındalık tüm kesimler tarafından içselleştirilse de böyle durumlarla karşı karşıya kalmasak diyorum" diye konuştu.
"GİDEMEME DURUMU OLURSA AİLELERİ GİDİP ZİYARET ETMEK İSTİYORUM"
Çelik, Soma'ya gidememesi halinde aileleri ziyaret etmek istediğini belirterek, "Şu an itibarıyla biraz zor görünüyor ama ben gitme arzusundayım. Gidememe durumu olursa aileleri gidip ziyaret etmek istiyorum. Hayat devam ediyor yaşanan acılara rağmen ne kadar acı ki. Aileleri ziyaret edip onları, yavrularının geleceklerini aydınlık kılmak için yapılması gerekenlerin yapılmasını sağlayacağız" açıklamasında bulundu.
CHP'NİN SOMA ÖNERGESİ
CHP'nin Soma'daki maden ocaklarına ilişkin soru önergelerini inceleme imkanı olmadığını belirten Çelik, "Ancak çalışma hayatıyla ilgili komisyonlar kurulacaksa bunların yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu konuların konuşulmasından ben rahatsızlık duymam. Çok da konuştuk tartıştık Meclis'te. Ama halen birçok kesimler iş sağlığı güvenliği yasasının çıkıp çıkmadığı konusunda farkındalık oluşturmakta zorlanıyor. Çünkü gündelik hayatımızı kuşatan çok farklı olaylar var. Önemli olduğunu ancak bu tür olaylarla karşılaştığımızda anlıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: