Bakan Eroğlu: 'Keşke şarıl şarıl akan nehirlerimiz olsa!'
Büyüme masalına kurban edilen ülkede halk yıkım şantiyelerinin bekçisi haline geldi...
Bakan Eroğlu: 'Keşke şarıl şarıl akan nehirlerimiz olsa!'
Büyüme masalına kurban edilen ülkede halk yıkım şantiyelerinin bekçisi haline geldi...
Yusuf Yavuz
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara’da düzenlenen Ormancılık ve Su Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, HES projeleriyle ormanları tahrip etmediğini öne sürerek Trabzon'daki Solaklı Vadisi'nin eskisinden daha güzel olduğunu iddia etti. Bakan Eroğlu, HES'ler için izin verilen orman alanlarının havzada bir nokta olduğunu belirterek, "binde bir bile değil" dedi. Yukarı Köprüçay Koruma Platformu ise suyu ve ormanı yöneten Bakan Eroğlu'nun açıklamasını 'yanıltıcı ve trajik olarak' niteledi.
'BAŞBAKAN'IN KOYDUĞU HEDEFE KİLİTLENDİK'
Ankara'da düzenlenen Ormancılık ve Su Şurası'nın açılışında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyada ayakta kalmanın tek yolunun güçlü olmaktan geçtiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın ortaya koyduğu 2023 hedefi doğrultusunda çalıştıklarını kaydeden Bakan Eroğlu, "Biz de bu hedefe kilitlendik. '2023 yılında biz dünyada su ve ormancılık konusunda ilk yediyi yakalayalım' diye kendi kendimize kavileştik" diye konuştu.
'KEŞKE ŞARIL ŞARIL AKAN NEHİRLERİMİZ OLSA'
Ormanlara çok önem verdiklerini kaydeden Bakan Eroğlu, Türkiye'nin orman varlığını ve odun servetini arttıran nadir ülkelerden biri olduğunu belirttiği konuşmasında sözü HES'lere yönelik eleştirilere getirdi. Türkiye'nin ne su zengini ne de fakiri olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, bu nedenle suyun tek elden ve çok dikkatli şekilde yönetilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Keyif için hiçbir şekilde baraj ve gölet yapılmaz. Keşke şarıl şarıl akan nehirlerimiz olsa baraj yapmaya hiç ihtiyaç olmasa. Ama öyle değil işte."
'HES'LERE VERİLEN İZİNLER BİNDE BİR BİLE DEĞİL'
Türkiye'de her 4 ampulden birinin HES'lerden sağlanan elektrik ile yandığını savunan Bakan Eroğlu, HES'lerin yapımı sırasında ormanların tahrip olduğu şeklinde görüşlerin bulunduğunu anımsatarak, "Bunlar havzada bir nokta. HES'ler için verdiğimiz izinler binde bir bile değil. Taş ocakları ondan çok daha fazla. Bu ülkemizin geleceği. Ülke enerjide dışa bağımlı" dedi.
'SOLAKLI ESKİSİNDEN DAHA GÜZEL OLDU'
HES yapılan bölgelerde tahribat diye bir şeyin olmadığı görüşünü savunan Bakan Eroğlu, Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Solaklı Vadisi'ni örnek göstererek, vadinin eskisinden daha güzel bir hale geldiğini öne sürdü. Bakan Eroğlu, "Kimler bunu niçin önlüyor, acaba kimlerin menfaati var?" diye konuştu.
'BAKAN'IN AÇIKLAMALARI YANILTICI VE TRAJİK'
Bakan Eroğlu'nun değerlendirmelerine ilişkin Yukarı Köprüçay Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada ise, "su ve ormancılıkla ilgili bir günde, yaşamın temeli olan bu değerleri yönetme yetkisi verilen bir Bakan'ın son derece yanıltıcı, çarpık ve trajik olan görüşleri karşısında söyleyecek söz bulamıyoruz. Halkın kendi geleceğini düşünmesini suç sayan yetkililer, yalnızca şirketlerin menfaatinin düşünülmesini istiyor. Coğrafyası görülmemiş biçimde tahrip edilen Türkiye'nin, gelişmeden uzak yalnızca büyüme masalına kurban edilmesinin bedelinin çok ağır olacağını Bakan Eroğlu'na bir kez daha anımsatıyoruz" denildi.
'HALK YIKIM ŞANTİYELERİNİN BEKÇİSİ YAPILDI'
HES'lerin, kırsal yaşamda ve doğada yarattığı büyük yıkıma karşın enerji üretimindeki toplam payının, kayıp kaçak oranlarına bile ulaşmadığının altı çizilen açıklamada, "Bakan Eroğlu'nun açıklamaları AKP iktidarının yaslandığı ucuz popülizme dayalı 'büyüme' aldatmacasının doğal bir uzantısıdır. Büyüyen Türkiye değil, devlet eliyle halkın ve doğal yaşamın geleceğinden çalarak sermayelerini arttıran yandaşlar, şirketler ve çokuluslu ortaklarıdır. 'Zengin kaynakların fakir bekçisi mi olalım?' demagojisiyle, haraç mezat sermayeye kurban edilen ülkenin doğal zenginlikleri kamunun kullanımından çıkarılmış, halk, sahibi olduğu bu zenginlikleri elinden alarak yok eden yıkım şantiyelerinin bekçisi yapılmıştır" görüşüne yer verildi.