BAKAN BM'DEN YARDIM İSTEDİK , BAŞBAKAN "GELSİNLER BAĞRIMIZA BASARIZ"

BAKAN BM'DEN YARDIM İSTEDİK , BAŞBAKAN "GELSİNLER BAĞRIMIZA BASARIZ"

İşte o talep…

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeleri nedeniyle New York'ta bulunan ve ziyaretinin ilk gününde yoğun bir görüşme trafiği yaşayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye"ye sığınan mültecilerle ilgili "BM artık harekete geçmeli" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nde bakanlar düzeyinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin başkanlığında gerçekleştirilen Irak'la ilgili oturuma katılarak konuşma yapan Çavuşoğlu, toplantının ardından Türk basın mensuplarına temasları hakkında bilgi verdi. Haberler.com’un haberine göre; Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin daveti üzerine BMGK toplantısına katıldığını ve burada Türkiye'nin özellikle Irak ve Suriye'de yapılması gereken konulardaki düşüncelerini açıkça paylaştığını bildirdi.

Konuşmasında, bölgedeki sorunun hem Irak'ta hem de Suriye'de siyasi boyutunun olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Suriye ve Irak'ın bir bütün halinde, tek bir resim olarak görülmesi gerektiğini özellikle vurguladıklarını belirtti. Bakan Çavuşoğlu "Her iki tarafa da siyasi istikrar ve barış gelmedikçe, burada kalıcı bir barış olmaz" dedi.

Siyasi olarak Irak'ta yeni bir hükümetin kurulması gibi, Suriye'de de Esed rejiminin gitmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, BM'deki toplantıda özellikle yeni ve kapsayıcı bir yönetimin gelmesini ve bu konuda da Cenevre Bildirgesi'nin baz alınabileceğine değindiğini bildirdi. Bakan Çavuşoğlu, Irak ordusunun yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade ettiğini belirtirken, bunun tüm Irak halkını kapsayıcı ve güvenini kazanan bir yapılanma olması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE'YE SIĞINAN GÖÇMENLER VE SORUNUN İNSANİ BOYUTLARI

Gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığınan göçmenler ve sorunun insani boyutlarına da değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'deki 1 milyon 200 bin Suriyeli mültecinin yanında son zamanlarda gelen 38 bin civarında Yezidi için ayrı bir kamp kurduk. Yine Kuzey Irak'ta 35 bin kişilik ayrı bir kamp kuruyoruz. Dünden bu tarafa 10 bin Suriyeli Kürt kardeşlerimiz, sınırı açmamız vesilesiyle Türkiye'ye geldiler."

Türkiye'nin son 3-4 yıldır BM gibi hareket ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Lübnan ve Ürdün'deki mültecilerin durumu zaten ortada. BM'nin artık harekete geçmesi lazım" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Azerbaycan'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u aradığını ifade eden Çavuşoğlu, BM'deki görüşmelerinde "Sorunun insani boyutunun nasıl çözüleceği konusunda fikirlerimizi paylaştık" dedi.

Çavuşoğlu, "Daha fazla göçmen bekliyor muyuz?" sorusuna verdiği cevapta ise şunları kaydetti: "Durum böyle devam ettiği sürece mutlaka gelir. Çünkü başlangıçtan bu yana 1 milyon 200 bin Suriyeli Türkiye'ye geldi. Bir günde 10 bin kişi geldi. Biz de zaten açık kapı politikamızı devam ettiriyoruz. Çünkü gerek Suriye rejiminin zulmünden ve diğer grupların baskısı ve saldırılarından kaçanlara kapımızı kapatamayız. Bu durum düzelmediği sürece daha fazla gelmeye devam eder."

BMGK GEÇİCİ ÜYELİĞİ

New York'taki ilk gününde gerçekleştirdiği görüşmelerde, Türkiye'nin BMGK geçici üyeliğine destek isteyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Biliyorsunuz BM Genel Kurulu ikili görüşmeler açısından da önemli bir fırsattır. Bizim de 2015-2016 BMGK geçici üyeliğine adaylığımız var. İkili görüşmeler gerçekleştirdik, ama özellikle BMGK geçici üyeliğine adaylığımızı da hatırlatıp, oy vereceklere teşekkür ettik. Kararsız olanlardan Türkiye'ye destek yönünde karar vermelerini rica ettik."

Çavuşoğlu konuşmasında, ilk turda seçilmeyi beklediklerini dile getirdi.

YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

New York'ta bulunduğu ilk günde, Katarlı meslektaşıyla bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildiren Çavuşoğlu, Kanada Dışişleri Bakanı'yla da 2015 yılında 1915 yılının 100. yılını değerlendirdiklerini ifade etti.

Norveç, Ürdün, Avustralya Dışişleri Bakanı'yla da olumlu bir havada görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, Avustralya Dışişleri Bakanı'nın kendisini Avustralya'ya davet ettiğini ve Avustralyalı meslektaşının da 2015 yılında Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

Çavuşoğlu, 2015 yılının Türkiye'de Avustralya yılı, Avustralya'da ise Türkiye yılı olacağını belirterek, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılını Türkiye'de Avustralyalılarla birlikte anacaklarını açıkladı.

Daha sonra John Kerry ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, ikili ilişkiler ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini ve böylelikle ziyaretlerinin ilk gününün yoğun bir görüşme trafiği içinde geçtiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'taki temasları çerçevesindeki ikili görüşmelerde de yer alacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu görüşmeleri ve BMGK geçici üyeliğine destek amaçlı BM içinde ve dışında; oturumlar, resepsiyonlar, çalışma yemekleri, kahvaltılar ve ikili görüşmelere katılarak ilk gün başladığı yoğun trafiğini devam ettirecek.

Kaynak:Haber Kaynağı