BAGAJINIZI VERDİNİZ UÇAĞA BİNDİNİZ; İŞTE SONRASI

BAGAJINIZI VERDİNİZ UÇAĞA BİNDİNİZ; İŞTE SONRASI

Havaalanında uçağa binmeden önce teslim ettiğimiz bavullarımıza ne olduğunu hiç düşündünüz mü?

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; El bagajlarımızdaki eşyalarımız konusunda güvenliğin bir itirazı olup olmayacağını ya da gümrüksüz ‘duty-free’ alışveriş fiyatlarının gerçekten de piyasa fiyatı altında olup olmadığına daha fazla kafa yorarız genelde.

ROBOT VE BANK SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYORLAR

Fakat perde arkasında olan ve bizim görmediğimiz birçok kişi, robot ve bant sistemi birlikte çalışarak bavullarımızın bizimle aynı uçağa yüklenmesini sağlıyor.

Hava taşımacılığında iletişim ve bilgi teknolojisi konusunda uzman olan SİTA adlı kuruluşun son raporuna göre, bagajlarımızın kaybolma riski giderek azalıyor. Yanlış gönderilen bagaj sayısı yüzde 21’den fazla düşüş gösterdi. Bagaj taşımada daha iyi teknoloji sistemlerinin kullanılıyor olması bundaki en önemli etken sayılıyor.

150929140747_heathrow_yellow_crates.png

BARKOD İLE TAKİP EDİYORLAR

Havaalanında uçağa binmeden önce yaptırdığınız bilet kontrol işleminde bavulunuza takılan ve barkod içeren etiketler bagajların sürekli takip edilmesini sağlıyor. British Airways yeni bir dijital barkod uygulamasının denemesini yapıyor. Sık sık uçağa binenler telefonlarındaki bir uygulama programı vasıtasıyla kendi barkodlarını girebilecek.

150929140746_heathrow_conveyor_carrier.png

BANTLAR ÜZERİNDE TAŞINIYOR

Yolcular bavullarını teslim ettikten sonra bu bavullar çeşitli bantlar üzerinde taşınıp güvenlik cihazlarının kontrolünden geçerken doğru uçağa götürülmelerini sağlamak için düzenli olarak barkodları da okutuluyor.

AVRUPANIN EN MODERN SİSTEMİ HEARTHROW HAVAALANI'NDA BULUMUYOR

Heathrow Havaalanı 3. Terminal’de yeni bir bagaj taşıma sistemi geliştiriliyor. Bittiğinde Avrupa’nın en modern sistemi olacağı ve yılda 110 milyon bavul taşıyacağı söyleniyor.

İKİ FUTBOL SAHASI GENİŞLİĞİNDE

İki futbol sahası genişliğinde ve dört kat yüksekliğinde olan bu sistem 13 km uzunluğunda bir bant içeriyor. Tam kullanıma girdiğinde burada saatte taşınan bavul sayısının 5400’den 7200’e çıkması bekleniyor.

150929140746_heathrow_luggage.png

42 KM HIZLA ÇALIŞIYOR

Transit uçuşlar için bir terminalden diğerine taşınması gereken bavullar 1,2 km bagaj tünelinden geçerek bir terminalden diğerine saatte 42 km hızla taşınıyor.

Bavullar metal bir yapı üzerinde tek tek sarı taşıma konteynerlerinde robot vinçlerle gideceği yerlere taşınıyor.

MEKANİK KOL İLE AĞIRLIKLARI TAŞIMAK ZORUNDA KALMIYORLAR

Uçuş saati geldiğinde bavullar bant sistemiyle yükleme alanına taşınıyor. Burada uçağın kargo deposuna sığacak büyüklükteki metal konteynerlere diziliyor. Bu bölümde çalışan insanlar mekanik bir kol sayesinde ağırlık taşımak zorunda kalmadan bu yüklemeye yardımcı oluyor. Heathrow’da ayrıca metal konteynerlerin yüklenmesini otomatik olarak yapacak robotlar da deneniyor.

150929140746_heathrow_luggage1.png

Fakat bu taşıma sistemindeki her şey son teknoloji ürünü değil. Bavulları taşıyan tablalar kamıştan yapılma. Tasarımcılar kamışın farklı farklı materyallerden yapılan bavulların yıpranmasını önleyecek ve kaymasını kolaylaştıracak en ideal sürtünme özellikleri taşıdığına inanıyor.
Taşıma sisteminin diğer ucu uçakta son buluyor. İşte uçağa binmeden önce teslim ettiğimiz bavullarımız, hiç farkında olmadığımız böyle bir yolculuğun ardından varış noktasında teslim almak üzere hazır bulunuyor.

150929140746_heathrow_robots.png

Kaynak:Haber Kaynağı