AVM'LERDE SATIŞLAR DÜŞTÜ
TÜİK’in son açıkladığı ay olan Ağustos’ta cirodaki büyüme ise bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 6.4 olarak gerçekleşti.
Türkiye’de birçok şehirde etkisini gösteren Kobani eylemleri alışverişin tadını kaçırdı. Olayların başlamasıyla birlikte özellikle ilk 7 günde Türkiye çapında satışlar yüzde 10-15 oranında düşerken özellikle olayların yoğun olduğu birçok ilde sokağa çıkma yasağı kalktıktan sonra bile AVM’ler erken kapandı. VSJ'den Ayşegül Akyarlı Güven'in haberine göre ülkenin batı kesimlerinde bile alış veriş hala eski günlerine dönemedi.
GÜNEYDOĞU'DA HALA ÇOĞU DÜKKAN KEPENKLERİNİ AÇMADI
Olaylar nedeniyle özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde birçok ilde cadde mağazaları kepenkleri açmamayı tercih etti. Bu gibi olayların bölgede daha ağırlıklı olsa da tüm Türkiye’de alışverişi düşürdüğünü dile getiren Türkiye Perakende Federasyonları Başkanı ve LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Şimdi durum daha iyi. Satışlar olaylardan önceki haline dönmeye başladı” dedi.
AVM’LER ERKEN KAPANDI
Diğer perakendeciler de benzer bir tablo ortaya koyuyor.
Batman ve Diyarbakır’da mağazalarıyla faaliyet gösteren Damat’ın sahibi Orka Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu “3 günlük bir etkilenme oldu ama şu anda herşey normale döndü. Şu an satışlar daha stabil. Olaylar nedeniyle 2-3 gün boyunca 8-10 mağazamız kapalı kaldı. Ama artık açıklar, çalışıyorlar” dedi.
İŞLETMECİLERDEN FARKLI BEYANLAR VAR
Çıkan olaylar nedeniyle mağazalarının bir zararı olmadığını ifade eden Orakçıoğlu “Genelde bölge ve Türkiye’yi satışların etkilenmesi açısından birbirinden çok da ayırmamak lazım. Bu tarz olaylarda işler 2-3 gün etkileniyor. Bölge daha çok etkileniyor ama Türkiye de etkileniyor” diye konuştu.
Koton Eş Başkanı Gülden Yılmaz da kendilerine ait sadece 1-2 mağazanın 1-2 gün kapalı kaldığını ama şu an için satışlarda bir etkilenme hissetmediklerini ifade etti. Yılmaz mağazaların olaylar sırasında bir zarar görmediğini ifade etti.
PİYASA DA CİDDİ DURGUNLUK VAR
İpekyol Mirreglio Yönetim kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın özellikle sosyal medyada “AVM’lere gitmeyin’ uyarıları yapıldığını ifade ederek “Bu uyarılar tüketicinin ayağını sokaktan kesti. Piyasada ciddi durgunluk var.Bu durgunluk tüm Türkiye’de var. Sadece bölgede değil” diye konuştu.
Cari açığa karşı alınan önlemler kapsamında tüketimin yavaşladığı Türkiye’de perakende sektörü bu yıl yavaş da büyüyordu. TÜİK’in ciro endeksine göre perakende bu yıl Ağustos ayına kadar 3 ay hariç hep yüzde 10 üzerinde büyüdü. TÜİK’in son açıkladığı ay olan Ağustos’ta cirodaki büyüme ise bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 6.4 olarak gerçekleşti.
ESNAFIN ZARARI GÖRÜNDÜĞÜNÜN ÇOK ÜZERİNDE
TESK Başkanı Bendevi Palandöken geçtiğimiz hafta WSJ Türkiye’ye yaptığı açıklamada bu olaylarda esnafın gördüğü zararın önceki olayların çok üzerinde olduğunu söylemişti. Palandöken “Zarar çok büyük. Bilançosu henüz belli değil. Ülkede belli yerlerde sıkı yönetim ilan edilmiş halde ve kepenkler kapalı. Ülke olağanüstü bir durum yaşıyor. Ama kavganın karlı çıkanı olmaz” demişti.
Kaynak: