ASANSÖR FACİASINDA ŞOK AYRINTILAR
İşyerinde çalışan işçiler konuştur
10 işçinin yaşamını yitirdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip'den okul arkadaşı Türkiyenin en büyük gayrimenkul portföyüne sahip Aziz Torunların sahibi olduğu gökdelen inşaatlarında, facianın ayrıntılarını ört bas etme gayretleri sürüyor. Olayın nedenleri üzerinde korkudan hiç bir medya organı ayrıntılara girmezken Sendika org. işyerinde olup biten ayrıntıları gözler önüne seren bir haber yaptı.
Çalışanlar üzerinde ağır baskıların olduğunu söyleyen işçilerin bir kısmının şantiye dışına çıkması engellenirken bir bölümününde memleketlerine geri gönderildiği ortaya çıktı. İşte sendika org. haberinden ayrıntılar
İŞÇİLERİ REHİN ALDILAR
Torun GYO yöneticileri, 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasını protesto etmek isteyen inşaatta çalışan işçileri rehin alındı. İşçilerin protestolarını ve çalışma koşullarının teşhir edilmesinin engellemek isteyen patron, taşeron firmaları devreye sokarak işçilerin bir bölümünü zorla memleketlerine gönderdi. 15 işçi baskıya rağmen şantiyeden dışarıya çıktı, işten çıkartılmakla tehdit edildiklerini söyledi.
Torun GYO inşaatında çalışan işçilerden Maruf Eren, olay gününü anlattı: ” Koğuşta olduğumuz sırada ıcırtı sesi duyduk, ardından patlama sesi geldi. Deprem sandık. Aşağıya indik, işçi arkadaşlarımızın parçalanmış bedenlerini gördük. İnsan gücüyle parçalaya bildiğimiz plakaları çıkarmaya çalıştık. İçerde arkadaşlarımızın hiç biri sağ kalmamıştı.”
Satılan bir dairenin parası işçilere harcansaydı, 10 kişi ölmezdi
Asansörün sık sık arızalandığına dikkat çeken Eren, “Ancak geçici çözümlerle tamir ediliyordu. Daha önce asansör 2. kattan düştü ancak paraşütler açıldığı için can kaybı olmadı. Bu kez 31. kattan 32. kata çıkan asansörün stop sensörü çalışmadığı için durmayan asansör raydan çıkarak yere çakıldı.” dedi.
PATRON İŞÇİLERİ SUÇLADI
Torun GYO Başkanı Aziz Torun’un dünkü açıklamasında işçileri suçladığını hatırlatan Eren, “bu ölümlerin ardından böye konuşulmaz, bu vicdansızlıktır. Kim bile bile ölmek ister ki? Kendi çocukları burada olsaydı böyle konuşur muydu? ” diye sordu.
Eren, üzerilerinde baskı olduğunu anlattı, “Basın açıklaması yapmak istediğimizi öğrendiklerinde, dışarıya çıkmamamız için üzerimizde baskı kurdular. Yöneticiler eğer açıklama yaparsak bizi işten atacaklarını söylediler. Eğer işten atılamamız ölümleri durduracaksa atsınlar bizi işten razıyız” dedi.
İşçilerden Feti Akçakaya da, işten atılmakla tehdit edildiklerinin altını çizdi, “‘Basına bilgi verilirse, işinize son verilir’ dediler. Arkadaşlarımız için buradayız” dedi.
4 çocuk okuttuğunu hatırlatan Akçakaya, “Bizim paralarımız ayakkabı kutularında değil. Onurumuzla çalışıyoruz” diye konuştu.
İŞÇİNİN KANI İNŞAAT DUVARINDA
İşçilerin açıklama sırasında taktıkları sarı baretlerinin üzerine kırmızı boya dikkat çekti. Gazetecilerin sorusu üzerine işçiler, “Arkadaşlarımızın kanı hala asansörde ve inşaatın duvarlarında. Bu rezidans bizim kanımız üzerinden yükseliyor” dedi.
Açıklamanın DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaparak dışarı çıkan 15 işçinin korku duvarını aştığını belirtti. Patronların yaşanan katliamın ardından hesap vermek yerine işçileri susturmaya çalışmasına dikkat çeken Arzu Çerkezoğlu ‘Bu lüks binalarda güzel hayatlar yaşanacak ancak bu binaları var eden işçilere yaşam hakkı tanınmıyor’ dedi. Çerkezoğlu herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini işçi kanı üzerinden bu binaların yükselmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, asansör faciasının yaşandığı rezidans inşaatının önünde açıklama yaptı. Demirtaş, “Utanmadan çıkıp, ‘biz şirketimizin adının kirletilmesine izin vermeyeceğiz’ diyecek kadar vicdanınızı, insanlığınızı yitirmişsiniz, 50 bin defa sizin şirketiniz batsın.” dedi.
TORUN'DAN ŞANTİYEDE İŞ DURDU AÇIKLAMASI
Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy şantiyesinde tüm faaliyetlerin durdurulduğunu açıkladı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, “Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızda ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle elim bir asansör kazası meydana gelmiştir. Kaza ile ilgili adli soruşturma başlamış olup inşaat sahasındaki tüm faaliyet ileriki bir tarihe kadar durdurulmuştur” denildi.
Şirketten yapılan basın açıklamasında da, “Acımız ve yasımız çok büyüktür. Elim kazanın olduğu Torun Center’da süresiz olarak; diğer şantiyelerimizde ise 5 gün boyunca tüm faaliyetlerimizi durduruyoruz” denildi.
İŞÇİLER MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ
Torun GYO inşaatının ölümlerden sonra gündem olmasının ardıdan ortalıkta işçi görmek istemeyen patron işçileri memleketine gönderiyor. Bazı işçiler ise taşeron firmaların başka şantiyelerde çalıştırıyor.
Bugün işçiler bavullarını alıp memleketlerinin yolunu tuttu. İşçilere 30 gün boyunca ücretli izin verildiği öne sürüldü. Ancak görüştüğümüz çoğu işçi alacak ücretlerinin dahi ödenmediğini öylüyor.
Şantiye alanından çıkan işçiler gazetecilere açıklamalarda bulundu. Olumsuz koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçiler güvenliğin yetersiz olduğunu tekrarladı. Bu sırada şantiye sahasından çıkan özel güvenlik görevlilerinin gazetecilere açıklama yapan işçilere müdahale etmek istedi. Güvenlikçilere gazeteciler tepki gösterdi.
Kaynak: