ARAÇLARIMIZ ARAP ÜLKELERİNDE MAHSUR KALDI
Ro-Ro seferleri durdu böyle oldu
SURİYE'deki iç savaş nedeniyle alternatif güzergah olarak İskenderun Limanı'ndan Ortadoğu ülkelerine başlatılan Ro-Ro taşımacılıkta firmaların birçoğunun seferlerini durdurması, nakliyecileri mağdur etti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hatay Temsilcisi Mustafa Yılmaz, son olarak Un Ro-Ro'nun seferlerini durdurduğunu açıkladığını belirterek, "Bundan dolayı Mısır ve Arabistan'da yaklaşık 300-400 aracımız mahsur kaldı. Hala araçlarımızdan haber alamıyoruz" dedi.
Suriye'de başlayan iç savaşla birlikte Ortadoğu ülkeleriyle bağlantısı büyük ölçüde kesilen nakliyeciler için alternatif olarak sunulan ve 'Tekerlekli araç taşımacılığında kullanılan gemiler' anlamına gelen Ro-Ro taşımacılıkta da son zamanlarda sıkıntılar baş göstermeye başladı.
Aynı zamanda Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Yönetim Kurulu Üyesi olan UND Hatay Temsilcisi Mustafa Yılmaz, İskenderun-Mısır-Suudi Arabistan güzergahını kapsayan Ro-Ro taşımacılığında 3 yılda 5 taşımacılık şirketinin iflas ettiğini ve bunun da İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük nakliye filosuna sahip Hatay'daki nakliyecileri mağdur ettiğini söyledi.
Nakliye sektöründe Suriye'den büyük sorunlar yaşandığını belirten Yılmaz, "Suriye'deki savaş nedeniyle en çok etkilenen sektör lojistik oldu. Bunun ana nedeni de Cilvegözü Sınır Kapısının transit ve ikili geçişlere kapanmasıydı. Bize alternatif sunulan İskenderun-Mısır Ro-Ro hattı ve burada yaşadığımız sıkıntılar, buraya giriş yapan firmaların iflas etmesi, hattan çekilmesiyle 280 civarındaki C-2 Belgeli araç ve firma çalışanları mağdur oldu" diye konuştu.
IRAKTA'Kİ KARŞILIKTAN LOJİSTİK AĞIR DARBE YER
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün başta Musul olmak üzere Irak'ın bazı kentlerini ele geçirmesiyle nakliyecilerin tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Yılmaz, Irak'ta yaşanan sorunların yeni olmadığını ifada ederek şunları söyledi:
"Günde yaklaşık 2 bin aracın Irak üzerinden ticaret yapmasına rağmen Habur Sınır Kapısı'nda da sorunlar yaşanıyor. Irak'taki asıl sorun, o ülkeden transit geçişimize izin verilmiyor. Sadece Kuzey Irak bölgesine taşıma yapabiliyor araçlarımız. Şu anda diğer bölgelere gidip de dönemeyen onlarca aracımız var. Irak'taki karışıklık devam ederse hem ihracatımız hem de lojistik sektörümüzü büyük darbe yiyecek."
LİMANDA 168 TIR BEKLİYOR
Ro-Ro firmalarının sıkıntı yaşamaları ve iflas etmelerinin kendilerini çok etkilediğini kaydeden Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: "İskenderun-Mısır arasında Ro-Ro taşımacılığı yapan şirketlerin yaşadığı sıkıntılar bizleri de etkiliyor. Önceden 8-10 günde teslim ettiğimiz malları artık 45-50 gün arasında teslim etmeye başladık. Bu da büyük sorunları beraberinde getirdi. En son Un Ro-Ro'nun gelmesiyle birlikte sorunların çözüleceğini düşündük. Ancak yaşanan ufak aksaklıklar bile seferlerimizi büyük oranda etkiledi. Yaklaşık 20-30 gündür de Un Ro-Ro seferlerini durdurduğunu açıkladı. Bundan dolayı Mısır ve Arabistan'da yaklaşık 300-400 aracımız mahsur kaldı. Hala araçlarımızdan haber alamıyoruz. Yaşanan sıkıntılardan dolayı İskenderun Limanı'nda 20-25 gündür 168 TIR'ımız bekliyor. Ümitsizliğimizi gidermek için tek isteğimiz hem Irak'taki engellerin kaldırılması, ikinci olarak da İskenderun-Mısır arasındaki Ro-Ro seferleriyle ilgili desteğin sağlanarak araçlarımızın getirilmesidir."
HATAY RO-RO GELİYOR
UND Hatay Temsilcisi Mustafa Yılmaz, son olarak nakliyecilerin daha fazla sıkıntı çekmemesi için Hataylı nakliyeciler olarak Ro-Ro şirketi kuracaklarını belirterek, "Yaklaşık 70-80 nakliyecinin bir araya gelerek kuracağı Hatay Ro-Ro şirketi destek bulduğu takdirde bu taşımalarda olayları çözücü kendi sorunlarını kendisi giderici, taşıma sektörünün önündeki engelleri aşan bir konuma geleceği inancındayız" dedi.
Kaynak: