ANTALYA'DA KORKUTAN TURİZM SENARYOSU
Rusya pazarında, Sultanahmet'te Alman turistlerin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısı ve halen devam eden terör olaylarının olumsuz etkileri, Alman pazarında ocak ayında kendini hissettirdi.
ANTALYA Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, yılın ilk 40 günlük dönemindeki turizm verilerinden yola çıkarak, 'Bu sezon nasıl olur?' sorusuna yönelik simülasyon hazırladı.
İYİ İHTİMAL
Simülasyon, bu yıl Antalya'nın yüzde 35 kayıpla 6.5 milyon turist ağırlayabileceğini ortaya çıkardı.
Turizm kenti Antalya, son 25 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Rus uçağının düşürülmesiyle iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle 3.5 milyon turistin geldiği Rusya pazarında, Sultanahmet'te Alman turistlerin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısı ve halen devam eden terör olaylarının olumsuz etkileri, Alman pazarında ocak ayında kendini hissettirdi.
% 35 ODA HERŞEY NORMAL GİDERSE
Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı ve NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz, ocak ayı ile şubatın 10 gününü kapsayacak şekilde 40 günlük bir simülasyon hazırlardı. Simülasyona göre, Antalya'nın bu yıl ağırlayacağı toplam turist sayısı 6.5 milyon olarak öngörülürken, geçen yıl 10 milyon olarak kabul edilen turist sayısındaki düşüş oranı ise yüzde 35 olarak gösterildi.
İKİ BÜYÜK PAZARDA DA DÜŞÜŞ
Simülasyona göre geçen yılın en büyük pazarı Rusya'dan 3.6 milyon turist ağırlayan Antalya'da bu yıl beklenen rakam yüzde 81 düşüşle 732 bin kişi. İkinci en büyük pazar Almanya'dan geçen yıl 3.4 milyon turist ağırlayan kentteki bu yılın düşüş oranı yüzde 17 tahmin ediliyor. Buna göre Alman pazarından da 2.8 milyon turist bekleniyor. Antalya'nın bu iki büyük pazarındaki toplam kaybının 2.9 milyon Rus, 500 binin üzerinde de Alman olmak üzere 3.5 milyon turist olacağı tahmin ediliyor.
Simülasyona göre İskandinav pazarında da yüzde 40 düşüşle 402 bin turist tahmini yapıldı. Yüzde 20 düşüş beklenilen Hollanda'dan 286 bin, Polonya'dan 167 bin, Belçika'dan 151 bin, Avusturya'dan 128 bin turist bekleniyor.
ARTIŞ BEKLENEN PAZARLAR
Yine 40 günlük verilere göre Çek Cumhuriyeti ve Slovenya pazarlarında yüzde 100 artış bekleniyor. Çek Cumhuriyeti'nden 268 bin, Slovakya'dan 203 bin turist geleceği tahmin edilirken, İngiltere pazarından da yüzde 5 artışla 413 bin turist geleceği öngörülüyor. Romanya ve Macaristan pazarlarında yüzde 10'luk artış beklenilen simülasyona göre diğer pazarlarda da yüzde 85 artışla toplam 497 bin turistin geleceği öngörülüyor.
KAYIP ORANI YÜZDE 35
Turizm sektöründe en sık 'Bu sezon nasıl olur, nasıl geçer' sorusuyla karşılaştığını kaydeden Recep Yavuz, bu soru ve Antalya'nın ilk 40 günlük verilerinden yola çıkarak bir simülasyon yaptığını, 2016 yılı genel tahmini rakamlarını ortaya koymaya çalıştığını söyledi. Buna göre kaybı yüzde 35 hesapladığını ve bu yıl 6.5 milyon turist gelebileceğini kaydeden Yavuz, buna İsrail ve İran pazarlarındaki öngörülemeyen önemli değişimler, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın yansıması ve olağan dışı gelişmelerin dahil edilmediğini vurguladı.
ÜÇ BEKLENTİ
Aralık 2016'da sayıları düşük tahmin etmiş olma yanılgısına düşmeyi de umut eden Recep Yavuz, bir bilgi kirliliği yaşandığını, sektöre yol gösterici nitelikte olması için bu çalışmayı hazırladığını dile getirdi. Bu çalışmanın bir öngörü olduğunun altını çizen Yavuz, şunları kaydetti:
"Haziran ayından itibaren normalleşmeye doğru yaklaşılacağını düşünüyorum. Temmuz, ağustos, eylül aylarında açık fark kapatılır gibi duruyor. Bunun birkaç nedeni var. En önemlisi, alternatifimiz olan diğer ülkelerin kapasitesinin sınırlı olması ve oraların dolmasıyla turistin bize yönelmesi. İkincisi çocuklu aileler için en ideal her şey dahil sistemi sadece Türkiye'de uygulanıyor. Okulların tatile girmesiyle Türkiye'yi tercih etmelerini bekliyorum. Bir de fırsatçı turistler vardır. Krizdeki ülkelere gitmeyi gözleyen, kriz nedeniyle rakamların daha cazip olmasından dolayı fırsatı değerlendirmek isteyenler olacaktır. Bunlara bakarak kaybın belli bir sayıda kalacağını öngörüyorum."
KAYIPLAR RUSYA İLE SINIRLI KALMAZ
Bu dönemdeki turist sayısı ile haziran- temmuz gibi aylardaki sayılar arasında ciddi fark olduğuna dikkat çeken Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, bugünkü rakamların beklenen rakamlar olduğunu, ancak temmuz-ağustos gibi aylara bakıldığında çok büyük rakamlar olmadığını söyledi. Bu yüzden öngörüde bulunmanın da çok zor olduğunu dile getiren Osman Ayık, "Herşey mümkün. Hiç Rus turist gelmezse başka bir tablo ortaya çıkar, bir miktar geldiğinde çıkacak tablo başka. Yılın tümüyle ilgili öngörü çok zor. Ama kayıplar sadece Rusya ile sınırlı kalmaz, Avrupa'da da olabilir" diye konuştu.
Kaynak: