'Anadoluyu Vermeyeceğiz !' Beraat Etti

'Anadoluyu Vermeyeceğiz !' Beraat Etti

Nisan 2011'de ülkenin değişik bölgelerinden yola çıkarak 'Anadolu'yu Vermeyeceğiz' sloganıyla, Ankara'ya yürüyen yaşam savunucularına karşı açılan davada beraat kararı çıktı.


Yıkıma karşı çıkmak suç değil!

Yusuf Yavuz

Nisan 2011'de ülkenin değişik bölgelerinden yola çıkarak 'Anadolu'yu Vermeyeceğiz' sloganıyla, Ankara'ya yürüyen yaşam savunucularına karşı açılan davada beraat kararı çıktı. Davayla ilgili gerekçeli kararını açıklayan Ankara 3. Asliye Mahkemesi, yürüyüşçülerin doğa ve suyun ticarileştirilmesine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildiği eylemin yasaya aykırı olmadığına dikkat çekerek beraat kararı verdi.
Büyük Anadolu Yürüyüşünün ardından Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yaptıkları gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında kamu davası açılan 23 kişi, 'Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama’ suçlamasıyla yargılanıyordu.

ANADOLU'YU VERMEYECEĞİZ' DİYEREK YÜRÜMÜŞLERDİ
Doğa tahribatının engellenmesi amacıyla yola çıkan yürüyüşçüler, yaklaşık 40 günlük yürüyüşün ardından 21 Mayıs 2011'de Gölbaşı'na ulaşmış ancak trafiği engelleyecekleri gerekçesiyle yüzlerce polis tarafından durdurularakAnkara'ya alınmamışlardı. Bunun üzerine Gölbaşı'nda direniş çadırı kuran yürüyüşçülerden bir grup 10 Haziran 2011 tarihinde Kurtuluş Parkı'nda basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eylemi başlatmışlardı. Oturma eyleminin ardından eylemcilerden bazıları gece yarısı gözaltına alınmış, bir süre sonra ise 23 kişiye dava açılmıştı. 

MAHKEME: 'İZİN ALMADAN SİLAHSIZ GÖSTERİ YAPILABİLİR'
Kamuoyunda "Anadolu'yu Vermeyeceğiz" davası olarak anılan davayı gören Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, 23 sanığın beraat ettiği davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. 2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununun 3. Maddesine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunun suç saymadığı belli amaçlarla daha önceden izin almadan toplantı ve gösteri yapılabileceğinin belirtildiği vurgulanan gerekçeli kararda, dosyadaki tüm deliller ve sanık savunmaları ve tutanaklardan 23 kişilik bir grubun yürüyüşünü tamamladıktan sonra Kurtuluş parkında oturmaya başladıklarına dikkat çekilerek, "oturdukları sırada kolluk gücü tarafından müdahale edilerek gözlem altına alındıkları, bu oturmalarının sanıkların bir çoğunun Ankara dışından gelmeleri ve kalacak yer bulamamaları nedeniyle parkta oturup vakit geçirme şeklinde olduğu" vurgulandı.

'KAYBOLAN DOĞA İÇİN YÜRÜMEK SUÇ DEĞİL'
Sanıkların tümünün silahsız oldukları ve tüm toplumu çevreye duyarlı olmaya ve çevreyi korumanın vatandaşların görevi olduğu, kaybolan doğa ve suyun ticarileştirilmesine hayır demek amaçlı yürüyüşlerinin Kurtuluş Parkına gelindiğinde sona ermiş olmasının da dikkate alındığı mahkeme kararında, eylemin 2911 sayılı yasaya aykırı bir eylem olmadığı ve suç teşkil etmediği vurgulanarak 23 sanığın beratına karar verildiği belirtildi.

YARGILANAN YÜRÜYÜŞÇÜLER
Yargılananlar arasında, Özgür Küçüktülü, Bünyamin Adıyaman, Osman Akkuş, Ayşe Cankız Çevik, Neşe Dijlay Akbaş, Nazif Ergenç, Burcu Altay, Ertuğrul Küçükbayraktar, Pınar Tosun, Nihat Türkmen, Meryem Esenay Hacıosmanoğlu, Hacer Doğanoğlu, Kevser Çetin, Doğu Eroğlu, Nadire Aslan, Gökberk Dora Göksal, Gökcen Özdemir, Sare Öksüz, Aslı Büyükköksal, Hakan Keskin, Mevlüt Yaman ve Eren Çalışkangibi isimlerbulunuyordu.
 *Fotoğraflar: Anadolu'nun dört bir yanından yola çıkarak 21 Mayıs 2011 tarihinde Gölbaşı'na ulaşan Büyük Anadolu Yürüyüşü katılımcıları, burada yüzlerce polis tarafından durdurularak Ankara'ya girişleri engellenmişti.