ANADOLU SİGORTA KAYBOLAN MESLEKLERE HAYAT VERİYOR
Anadolu Sigorta'nın kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırma projesinin 5'inci yılında 400'den fazla kişi yeni mesleklerine kavuştu.
Anadolu Sigorta’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlık desteğiyle yürüttüğü, Anadolu’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden canlandırılması projesinin 5’nci yılında 25 kente ulaştı ve 400’den fazla kişi yeni mesleklerine kavuştu.
Proje kapsamında bu yıl Şanlıurfa’da ‘Kehribar Taşı İşlemeciliği’, Çanakkale’de ‘Çini İşlemeciliği’, Erzurum’da ‘Oltu Taşı İşlemeciliği’, Isparta’da ‘Deri Aksesuar Yapımı’, İzmir’de ‘Keçe Aksesuar Yapımı” ile ilgili mesleki eğitimler veriliyor.Şanlıurfa’da açılan ’Kehribar Taşı işlemeciliği’ kursiyerleri tesbihin yanı sıra Bursa’dan gelen gümüş ustasından takı yapımını da öğrenecekler. 22 kursiyerin 15’inin kadın olması dikkat çekti. Eğitim sonunda başarılı kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı’yla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sertifika verilecek. Sertifikalar, Bakanlık, Halk Eğitim Merkezleri ve diğer kamu kuruluşlarının el sanatları konusunda açacağı kurslarda ‘öğreticilik’ yapmak için referans belgesi olarak kabul edilecek.
Hedef ‘1000 usta’ya ulaşmak
Anadolu sigorta olarak, kurumların bulundukları noktaya var oldukları topraklardan aldıkları güçle ulaştığına inandıklarını ifade eden Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, bu düşünceyle Anadolu Sigorta’nın 85’inci kuruluş yıl dönümünde ‘Kaybetmek Yok’ sloganıyla bir proje başlatmak istediğini ve ‘Bir Usta Bin Usta’ projesinin bu anlayışla doğduğunu söyledi. “10 yılda kaybolmaya yüz tutan 50 meslekten 1.000 usta yetiştirmeyi amaçladık” diyen Ülken şöyle devam etti:
“Bu hedefin yarısına ulaştık. 5 yılda Bir Usta Bin Usta projesi ile Türkiye’nin 25 kentinde kaybolmaya yüz tutan 25 farklı mesleği hayata döndürmek üzere kurslar düzenledik. Bu kurslarda; öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından 400’den fazla kursiyerimiz oldu. Her biri bu meslekleri canlandıracak ustalar arasında yer almak için büyük bir özveriyle çalıştı.”
‘Maden ocağı uluslararası standartta ise sigortalanır’
Musa Ülken, gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Ülken, Soma’da meydana gelen facia sonrasında hayatını kaybedenlerin kredi borçlarının hayat sigortalarından karşılanacağını hatırlattı. ‘Maden şirketlerine sigorta yapıyor musunuz?’ sorusunu Ülken şöyle yanıtladı:“Risk mühendisliği müdürlüğümüz, sigorta yapılacak işyerinde alınacak tedbirleri görüşür. Yangına dayanıklı elektrik tertibatı gibi şeyler istenir. Şu anda 169 tane maden ve maden içeriği geçen sigorta yaptık. Bunlar arasında yer üstü maden ocakları da var. Sigorta yapılacak maden ocağını görmemiz lazım. Uluslararası standartları varsa sigortalanabilir. Çok da riskli bulunuyorsa, sigortalanmayabilir. Maliyeti bina, makine, hammadde ortaya çıkartır. Riskli bir iş kolu olduğu için primi de yüksektir.”
İşverenin sorumluluk sigortası da yaptırabileceğini kaydeden Ülken, bunun primini de işyerinin tehlike sınıfı, işçi sayısının belirlediğini söyledi. Ülken ayrıca, tüm çalışanların SGK’lı olması şartı da aradıklarını kaydetti. Ülken, “Tehlikeli tüm iş kollarında sigortaya ihtiyaç var” dedi.
Kaynak: