AMERİKAN KİLİSESİNDEN TÜRKİYE TEPKİSİ
Brunson çiftinin durumunu, Amerika merkezli Zulme Uğrayanların Sesi adlı Hıristiyan örgütü, Türk muhalefet vekilleri ve diğer Protestan din adamlarıyla birlikte takip ediyor.
Amerikalı Protestan din adamının milli güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle yaklaşık bir aydır gözaltında tutulmasına Hıristiyan örgütler tepki gösterdi.
20 YILDIR TÜRKİYE'DE
Türkiye Protestan Kilisesi yetkilileri, 20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan Andrew Brunson'un gözaltında tutulduğuna dikkat çekti.
Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi’nin başında olan pastör Andrew Brunson ve eşi Norine Brunson 7 Ekim’de gözaltına alındı. Norine Brunson, 20 Ekim tarihinde sınırdışı kararıyla tahliye edildi.
TAKİP EDİYORLAR
Türk yetkililer, daha sonra Norine Brunson’ın vizesinin sona erdiği 10 Kasım tarihine kadar ülkede kalmasına izin verdi. Pastör Andrew Brunson’ın da serbest bırakılır bırakılmaz sınırdışı edilmesi bekleniyor.
Brunson çiftinin durumunu, Amerika merkezli Zulme Uğrayanların Sesi adlı Hıristiyan örgütü, Türk muhalefet vekilleri ve diğer Protestan din adamlarıyla birlikte takip ediyor.
Örgütün internet sitesinde yayımlanan mesajda, “Gelinen noktada, sınırdışı kararı doğrultusunda öncelik Norine ve Andrew’un Türkiye’den güvenli bir şekilde çıkarılması” dendi.
Açıklamada, Norine Brunson’un her an Türkiye’den sınırdışı edilebileceği, ancak eşi olmadan ülkeyi terketmek istemediği belirtildi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI BEKLİYORUZ
Brunson’un yaklaşık bir aydır tutulduğu İzmir Göç İdaresi'nin yetkilileri, Hıristiyan din adamının durumuyla ilgili son kararı Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nce verileceğini kaydetti.
Ankara’daki yetkililer ise, Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçen hafta yaptığı açıklamada Brunson’un durumunu takip ettiklerini söyledi, kişisel gizlilik ihlali nedeniyle daha fazla yorum yapmadı.
Amerika'nın Sesi'nin konuştuğu CHP Milletvekili Selina Doğan ise, yetkililerden Brunson’un durumu ile ilgili bilgi alamadığını söyledi. Doğan, Brunson’un serbest bırakılması için çalışan avukatlar ve kilise yetkilileriyle de irtibat halinde.
Yetkililerin Hıristiyan din adamına yönelik keyfi davranmakla suçlayan Doğan, Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara göre din özgürlüğünün, herhangi bir dine inanmamak kadar şiddet veya zorlama olmaksızın herhangi bir dini paylaşmayı da kapsadığına dikkat çekti
Doğan ayrıca, pastörlerin insanlarla dini inançlarını paylaşma hakkına sahip olduğunu, Türk yetkililerin din adamlarına yönelik milli güvenlik tehdidi suçlamasına bir açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.
Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Türkiye’de yaklaşık 10 bin Protestan yaşıyor. Hıristiyan temsilciler, hükümetin kendilerine yönelik tedbirleri artırdığına dikkat çekiyor.
OTURMA İZİNLERİ UZATILMIYOR
Türkiye Protestan Kiliseleri Derneği, son dört yılda 100 Protestan’ın oturma izinlerinin uzatılmadığını bildiriyor.
Misyonerlik faaliyetlerinin Türkiye’de hala suç olarak kabul edildiğini söyleyen dernek sözcüsü Soner Tufan, Türk hükümetinin Protestanların kilise inşa etmesine izin vermediğini de ekledi.
Ankara’da mültecilerle ilgilenen Amerikalı Hıristiyan yardım görevlisi Ryan D. Keating de bir seyahat sonrası yeniden Türkiye'ye giremedi.
10 yıldan fazladır Türkiye'de yaşayan Keating, İstanbul'da havaalanında ülkeye girişinin ömür boyu yasaklandığını öğrendi. Keating, yetkililerin gerekçe olarak ulusal güvenliği gösterdiğini ancak daha fazla bilgi vermediğini söyledi. Amerikalı görevli, kilisede ve mültecilerle çalışması nedeniyle sınır dışı edilmiş olabileceğini tahmin ediyor.
Kaynak: