Amerikalı General; Sizi Koruyacağız!
NATO Kara Komutanlığı'nın başına getirilen Korgeneral Frederick Ben Hodges, Suriye'ye yönelik müdahale planı olmadığını söyledi.
NATO komutanından flaş açıklama
'Patrıotlar Türk halkını korumak için'
Turaç TOP/İZMİR, (DHA) 29.11.2012 12:36
İZMİR'in Buca İlçesi Şirinyer semtinde, 1 Aralık'tan itibaren faaliyetine başlayacak NATO Kara Komutanlığı'nın başına getirilen Korgeneral Frederick Ben Hodges, Suriye'ye yönelik müdahale planı olmadığını söyledi. Hodges, "Patriot füze sistemi sadece savunma amaçlı olup, muhtemel füze ve uçak taarruzlarını engellemek için konuşlandırılacak. Türk halkını ve sivil halkı korumak için yerleştirilecek" dedi. Korgeneral Hodges, füzelerin kullanılmasına Kuzey Atlantik Konseyi’nin karar vereceğini, üye ülkelerin teknik olarak karşı çıkmasına neden olacak bir durum göremediğini söyledi.
NATO, Buca Şirinyer semtinde bulunan Orgeneral Vecihi Akın Kışlası’ndaki İzmir Müttefik Hava Komutanlığı’nı, Müttefik Kara Komutanlığı’na dönüştürme kararı almıştı. Bu çerçevede, 1 Aralık’ta, NATO İzmir Kara Komutanlığı olarak faaliyete geçecek üssün yeni komutanı ABD Kara Kuvvetleri’nden Korgeneral Frederick Ben Hodges, basın toplantısı düzenledi.
Korgeneral Hodges, Kara Komutanlığı’nın Türkiye’de olmasının tesadüf olmadığını, Türkiye’nin NATO için stratejik açıdan birincil öneme sahip olduğunu, İzmir’de görev yapacak olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Korgeneral Hodges, "Müşterek bir ekibin üyeleri olarak birlikte etkin bir şekilde hareket etmek için NATO üyesi 28 ülke tarafından karar neticesinde NATO İzmir Kara Komutanlığı kurulmuştur. Birlikte etkin şekilde harekat icra etmesini sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz" dedi.
ÜÇÜNCÜ SAFHA BAŞLADI
NATO’nun tarihi ve misyonundan da söz eden Korgeneral Hodges, "NATO’nun ilk 50 yılına baktığımızda faaliyetler, Avrupa’nın taarruzlarından korunmak içindir. Son 20 yıla baktığımızda NATO, SSCB’nin dağılmasından sonra stratejisini değiştirerek küresel güvenliği sağlama maksatlı çalışmıştır. Balkanlar, Afganistan, Libya’daki icraatlar, NATO’nun vazifesinin eskiye göre çok daha değişik olmasını gerektirmiştir. Bu yeni süreçte NATO’nun karşısındaki tehditler, eskiye göre çok daha farklı. Bu karargahın kurulmasıyla NATO tarihinin üçüncü aşaması denilebilecek yeni bir dönem başlıyor. Üçüncü safhada siber taarruzlar, terörist saldırıları, yerleri ve kimliği belli olmayan hasımların, düşmanların ellerindeki kitle imha silahları ve NATO’ya yönelik yıkıcı eylemlere karşı mücadele verilecektir" diye konuştu.
'SURİYE’YE MÜDAHALE PLANI YOK'
Yeni komutanlıkta şu an 50 olan personel mevcudunun gelecek yılın sonuna kadar 350’yi bulacağını dile getiren Korgeneral Hodges, soru cevap kısmında, Suriye-Türkiye sınırına patriot füzelerinin yerleştirilmesine değindi. Hodges, şunları kaydetti:
"Türkiye, Suriye’nin kendi sınırına yaptığı taarruzların akabinde NATO’dan destek istedi. Toprakların tehlikede olduğunu düşünerek ayrıca NATO Suriye’ye yönelik resmi bir kınama yaptı. NATO’nun Kuzey Atlantik Konseyi tarafından Suriye’ye yönelik müdahaleyle ilgili bir planı yok."
PATRIOTLAR SAVUNMA AMAÇLI
Korgeneral Frederick Ben Hodges, "Türkiye, NATO’dan patriot füzelerini, Suriye tarafından yapılması muhtemel bir taarruza karşı istedi. Patriot füzelerinin konuşlandırılmasıyla ilgili bir heyet burada. Muhtemel yerleri, nerelere yerleştirileceğini inceliyorlar. Füze sistemi sadece savunma amaçlı olup Türkiye’ye yapılması muhtemel füze ve uçak taarruzlarını engellemek için konuşlandılıcaklardır. Türk halkını ve sivil halkı korumak içindir. Amaçlanan, bir uçuşa yasak bölge oluşturmak değildir" dedi.
Sınıra yerleştirilecek füzelerin sayısıyla ilgili bir pazarlık olup olmadığının sorulması üzerine Korgeneral Hodges, "Bu konuyla ilgili bilgim yok, ben duymadım. Şu anki heyet, tehdidin seviyesini değerlendirecek, bunun sonucunda kaç tane füzeye ihtiyaç olduğunu belirleyecek. NATO’nun gücünü oluşturan kilit etkenlerden birisi de alınacak her kararda 28 üyenin mutabakatının sağlanması şarttır, bu da NATO’nun güçlülüğüdür” diye konuştu.
'KARŞI ÇIKILMASI İÇİN NEDEN GÖREMİYORUM'
Türkiye’nin patriot talebi üzerine NATO’nun bir hafta içinde karar verdiğine değinen, bu durumun NATO’nun ne kadar güçlü bir ittifak olduğunu gözler önüne serdiğini vurgulayan Hodges, tetiğin kimde olacağı veya kullanılmasının nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti:
"Bu karar, Kuzey Atlantik Konseyi tarafından verilir. Kuzey Atlantik Konseyi, NATO üyesi ülkelerin büyükelçilerinden oluşur. Kuzey Atlantik Konseyi'ne, NATO Yüksek Kuvvetler Komutanlığı tarafından önerilerde bulunulur. Konsey bunu değerlendirir ve karar alır" dedi.
Üye bir ülkenin 'Hayır' demesi durumuna da değinen Hodges, "Füzelerin kullanılması durumunda, Kuzey Atlantik Konseyi, kararlarını süratle alır. Olası bir taarruz durumunda gecikme olmadan karar alacaktır. Karar tam mutabakatla alınır. Örneğin; itiraz durumunda alternatif çözümler var. NATO üyesi ülkeler arasına ikili anlaşmalar yapılır. Tamamının mutabakatının alınması etkin bir müdahalede bulunmasını sağlayacaktır. Karar için 28 üyenin de olumlu görüş vermesi gerekir ancak ben teknik olarak bir üyenin karşı çıkması için neden göremiyorum, olumsuz görüş verenler de konuya yeni bir çözüm önerisi getirmeli" diye konuştu.
GÖREVİ YARIN TESLİM ALACAK
NATO İzmir Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, yarın, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James G. Stavridis’in de katılımıyla görevini teslim alacak.