ALTLARINDA MADEN VAR, EVLERİ YIKILIYOR
Korku İçinde Yaşıyorlar
Rize’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, Çayeli bakır madeni galerilerinin üstünde bulunan iki mahallede dinamit patlatmaları nedeniyle yollar yarıldı, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu.
DHA'nın haberine göre; Madenli Beldesi’nin yaklaşık 700 nüfusu bulunan Çamlıca ve Maden mahallelerinin altına 1994 yılında Çayeli Bakır madeninin galerileri açıldı. O tarihten beri madende dinamit patlatmaları sonucu iki mahallede çatlaklar oluşmaya başladı, yollar ve kaldırımlar çöktü, cami duvarları, ev ve binalar ile tarlalarda yarık ve çatlaklar oluştu. Bölge halkı, altı maden üstü yerleşim yeri olan beldede, korku içinde yaşadıklarını belirtti, ev ve arsalarının haklarının ödenerek istimlak edilmesini istedi.
EV 7 SANTİMETRE KAYDI
Çamlıca Mahallesi’nde yaşayan Harun Reşit Tüylüoğlu, harita mühendislerine evinin 7 santimetre kaydığını tespit ettirdi. Tüylüoğlu, "Buradaki kaymanın nedeni maden ocağıdır. Patlatma ile binalar sallanıyor, çatlaklar oluşuyor. Geçen yıl ölçüm yaptırdım, evimin 7 santimetre kaydığı tespit edildi. Bu yıl ölçsünler en az 10 santimetre çıkar" dedi.
DUVARDA 20 SANTİMETRE AÇIK
Mahalle sakinlerinden Maksut Tüylüoğlu da, evinin duvarlarında 20 santimetrelik açıklıklar oluştuğunu söyledi. Hukuk mücadelesi vermek istediklerini, ancak hiçbir avukatın davalarını almadığını öne süren Maksut Tüylüoğlu, "Mağdur durumdayız. Çayeli Bakır'ın faaliyet gösterdiği alan her yıl kayıyor. Sorduğumuzda heyelan bölgesi diyorlar. Madenli'nin 10 mahallesinden 2’sinde mi heyelan var. Diğerlerinde niye heyelan olmuyor? Bizim evlerimizi ve arsalarımızı alsınlar" diye konuştu.
İKİ MAHALLE DE RİSK ALTINDA
Madenli Belediye Başkanı AK Partili Necip Yazıcı da, Çayeli Bakır İşletmeleri’nin önceden kayma ve çatlakların kendilerinden kaynaklandığını kabul etmediğini, ancak artık bunu kabullenmeye başladıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
"Ağır hasarlı evlerden sonra tampon bölge olarak kabul ettikleri bu bölgelerdeki evlerle ilgili de çalışma yapacaklar. Ağır hasarlı olarak kabul edilecek evlerle ilgili vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini bize ilettiler. Su kaynaklarının yok olmasında da Çayeli Bakır İşletmelerinin etkisi var. İki mahalle de risk altında."
Kaynak: