ALMANYA'DA BAŞÖRTÜ YASAĞINDA FLAŞ GELİŞME
Alman Yüksek mahkeme kararının diğer Avrupa Devletlerinde nasıl algılanacağı merak konusu.
2003 yılında aldığı başörtüsü yasağını revize eden Yüksek Mahkeme, başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti. Böylece Avrupa'da uzun süredir tartışılan önemli bir konuda tarihi kararını veren Alman yargısı bir kez daha demokratik bakış açısı konusunda örnek teşkil eden bir gelişmeye imza atmış oldu. Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da son yıllarda tırmanan aşırı islamcı terörün yarattığı infial sonucu oluşan İslamafobi tepkisi önüne barışçıl bir engel teşkil edeceği yorumları yapılan Alman Yüksek mahkeme kararının diğer Avrupa Devletlerinde nasıl algılanacağı merak konusu.
BAŞÖRTÜSÜ YASAKLANAMAZ
Alman basınına göre Almanya’da Federal Mahkeme’den başörtüsü konusunda tarihi karar çıktı. Yüksek mahkeme, aldığı kararla başörtüsünün genel olarak yasaklanamayacağına hükmetti. TAZ gazetesinin bildirdiğine göre, yarın açıklanması beklenen karar, bilgisayar arızası nedeniyle bir gün önce basına sızdı.
SOMUT TEHLİKE OLMALI
Kuzey Ren Vesfalya’da görev yapan iki öğretmenin, eyalet yasaları gereği verilen başörtüsü yasağına itirazını görüşen yüksek mahkeme, sadece başörtüsü ve şapka (kipa) takmanın tarafsızlığı zedelemeyeceğine ve okulda huzurun bozulmasına neden olarak gösterilemeyeceğine hükmetti. Başörtüsü yasağı için “yeterince somut tehlike” bulunması şartı getirildi. TAZ’ın haberinde, kararın genel bir başörtüsü serbestisi anlamına gelmediği bildirldi.
KENDİ KARARINI REVİZE ETTİ
Fedaral Mahkeme, aldığı bu yeni kararla, 2003 yılında aldığı kendi kararını revize etmiş oldu. Yüksek mahkeme, 2003 yılında Stuttgartlı öğretmen Fereshta Ludin’in davasında, yasal dayanağı bulunması durumunda, ihtiyati başörtüsü yasağının mümkün olduğuna karar vermişti. Karar üzerine bir çok eyalet başörtüsü yasağı konusunda yasal düzenleme yoluna gitmişti.Yapılan düzenlemelerin doğal bir sonucu olarak yaklaşık 5 milyon Müslüman'ın yaşadığı varsayılan Almanya'da bir çok aile okullardan kızlarını geri çekmişti. Eyalet meclislerinin yüksek mahkeme kararına uygun düzenlemeleri yapması halinde bu sorunun ortadan kalkacağı, çok sayıda müslüman kız öğrencinin eğitimlerine devam edeceği düşünülüyor.
Kaynak: