ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASINDA TAHLİYE TALEPLERİNE RED
ESKİŞEHİR’de 2 Haziran 2013’te, Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürüldüğü iddia edilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz davasının ikinci duruşması Kayseri Adalet Sarayı’nda görülmeye başlandı.
ESKİŞEHİR’de 2 Haziran 2013’te, Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürüldüğü iddia edilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz davasının ikinci duruşması Kayseri Adalet Sarayı’nda görülmeye başlandı.
Duruşmaya katılmak için gelen Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, "Katillerle yüzleşmeye Ali İsmail ile birlikte geldim. Acaba evlatları annelerinin elini öpebildi mi?" dedi.
Adalet Sarayı ve çevresinde saat 05.00'ten itibaren polis geniş güvenlik önlemi aldı. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, çevre illerden gelenlerle birlikte bin 900 polis, 4 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve 1 helikopterin görev yaptığını söyledi. Duruşmaya katılmak için anne Emel Korkmaz, baba Şahap Korkmaz ve bazı yakınları Hatay’dan Kayseri’ye geldi.
Ali İsmail’in fotoğrafını göğsünde taşıyan anne Emel Korkmaz, duruşma salonu girişinde yaptığı açıklamada oğlunun hesabını sormaya geldiğini söyledi. Sanıklara tepki gösteren anne Korkmaz, "Ali İsmail’in hesabını sormaya geldim. Ali İsmail ile birlikte geldim. Acaba evlatları annelerinin elini öpebildi mi? Çocukları babam nerede diye sorduğunda ne cevap verdi. Biz 19 yaşında gencecik çocuğa kıydık, hapiste miyiz dediler, yoksa ne dediler merak ediyorum?" diye sordu.
38 GÜN KOMADA KALMIŞTI
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Gezi Parkı eylemleri sırasında ağır yaralanarak, götürüldüğü hastanede 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili olarak 1'i polis memuru 5 tutuklu ile tutuksuz 3 polisin aralarında bulunduğu 8 sanık yargılanıyor.
Öte yandan adliye çevresinde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle cadde ve sokaklar taşıt ve yaya trafiğine kapatılırken, şehirde bazı güzergahlarda trafik sıkıştı.
SALONA ALKIŞLARLA GİRDİLER
Ali İsmail Korkmaz davası, bu dava için dönüştürülen konferans salonunda saat 09.40’ta başladı. Duruşmaya Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel, babası Şahap, ağabeyi Gürkan ile tutuklu sanıklar polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu Muhammet Vatanseven, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz sanık polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları katıldı. 250 kişilik duruşma salonu tamamen dolarken, bazı avukatlar duruşmayı ayakta takip etti. Ramazan Koyuncu’nun avukatının davadan çekildiği belirtildi. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi salona alkışlar arasında girdi.
ARAMA NOKTASINDA GERGİNLİK
Ali İsmail Korkmaz davası için Kayseri Adalet Sarayı’na çeşitli parti ve örgütlerden oluşan yaklaşık 3 bin kişi geldi. Adalet Sarayı’na yaklaşık 1 kilometre uzaklıktan slogan atarak gelen grup, arama noktasına geldiğinde polisle tartıştı. 'Katil polis hesap verecek' sloganları atarak üst araması yaptırmak istemeyen gruba polis önce müdahale etti, ardından tepki büyüyünce, kalabalığı arama yapılmadan alana aldı.
CHP MYK üyeleri Veli Ağababa, Candan Yüceer, milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Müslim Sarı, Musa Çam, Muharrem Işık, İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın ve Kadın Kolları MYK üyesi Düriye Taş, Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Gezi Parkı eylemlerinde ölen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile Ahmet Atakan’ın kardeşi Zafer Atakan duruşma başladıktan sonra salona girdi.
BERKİN ELVAN'IN BABASININ MÜDAHİLLİK TALEBİNE RET
Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan mahkeme heyetine, "Benim oğlum da polisler tarafından katledildi. Ben de bu duruşmada müdahil olmak istiyorum" dedi. Ahmet Atakan’ın kardeşi Zafer Atakan ile Mersin ve Balıkesir Barosu da davaya müdahil olup, yer almak istediklerini iletti. Ancak, savcı, suçtan doğrudan zarar görmedikleri için katılma taleplerini reddedilmesini istedi.
7 AYLIK ALİ YUSUF İÇİN KATILMA TALEBİ
Ali İsmail Korkmaz'ın avukat ağabeyi Gürkan Korkmaz, 7 aylık oğlu Ali Yusuf'u kucağına alarak, "Oğlum Ali 7 aylık. Amcasının adaşı, hem de amcasının bayrağını taşıyacak kişidir. Aynı zaman da ailedendir. Katılma talebimiz var" dedi. Mahkeme heyeti, katılma talepleri için duruşmaya 5 dakika ara verdi. Daha sonra, CMK 237/1 maddesi gereğince taleplerin tamamını reddetti. Daha sonra sanıkların dinlenmesine geçildi.
GÖRGÜ TANIĞI POLİSLERİ TEŞHİS ETTİ , İSMAİL’İN AİLESİ GÖZYAŞI DÖKTÜ
Tanık Semih Berkay Yapıcı, 2 Haziran 2013’te Ali İsmail Korkmaz’ı, polis ve yanındakilerin dövdüğünü gördüğünü belirterek olay anını anlattı. Tanık ifadesini Ali İsmail’in annesi Emel, babası Şahap, kız kardeşleri Melike Çakırkaya ve Aylin Taktuk’la ağabeyi Gürkan Korkmaz gözyaşları içinde dinledi.
Görgü tanığı Semih Berkay Yapıcı, Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü sırada orada olduğunu belirterek şunları söyledi:
"2 Haziran akşamı arkadaşımız Şeyma ile buluştuk. Espark önündeki gösterilere bakmaya gittik. Epeyce orda durduk. 11.30'da Espark’tan ayrıldık. Ertesi günü pazartesi ve mesai günü olduğu için ayrıldık. Yunus Emre Caddesine çıkan yollardan gittik. Arkadaşım Şeyma’yı evine bıraktım. Orda oturuyordu. Onu bıraktıktan sonra Yunus Emre Caddesi'ne bakan eski Şekerbank’ın orda protestocuların polisle çatışma halinde olduğunu gördüm. Yaklaştım. Bir süre sonra çevik kuvvet TOMA ile barikatı yıktı. Ben de kaçtım. Grupla birlikte ayrıldım. Onlarla birlikte ara sokaklarda dolaşmaya başladık. AK Parti binasını geçtikten sonra Yunus Emre Caddesini kesen caddede beklemeye başladım. Eve gitmek için kendime güvenli yol aradım. Kapalı pazar hizasına yöneldim. Bir sokakta iki alkollü kişinin yalpalayarak yürüdüğünü gördüm. Arkalarından yürümeye koyuldum. Kapalı pazarı geçtikten sonra sola döndüm fırının bulunduğu kısma vardım. Önümde yaşlı bir çift de vardı. Polis ve fırın esnafının orda olduğunu gördüm. Biber gazı atılmıştı yüzüm yanmaya başladı. Yaşlı çiftle birlikte fırına girdim. Fırının içinde 2 polis vardı. Biri bıyıklıydı, diğerini pek hatırlamıyorum. Gazın etkisi geçmiştir diye düşündüm ve dışarı çıktım. Gazın etkisi tam geçmemişti. Kısa ara sokağa yönelmeye başladım telefonla internete girmeye çalışıyordum. O sırada göstericinin yakalandığını düşündüm çünkü yapmayın etmeyin diye bağırtı duydum. Çok geçmeden iki polisin bir göstericiyi iki kolundan tutup kapalı pazar kısmına doğru götürdüğünü gördüm. Yakaladıkları kişinin yüzünde maske vardı, bacak kısımlarına vurduklarını gördüm. Kapalı pazar kısmına götürüp darp etmeye başladılar. Elinde odunla Serkan Kavak da vardı. Polisle birlikte Serkan Kavak da vurmaya başladı. Polis bıraktıktan sonra Serkan vurmaya devam etti. Darp edilen kişi fırsatını bulup fırının oraya kaçtı. Serkan Kavak, polis ve ben de fırına yöneldim. Gaz saldırısı yeniden başladığı için evime gidemedim orda bir süre mahsur kaldım. Sokağa giren sarışın uzun boylu bir çocuk vardı. Bu çocuk Serkan Kavak tarafından darp edildi. 'Su almaya geldim. Vurmayın' diye bağırdığını duydum. Eve gitmek için hareket ettim. Orda bulunan birine 'hangi yolu kullanabilirim' diye sordum. Sıkıntı yok gidebilirsin dediler."
' FIRINCI ÇELME TAKIP ALİ İSMAİL'İ DÜŞÜRDÜ
'Ali İsmail Korkmaz’a fırıncı tarafından çelme takıldığı ve düşürüldüğünü öne süren tanık Semih Berkay Yapıcı şöyle devam etti:
"Asarcıklı caddesine doğru çıkmaya başladım. Serkan Kavak’ın pasaj girişinde saklandığını gördüm. Ben çıkarken sen geri kaç dediğini duydum. Doğukan Bilir ve Ali İsmail’in sokağa girdiğini gördüm. Ali İsmail sokağa girmeden önce Hüseyin isimli bıyıklı polisle gaz maskeli başka polisin olduğunu gördüm. Sokağın başında ara sıra pusuya yatıyorlardı. Ali İsmail sokağa girdiğinde Hüseyin ve gaz maskeli polisler tarafından yakalanmaya çalıştı ama Doğukan Bilir’i darp ettiler. Ardından Ali İsmail Korkmaz’ın bana doğru koştuğunu gördüm. Ben ters istikamete koştum. Beni görüp korkmasını istemedim. Polis ve esnafın tut, yakala şunu demelerinden çekindiğim için bir kapının ardına saklandım ve izledim. Ali İsmail koşarken bizzat fırıncı esnafı tarafından yakalandı. Ali İsmail’in fırıncılar tarafından önü kesildiğinde kepenklere doğru hamle yaptı. Fırıncı tarafından çelme takıldı ve Ali İsmail orada dengesini kaybetti. Dengesini kaybedip düştükten sonra orda bulunan herkes tarafından darp edilmeye başladı. Sokağın diğer tarafından uzun boylu, kır saçlı saçları omuzlarında elinde copla gelen polis gördüm. O polis ve polis memuru Mevlüt Saldoğan tarafından dövüldüğünü gördüm. Ardından Ali İsmail tekmelerle darp edilmeye başladı. Yüzünü korumaya çalışması fayda etmedi. Kafasını taşa vurdu ve bilincini orda kaybetti. Sığındığım kısımdan Ali İsmail’in yüzünü hafızama kazıdım. Gözleri kapalıydı. Ardından ben kapıdan sığındığım kısımdan çıktım. Ali’nin yavaş yavaş kendine geldiğini gördüm. Kendisine baktım ama bir şey yapamadım. Ardından diğer polis ve esnafın bana baktığını fark ettim. Orda kalakaldım. Kendine geldiğinde Mevlüt Saldoğan tarafından yeniden darp edildiğini gördüm."
ANLATIRKEN DUYGULANMASI VE SU İÇMESİ DİKKAT ÇEKTİ
Mahkeme heyetine gördüklerini anlatan Semih Berkay Yapıcı bir an duraksadı. Olayı anlatırken duygulandığı gözlenen tanık sandalyeye oturtulurken, içmesi için su verildi. Ali İsmail’in üçüncü kez dövüldüğünü söyleyen Semih Berkay Yapıcı şunları anlattı:
"Ali İsmail’in orda Mevlüt Saldoğan tarafından kafasına tekmeyle sert darbeler vurduğunu gördüm. Ali İsmail ani bir atakla ordan kaçtı. Sokağın ucuna gittiğinde ise sokağın ucunda pusuya yatan Hüseyin isimli polis ve gaz maskeli diğer polis tarafından tekrar darp edildi, copla bacaklarına vuruldu. Bulunduğum kısımda 'çevirin bunu, çevirin' diye bağırdıklarını duydum. Ali İsmail üçüncü kez darp edilişinde sokağın soluna dönüp gözden kayboldu. Ben bir süre daha bekledim, sonra çevik kuvvetin sokağa girip yanılmıyorsam Serkan Kavak’a 'Başımıza iş açacaksın sakin ol' dediklerini duydum. Sonra ordan ayrılıp eve döndüm."
Semih Berkay Yapıcı daha sonra kendisine gösterilen fotoğraflardan sanıkların hepsini tek tek teşhis etti.
Davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedilirken, duruşma 14 Temmuz'a ertelendi.
Kaynak: