ALİ BABACAN SİYASETİ BIRAKIYOR MU

ALİ BABACAN SİYASETİ BIRAKIYOR MU

Japonların ünlü ekonomi gazetesi Nekkiei Asian Review'e ilginç açıklamalarda bulunan Babacan'ın değindiği ilginç konular şöyle

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Seçimden sonraki konumumu gelişmeler belirleyecek ama benim isteğim özel sektöre geri dönmek" dedi. AKP'nin genel siyaset anlayışına bir türlü uyum gösteremeyen ancak bu tutumu yüzünden sık sık Erdoğan'dan baskı görsede duruşunu bozmayan Ali Babacan uzun süren ekonomi yönetimine ilşkin konuştu. Japonların ünlü  ekonomi gazetesi Nekkiei Asian Review'e ilginç açıklamalarda bulunan Babacan'ın değindiği ilginç konular şöyle.

ADAY OLAMAYACAK AMA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AKP’deki üç dönem kuralı nedeniyle 2015 genel seçimlerinde aday olamayacağını belirterek, seçimden sonraki konumunu o dönemdeki gelişmelerin belirleyeceğini ancak kendi isteğinin özel sektöre dönmek olduğunu söyledi.
Nikkei Asian Review’da yer alan açıklamalarında Babacan, “Görevi bırakmam gerekiyor. Ancak bizim sistemimiz, parlamento üyesi olmadan da bakanlık görevi üstlenilmesine izin veriyor. Fakat bu istisnai (sıkça kullanılmayan) bir durum. Düşünceme göre, (konumumu) gelişmeler belirleyecek ama benim isteğim özel sektöre geri dönmek. Ancak, son 12 yılda siyasette şunu öğrendim ki, kişisel istekler her zaman geçerli olmuyor. Nihayetinde kişilerin akıbetini (ne yapacaklarını) gelişmeler belirliyor. Bu yüzden, önümüzdeki yıl seçimler sonrasında neler olacağına dair kesin ifadelerle konuşmak istemiyorum” dedi.

ÖZEL SEKTÖRE DÖNMEK İSTİYORUM

nikkei-ali-babacan.jpg

EKONOMİNİN KOORDİNASYONUNDA 10 YILDAN FAZLADIR

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı yaptığı kısa bir dönemin dışında ekonominin koordinasyonundan sorumlu bakan olarak görev yapan Babacan, özellikle yatırımcılar nezdinde kredibilitesi yüksek bir siyasetçi olarak görülüyor. AKP iç tüzüğünde yer alan ve en fazla üç dönem üst üste milletvekili olunmasına izin veren düzenleme nedeniyle Babacan’ın gelecek dönemde TBMM’de olmaması durumunda ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği piyasalar tarafından yakından izleniyor. Makroekonomik gelişmeler hakkında da bilgi veren Babacan, 2014 yılında gerçekleşen yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine rağmen bütçe açığının milli gelire oranının hedeflenen yüzde 1.9′un altında, yüzde 1.4 seviyesinde gerçekleşeceğini söyleyerek, 2015′teki genel seçimlere karşın hükümetin ekonominin yönetimi konusunda dikkatli duruşunu sürdüreceğini belirtti.

TEMKİNLİ GİDİŞAT

Babacan, “Türkiye, pek çok ülkenin aksine, ekonomide çok temkinli sıkı duruşa yönelik önlemleri hayata geçiriyor. Bu yeni bir alan ve ekonomiyi dengeleme anlamında iyi sonuçlar alıyoruz. İç tüketimi frenlemek, kredi imkanlarını tüketime yöneltmek yerine iş hayatına ve yatırımlara çevirmek çok önemli” dedi.
Geçen yıl milli gelirinin yüzde 7.9′u oranında cari açık veren Türkiye’nin bu açığı önemli oranda enerji ithalatı ve iç tüketimden kaynaklandı. Petrol fiyatlarının düşüşünden memnun olan Babacan, bu yılki cari açık/GSYH oranının yüzde 5.7′lik yıl sonu tahmininin altında gerçekleşebileceğini, bu trendin devam etmesi halinde gelecek yıl yüzde 5′in dahi altına inebileceğini söyledi.

MAKRO ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDAYIZ

Fed’in faizleri artırma sürecinde cari açığı yüksek gelişmekte olan ülkelerin dikkatli olmaları gerektiğini belirten Babacan, bu sürecin gelişmekte olan ülkeleri daha esnek ve dayanıklı finansal sistemlere sahip olabilmek için makro önlemler almaya zorlayacağına işaret etti. “Önlemlerini efektif olarak uygulayabilmeleri için merkez bankalarına özgürlük tanınmasının” önemli olduğunu söyleyen Babacan, “Türkiye bu sürece farklı senaryolara karşı farklı önlemlerle hazırlanıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı