ALEVİLER AYAKTA
MAKEDONYA'daki Harabati Baba Tekkesi'nde yaşayan Alevi- Bektaşi dervişler, tekkenin 2002 yılından beri Selefi bir grubun işgali altında olduğunu ileri sürdüler.
MAKEDONYA'daki Harabati Baba Tekkesi'nde yaşayan Alevi- Bektaşi dervişler, tekkenin 2002 yılından beri Selefi bir grubun işgali altında olduğunu ileri sürdüler. Bu gruptan olduğu iddia edilen bir kişi ise, Osmanlı mirası tekkenin geri alındığını söylüyor.
Makedonya'daki Harabati Baba Tekkesi'nde yaşayan Alevi- Bektaşi dervişler, 2002 yılından beri tekkeyi işgal altında tutan bir grubun kendilerine sürekli baskı yaptığını ileri sürdüler. Osmanlılardan kalan Kalkandelen'deki (Tetova) 500 yıllık tekkede yaşayan Derviş Abdul Muttalip Bekiri, Selefi olarak nitelediği grubun kendilerini yıldırılarak tekkeden kaçırılmak istendiğini belirtti. Derviş Bekiri, 2004 yılında NATO Helsinki Komitesi'nin, işgalci olduğu öne sürülen grubun dergahtan çıkartılması yönünde kararı bulunduğunu belirtti. Buna karşın Makedonya Hükümeti'nin bu kararı yerine getirmediğini söyledi. Abdul Muttalip Bekiri, içinde bir çok yapı ve bahçe bulunan 24 bin metrekare alana sahip tekkede kendilerine ibadet için sadece 80 metrekarelik bir yer verildiğini dile getirdi.
SELEFİ GRUP KALAŞNİKOFLARLA GELDİ
Almanya'nın Köln kentinde katıldığı bir etkinlikte açıklama yapan Derviş Abdul Muttalip Bekiri yaşananları şöyle anlattı: "2002 yılı Ağustos ayında 50 kişilik Selefi bir grup kalaşnikoflarla bizim Bektaşi meydanını gasp etti. Bütün binaları gasp edip bizi bir köşeye kapattılar. İbadet edebiliyoruz, ama rahat değiliz. Biz İslamız, Alevi tarikatıyız, kardeşçe bir çözüm istiyoruz. Bizim de bu güneş altında ibadetlerimizi bildiğimiz şekilde yapma hakkımız vardır. Biz camiye karşı değiliz. Onları da bayramlarımız aşureye, nevruza davet ediyoruz. Bize baskı yapanlar İslam Birliği ve Tetova Müftülüğü, Sünni kardeşlerimiz. Kendi şemsiyeleri altına girmemizi istiyorlar.
Ben fakir dervişim, maaş almam, tekkede hizmet veriyorum. Tekkemiz 24 saat açıktır. Din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan herkesi kardeşçe kabul ediyoruz. 72 millete bir gözle bakarız. İslam Birliği'nden biri tekkede koruma gibi davranıyor, gelenlere rehberlik yapıp bizleri karalıyor. Sanki biz Müslüman değilmişiz gibi. Tekkemizin çok mal varlığı var. Onların derdi pastadan pay almak. Bu soruna Türkiye istediği an çözüm bulabilir. İki kez Başbakan ve bakanlarla görüştüm. Yardım sözü verdiler, ama bir şey çıkmadı. 2010 yılında tekkenin bir bölümü kundaklandı, evrakları yakmak istediler. Gönül ister ki bir çözüm olsun, kardeşçe yaşayalım."
SIRBİSTAN VE MAKEDONYA'DA SAVAŞTIM
Harabati Baba Tekkesi'nde ziyaretçi bir grubun çektiği görüntülerde koruma görevlisi olduğunu ileri süren bir kişi, Osmanlı mirası tekkeyi silahlı arkadaşlarıyla 2002 yılında geri aldıklarını anlatıyor. O yıllarda UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu) askeri olduğunu söyleyen koruma görevlisi, tekkeyi daha sonra İslam Birliği'ne verdiklerini söylüyor. Ziyaretçilere ayrıca, tekkede 11 yıldır namaz kılındığını ve kadınlara Kuran kursu verildiğini bilgisini aktarıyor. Sırbistan ve Makedonya'da savaştığını söyleyen güvenlikçi daha sonra ziyaretçilerden bağış topluyor.
Kaynak: