Alevi Katliamında Türkiye'ye Şok Suçlama
HABERİ BBC VERDİ
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) Suriyeli muhaliflerin Ağustos ayında düzenledikleri operasyonda sayıları 190'a varan sivili öldürdüğünü ve 200'ü aşkın kişiyi de rehin aldığını söylüyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) Suriyeli muhaliflerin Ağustos ayında düzenledikleri operasyonda sayıları 190'a varan sivili öldürdüğünü ve 200'ü aşkın kişiyi de rehin aldığını söylüyor.
New York merkezli insan hakları örgütü, ölümlerin Lazkiye yakınlarında Beşar Esad'ı destekleyen Alevi köylerinde meydana geldiğini açıkladı.
TÜRKİYE SINIRINDAN SİLAH VE SAVAŞÇI DESTEĞİ VERDİ
HRW, yayımladığı 105 sayfalık raporda komşu ülkelerden özellikle Türkiye'ye seslenerek, ''sistematik olarak insan hakkı ihlalleri işledikleri güvenilir kaynaklara dayanan gruplara'' sınırlarından silah ve savaşçı desteği yapılmasını engellemesini istedi.
HRW, katliamla suçladığı muhalif gruplara finansman yardımının ise Kuveyt ve diğer Körfez Ülkeleri'nden geldiğini söylüyor.
Suriye muhalefetini oluşturan farklı gruplar arasında El Kaide bağlantılı militanlar da yer alıyor.
35 tanıkla konuşuldu
HRW, katliam mahalinde saha araştırması yaptığını ve aralarında hem saldırı kurbanlarının hem de saldırganların olduğu 35 kişinin ifadesine başvurduğunu açıkladı.
Yayımlanan raporda muhalefet güçlerinin 4 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde Lazkiye kırsalındaki hükümet mevzilerini aşıp 10'u aşkın Alevi köyünü işgal ettiği yazılı.
HRW, sivillerin operasyonun ilk gününde öldürüldüğünü düşünüyor.
ÖNCEDEN PLANLANMIŞ KOORDİNELİ BİR KATLİAM
Raporda, ''Tanıklar, muhalif savaşçıların köy sakinlerini öldürdüğünü, sivillerin üzerine ateş açtığını, evlerinde silahsız halde bulunan ya da kaçmaya çalışırken yakalanan ailelerin bütün üyeleriyle öldürüldüğünü ya da öldürülmeye çalışıldığını anlattı.'' diye yazıyor.
HRW, operasyona yaklaşık 20 muhalif grubun katıldığını ve bunlardan beşinin sivillere yönelik saldırılarda yer aldığını söylüyor.
Rehineler bırakılmadı
Bu beş örgüt El Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti (İŞİD), Ceyş'ül Muhacirin Vel Ensar, Ahrar el-Şam ve Sükur el-İzz olarak sıralanıyor.
HRW raporuna göre Irak Şam İslam Devleti ve Ceyş'ül Muhacirin, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bir grup kişiyi halen rehin tutuyor.
Suriye hükümeti, muhalefetin bu operasyonundan bir gün sonra karşı saldırıya geçmiş ve 18 Ağustos tarihinde bölgenin kontrolünü tekrar ele geçirmişti.
HRW yöneticilerinden Joe Stork, ''Olanları bir grup başıbozuğun işi diye düşünemeyiz. Alevi köylerindeki sivillere koordineli, önceden planlanmış bir saldırı düzenlenmiştir.'' dedi.