AKP’li vekil aleyhine Danıştay kararı çıktı

AKP’li vekil aleyhine Danıştay kararı çıktı

“Milletvekili dokunulmazlığı ön ncelemeye engel değil; engel olan şey Adalet ve Kalkınma Partisi rozetidir”

İçişleri, AKP’li Fatih Çiftçi’yi koruyor
 
Deprem öncesinde Erciş’te belediye başkanlığı yapan AKP’li vekil aleyhine Danıştay kararı çıktı
 
CHP’li Oran: AKP’li Fatih Çiftçi’yi koruyan dokunulmazlık değil, AKP rozeti
 
ANKARA
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Danıştay’ın, AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin, Erciş'te deprem öncesinde 2 dönem belediye başkanlığı yaptığı dönemde hakkındaki imar yolsuzluğu şikâyetlerine ilişkin ön inceleme yapılması kararı aldığını bildirdi. Danıştay’ın, öninceleme izini vermeyen İçişleri Bakanlığı kararını oybirliğiyle kaldırdığını belirten Oran,“Milletvekili dokunulmazlığı ön   ncelemeye engel değil; engel olan şey Adalet ve Kalkınma Partisi rozetidir” dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Oran, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 2012'nin zor bir yıl olduğunu, üzücü olaylar yaşadıklarını, son 10 yıldır Türkiye üzerinde kara bulutların dolaştığını söyledi.
 
Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Van depreminin yaralarının sarılamadığını, halen orada büyük dramlar yaşandığını ifade eden Oran, sorumluların ortaya çıkmadığını belirtti.
 
Oran, Erzurum'da 88 yıl önce yaşanan depremden sonra 37 günde konut sorununun çözüldüğünü, 15 günde okulların yenilendiğini dile getirerek, ''O gün ile bugünü kıyasladığımda yüreğim sızlıyor. Van depremi, arkasında büyük bir tahribat bıraktı. Konut stokunun yüzde 25'i hasarlı hale geldi, yıkım gerçekleşti. Bu ilde yapılan konutlarla ilgili demek ki sorun, ihmal, suiistimal var. Devletin bu yapıları kontrol etmesi, sorumlular hakkında hesap sorması lazım. Hukuk devletinin gereği budur'' diye konuştu.
 
Hem savcılık hem belediye başkanlığı yaptı
 
Van'da hukuku iyi bilmesi gereken bir AKP milletvekili bulunduğunu belirten Oran, bu kişinin, 1997-2004 yılları arasında Van'da Cumhuriyet savcılığı; 2004-2011 yılları arasında Van Erciş'te iki dönem belediye başkanlığı yapan Fatih Çiftçi olduğunu söyledi. Oran, Çiftçi'nin Van'daki tabloda sorumluluğu bulunduğunu, buradaki olayların araştırılması gerektiğini savundu.
    
''Engel olan şey Adalet ve Kalkınma Partisi rozeti''
    
Oran, Erciş'te vatandaşların 2009, 2010 ve 2011'de belediyeyle ilgili, mevzuata aykırı imar plan tadilatı yapıldığı, haksız kazanç sağlanıldığına ilişkin şikâyetlerinin bulunduğunu kaydetti.
 
İçişleri Bakanı dokunulmazlık zırhını kullandı
 
Çiftçi'nin Haziran 2011'de milletvekili olduğunu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de 16 Eylül 2011 tarihinde dokunulmazlık nedeniyle ön incelemeye izin vermediğini ifade eden Oran, vatandaşların, bu karara itiraz ederek, Danıştay'a başvurduğunu belirtti.
 
Danıştay: dokunulmazlık önincelemeyi engellemez
 
Danıştay Birinci Daire'nin de 13 Haziran 2012'de 2012/1065 sayılı kararını açıkladığını vurgulayan Oran, Danıştay'ın, İçişleri Bakanı'nın kararını doğru bulmadığını, yapılan çalışmanın eksik ön incelemeye dayandığını belirttiğini kaydetti. Oran, Danıştay'ın, ''Çiftçi'nin yasama dokunulmazlığının, 4483 sayılı Kanun kapsamında ifadesinin alınmasına, hakkında ön inceleme yapılmasına ve yetkili merci tarafından karar verilmesine engel oluşturmadığını'' ifade ettiğini belirtti. Oran, Çiftçi hakkında acilen ön inceleme yapılmasına oybirliğiyle karar verildiğini bildirdi
 
Dokunulmazlık değil AKP rozeti koruyor
 
Oran, hukukun, ''İçişleri Bakanlığı bu işe perdeleme yapmamalı, İçişleri Bakanı görevini yapmalı'' dediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ülkede hiç kimse hukukun üstünde olmamalı. Bir insan, AKP rozeti taktı, milletvekili oldu diye hukukun üstünde olmamalı. Hukuk herkesin üstünde olmalı, herkes hukuk önünde hesap verebilmeli. Dokunulmazlık ön incelemeye engel değil. Milletvekilinin dokunulmazlığı engel değil, engel olan şey Adalet ve Kalkınma Partisi rozetidir. Bu ülkede bir kişi AKP rozeti taktığında, direkt olarak Hükümet'in koruması altına giriyor. AKP'ye çağrı yapıyoruz; sorumluları değil mağdurları korumalı. Danıştay, Haziran 2012'de karar vermiş, bu işi zaman aşımına bırakmamak gerekiyor. Başbakan ve İçişleri Bakanı, bu konuda gerekli adımları atmalı, ön inceleme yapılmasına izin vermeli.”
 
Oran konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’na da bir soru önergesi yöneltti.