AKP'DEN KAMU BORCU ERTELEME CİNLİĞİ
Teamüller gereği yeni bir hükumet kuruluncaya kadar sadece acil konularda karar alması gereken AKP Hükumeti özel idare ve belediyelerin kamu borçlarını yıl sonuna kadar erteleme kararı verdi.
AKP ve Erdoğan'ın erken seçim planlarına ilşkin bir emare karar daha alındı. Seçimlerde güven oyunu kaybetmiş olan yetkisiz bir hükümetle savaşı göze alabilecek kadar "can havli" derdi olan AKP Hükumeti ilginç kararlar almaya devam ediyor. Yurtdışına Döviz giriş ve çıkışını serbest bırakma kararının ardından batma aşamasına gelmiş çok sayıda belediyeyi zorlayan kamu borçlarını ertelem kararı alındı.
NEDEN BÖYLE BİR KARAR
13 yıldır borç ve krediler ile ekonomiyi döndüren AKP İktidarı zorda olan belediyelerine kaynak ayıramayacağından ve yıl sonunda erken genel seçim planladığından kamu alacaklarını erteleyerek belediyelerine kaynak sağlama peşinde. En çok belediyeye sahip olan AKP böylelikle yeni bir seçime hazırlıklı olma amacı taşıyan kararlar alıyor.
İŞTE AYRINTILAR
Belediye ve il özel idarelerinin kamuya olan borçları için bütçe ve vergi gelirlerinden bu yıl sonuna kadar kesinti yapılmayacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, söz konusu gelirler üzerinden kesinti yoluyla tahsil edilecek belediye ve il özel idareleri borçlarına ilişkin kesinti oranı 31 Aralık'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.
AKP'Lİ BELEDİYELERE CAN NEFESİ
Karara eklenen geçici bir maddeyle, yüzde 40 ve yüzde 25 olarak kesinti oranlarının da 2016 yılında sırasıyla, yüzde 12.5 ve yüzde 7.5 olarak uygulanması hüküm altına alındı. Karar 29 Haziran'dan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.
ARALIK SONU İTİBARİYLE BELEDİYELERİN BORÇ DURUMU
Maliye Bakanlığı Kamu Borç Yönetimi 2014 Raporu ve Sayıştay’ın raporlarına göre belediyelerin borç yükü ödenemez noktaya geldi. Sayıştay’ın raporlarında göze çarpan incelemelerde belediyelerin bütçelerdeki eksikliklerin neredeyse tamamını iç ve dış borçlanmaya giderek kapattığı anlaşıldı. Öyle ki bazı il ve ilçe belediyeleri merkeze göndermesi gereken gelirlerini göndermeyerek bütçe kapatmak için kullandı. Yerel yönetimlerden tahsil edilmesi gereken SGK primleri tahsil edilemedi. Söz konusu açık, merkezi bütçe tarafından kapatılmak istense de SGK bütçesinde de milyarlarca liralık bütçe açığı oluştu. Mahalli idarelerin tek kalemde kredi borçları 13 milyar liraya ulaştı. Bazı belediyelerde borçlar ödenemez noktaya gelirken Sayıştay raporlarına göre Türkiye’deki en borçlu belediye İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Sadece İstanbul’un 2014 yılı için toplamda 6.2 milyar liralık iç ve dış borcu bulunurken bu rakamın, kentin bütçesinin yüzde 50’sine denk geldiği hesaplandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 4.8 milyar lira iç, 1.4 milyar lira da dış borcu olduğu anlaşıldı. Bu borçlara vadesi geçmiş vergi borçları ve faiz giderleri ise dâhil edilmedi. Raporlara göre Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin vergi borçlarının dışında 1.9 milyar lira iç borcu bulunurken, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de 1.2 milyar lira iç, 235 milyon lira da dış borcu olduğu anlaşıldı.
Kaynak: