AKP kendi hazırladığı maddeyi CHP'nin verdiğini düşünerek reddetti.
TBMM Genel Kurulu’nda, çok sayıda kanunda değişiklik yapılmasını öngören ”Torba Kanun” teklifi görüşülmeye devam ediliyor. Haftasonu da mesai yapan ve tasarıların yasalaşmasının ardından tatile girecek olan Meclis’te dün ilginç bir de gelişme yaşandı.
KENDİ TASARISINI REDDETTİ
Muhalefetin verdiği tüm önergeleri reddetmeyi alışkanlık haline getiren AKP’li milletvekilleri, kendi verdikleri tasarı maddesine de muhalefetin “kabul” oyu verdiğini görünce toplu olarak “red” oyu kullandı. AKP’nin hazırladığı kanun tasarısında yer alan “taşradaki sağlık personellerinin özlük hakları” ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun maddesi, AKP’nin oylarıyla reddedildi.
Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 73. maddenin d bendi oylanırken AKP yine CHP’nin verdiği önergeyi reddetti. Önergeleri reddetmeye alışan AKP’li vekiller, önergenin ardından sunulan ve kendi kanun tekliflerinde yer alan maddeyi de reddederek bir ilke imza attı. Kanun tasarısında yer alan madde TBMM’de reddedilmiş oldu.
Konuyla ilgili Sözcü.com.tr’ye konuşan CHP Kocaeli Milletvekili, TBMM Kit Komisyonu üyesi Haydar Akar, “Muhalefet önergesini reddeden AKP hemen sonra oyladıkları maddeyi de muhalefetin önergesi zannederek reddetti.” dedi. “Kanunları okumuyorlar, Meclis’i izlemiyorlar. Meclis salonunda bulunmuyorlar, oylama varken koşa koşa içeri giriyorlar birbirlerine şaşkın ördek şeklinde bakıyorlar.” diyerek eleştirilerini sürdüren Akar, bir haftadır TBMM’de aralıksız çalışıldığını hatırlatarak, bu yüzden koordinasyon eksikliği ve yorgunluğun da olabileceğini belirtirken, ‘Böyle ilginç bir gelişmeyi TBMM çatısı altında ilk kez yaşadık’ dedi.
MUHALEFETİN AKP’YE GOLÜ
Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de TBMM’de önceki gün yaşananları ‘muhalefetin AKP’ye golü’ olarak yorumladı. Normalde önerge için karar yeter sayısı arandığını belirten Özel, bu kez madde için karar yeter sayısı istediklerinde AKP’nin kafasının karıştığını ve “el alışkanlığıyla” kendi önerdikleri maddeyi reddettiklerini söyledi. Özel, “Bu durum AKP’nin “indir kaldır” yasama faaliyetini, parmak siyasetini göz önüne sermek için atılmış bir goldür” diye konuştu.
Maddenin tekrar görüşülmesi için müzakere gerekecek. AKP’nin bunun için de dört partinin oyuna ihtiyacı olacak.
KENDİ ÖNERGELERİNİ DE REDDETMİŞLERDİ
2008 yılında da AKP’liler Sosyal Güvenlik Yasası’nın TBMM’deki görüşmeleri sırasında yine bir ilke imza atmış ve kendi verdikleri önergeyi reddetmişlerdi. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, evli ve çocuklu ssk emeklilerine maaş bağlama kat sayısı alt sınırını yüzde 35 yerine yüzde 40 olarak belirleyen önergeyi Meclis başkanlığına sunmuştu. AKP’li vekiller ise CHP’lilerin kabul oyu vermesi üzerine önergeyi CHP’nin verdiğini düşünerek red oyu kullanmıştı.