ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMALARI AKP'NİN İÇİNE OTURDU

ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMALARI AKP'NİN İÇİNE OTURDU

Bekir Bozdağ, Kanal 24'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili çalışmaları gelecek hafta TBMM'ye sunacaklarını belirterek "Özlük haklarıyla ilgili düzenleme hakim ve savcılarımızın tamamını kapsıyor ve onların maaşlarına bir zam yapıyoruz. Onları mutlu edecek bir adım olarak görüyorum" dedi. Bozdağ, "Önümüzdeki dönemde adli yıl açılışını yasal zorunluluk olmaktan çıkartan bir adımı atmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adli yıl açılış törenine katılmamasını değerlendiren Bozdağ, "Yargıtay Başkanlar Kurulu, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı yerine Barolar Birliğinin Başkanını tercih etmiştir. Bu büyük bir saygısızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa olan bir hadisedir. Fevkalade büyük saygısızlık yapılmıştır" diye konuştu.

Adli yıl açılışlarının adeta yürütme ve yasamayı paylama platformuna dönüştürüldüğünü ifade eden Bozdağ, adli yıl açılışlarının yargının sorunlarının konuşulduğu yer olması gerektiğini söyledi.

Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılması, yeniden yapılandırılması konusunda çalışma olup olmadığı sorulan Bozdağ, Avrupa'daki örnekleri incelediklerini, Türkiye'deki gibi adli yıl açılışının pek çok ülkede olmadığını aktardı.

"Zorunlu olmaktan çıkaralım"

Bozdağ, şunları belirtti: "Yeni dönemde diyoruz ki adli yıl açılışını zorunlu olmaktan çıkaralım. Adli yıl açılışını Yargıtay yine nasıl istiyorsa öyle yapsın, mahkemeler nasıl istiyorsa öyle yapsın. Üniversiteler nasıl kendi açılışlarını yapıyorlarsa öyle yapsın ve burada bir zorunlu tekeli ortadan kaldıralım. Hürriyeti egemen kılalım. İsteyen adli yıl açılışını nasıl istiyorsa öyle yapsın. Bunun önünü açmak lazım. Önümüzdeki dönemde adli yıl açılışını yasal zorunluluk olmaktan çıkartan bir adımı atmayı planlıyoruz."

Bozdağ, bu konuda bir değerlendirme yaptıklarını gelecek yasama yılında buna dair bir adım atacaklarını bildirdi.

"TBMM'ye sunacağız"

Bir başka soru üzerine, hakim ve savcıların mesleki talepleri ve sorunlarıyla ilgili olumlu adımlar atacaklarını söyleyen Bozdağ, "Önümüzdeki hafta içerisinde bu çalışmaları TBMM'ye sunacağız. Muhtemelen pazartesi günü bir son görüşme yaptıktan sonra Parlamentoya büyük ihtimalle tasarı olarak sunacağız. Özlük haklarıyla ilgili düzenleme hakim ve savcılarımızın tamamını kapsıyor ve onların maaşlarına bir zam yapıyoruz. Onları mutlu edecek bir adım olarak görüyorum. Eminim ki bütün hakim ve savcılarımızın memnun olacağı bir rakam olacaktır" diye konuştu.

Sicil affıyla ilgili de adım attıklarını dile getiren Bozdağ, "Yer değiştirme cezası hariç diğer cezaların kanunu yürürlüğe girdiği tarihte affını öngören, yer değiştirme cezasıyla ilgili de HSYK'ya yeniden incelemek için yol açan bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

Bozdağ, idari yargıda hukuk fakültesi mezunu olmayan hakim ve savcılardan 10 yılını dolduranlara, kontenjanları etkilenmemek üzere hukuk fakültelerine sınavsız girme imkanı getireceklerini de kaydetti.

ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİNDE NELER SÖYLENMİŞTİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Adli Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı 12 sayfalık konuşmayı şu sözlerle noktalamıştı;

"""Değerli meslektaşlarım; 
Devletleri, keyfilik yapan idareciler yok eder. 
Milletleri, keyfilik yapan idareciler felakete sürükler. 
Devlet idarecilerini tarihe altın harflerle geçiren; dönemlerinde yapılan yollar, köprüler, binalar değil, keyfilik yapıp yapmadıkları, adaleti hakim kılıp kılmadıklarıdır.  Çünkü adaletsizlik nedeniyle insanların çektikleri acılar, yapılan inşaatları gölgede bırakır.
Keyfiliğin panzehiri, hukukun üstünlüğünü savunmaktır. Haksızlıklara karşı, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın birlikte tavır almaktır. 
Gün, bugündür. 
Gün, hukukun üstünlüğü için avukat, hakim ve savcıların kenetlenmesi günüdür. 
Gün, Cumhuriyet devriminin ışıklı yolunda demokrasi ve özgürlükler için omuz omuza mücadele etme günüdür. 
Bu mücadele elbette kazanılacaktır. 
Çünkü özgürlük daima kazanmıştır.
Yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, çalışanlarına ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. 
En içten saygılarımla.''""

Adli Yıl Açılış Töreninde konuşan Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, "mahkeme kadıya mülk değildir" sözünü anımsatarak; "Burada dile getireceğim hususlar, yargının görev ve sorumluluklarına yönelik sorun ve isteklere ilişkindir. Bu istekler şahıstan şahısa değil, makamdan makama iletilen hususlar olarak değerlendirilmelidir. Hukuk devletinde bir davranışın karşılığı kamu görevlilerin keyfi tutumlarına ve konjonktüre göre değil, önceden belirlenmiş, açık, anlaşılır ve herkese eşit uygulanan kurallar çerçevesinde görülür" dedi. 

"Endişeyle karşılanmaktadır"

Ali Alkan, konuşmasında kuvvetler ayrılığı ilkesininin önemini vurgulayarak şunları kaydetti; "Denetim, ileri demokrasinin teminatıdır. Yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak veya yürütmeye bağlı bir yargı oluşturmak, yargı denetiminden kaynaklanan meşruiyeti hafife almak olacaktır. Halbuki yürütmenin üslendiği yetkinin meşruiyet kaynaklarından biri de millet adına karar veren bağımsız yargı denetimidir. Yargının kullandığı yetki, egemenlik yetkisidir.

Kaynak:Haber Kaynağı