ABD'de Ekonomik Depreme Bir hafta Kaldı
AMERİKAN EKONOMİSİ İÇİN 1 EKİM KRİTİK GÜN
Amerikan Ekonomisi için kritik gün 30 Eylül günü doluyor. Çünkü ABD nin bütçesel mali yılı 30 Eylül günü doluyor. Kongrede çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptıran Obama ise büyük bir zorlukla karşı kaşıya. Kongre Obama'nın istediği bütçe yasalarını bir türlü kongreden geçiremiyor. Böyle giderse 1 Ekimden sonra ABD hazine kasasında memur maaşlarını bile ödeyecek para kalmayacak. Amerikanın Sesi Dan Robinson imzası ile yayınladığı bir makalede bu konunun ayrıntılarına yer veriyor. İşte o makale.
EKONOMİK SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ
Amerika, beş yıl önce, işsizliğin hızla arttığı, kredi alımlarının zorlaştığı, milyonlarca insanın evinden olduğu ve otomobil sanayisinin iflasın eşiğinden döndüğü bir dönemden geçti.
Kriz, 15 Eylül 2008’de, Lehman Brothers’ın iflası başlamış, arkasından krizin daha da derinleşmemesi için bazı dev finans şirketleri kurtarılmıştı.
Mali kriz, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana en büyük resesyona sebep olmuştu.
Bu yüzden de Obama, Ocak 2009’da görevi devraldığında ekonomi iflasın eşiğindeydi.
OTOMOTİV SANAYİ KURTARILDI AMA
Başkanlığının ilk dönemini Kongre tarafından onaylanan ekonomik paketi uygulamak ve otomobil sanayiini canlandırmakla geçiren Obama o günleri şöyle değerlendirdi: “İnsanlara yolları ve köprüleri onarmaları için iş verdik. Öğretmenlerin ve ilk yardım personelinin işlerine devam etmelerini sağladık. Konut kredi ödemelerinde sıkıntı yaşayan ev sahiplerine yardımcı olduk, kredi alımını kolaylaştırarak küçük ölçekli işletmelere destek olduk. Amerikan otomobil sanayiini kurtardık.”
GELİR EŞİTSİZLİĞİ AZALACAĞINA DAHA DA BÜYÜDÜ
Aynı dönemde orta sınıfın ve küçük esnafın vergileri azaltıldı, finans sisteminde reform başlatıldı. Ancak ekonomi hala tamamen düzelmedi.
Obama’nın da üzerinde durduğu gelir eşitsizliği arttı: “Yeni istihdam alanları yaratılmasına ve rekor karlara rağmen çalışanların gelirleri artmadı, buna karşın Amerika’nın %1’lik kesimi geçen yıl milli gelirin %20’sini aldı.”
Cumhuriyetçiler Başkan’ın yeni ekonomik paketlere ve vergi reformlarına karşılar.
Obama ile Cumhuriyetçiler arasındaki siyasi anlaşmazlıklar işi daha da zorlaştırıyor.
BORÇLANMA TAVANI YÜKSELTİLEMİYOR
Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın sağlık sigortası reformuna fon ayırmayacaklarını söylüyor. Borçlanma tavanının yükseltilmesine de karşı çıkan Cumhuriyetçiler’in Obama’nın bütçesini onaylamaması da yeniden devlet dairelerinin kapanması ihtimalini gündeme getirdi.
Başkan, Cumhuriyetçiler’in ekonomiye riske attıklarını söylüyor: “Bazı politikacılar partilerinin siyasi görüşlerine o kadar bağlı mı ki, kendi istekleri olmuyor diye bütün ekonomiyi krize sokmaya kararlılar? Siyasi çıkar elde etme adına insanların zarar görmesine razılar mı?”
2013 mali yılı 30 Eylül’de sona eriyor. Bu nedenle önümüzdeki iki hafta boyunca Kongre’de yeni bütçe konusunda sıkı pazarlık süreci yaşanacak.