ABD ERDOĞAN'I BÖYLE İZLİYOR
NSA casuslukları almış başını gitmiş.
ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 193 yabancı hükümeti hedef alan casusluk faaliyetlerinde bulunabileceğine ilişkin “çok gizli” belgeyi yayınlanan Washington Post gazetesi, bağımsız bir kurulun NSA’nın yurt dışında yabancıları hedef alan gözetleme programını “yasal” ve “etkin” olarak nitelediğini duyurdu.
New York Times editörleri, “NSA aşağıdaki 193 Yabancı Hükümeti Gizlice Gözetleyebilir” başlığı ile yayınladığı yazıda “Washington Post, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Yabancı İstihbarat Gözetleme Mahkemesi’nce 193 yabancı hükümetler ile ilgili enformasyona müdahalesine izin verdiğini gösteren 2010 tarihli resmi bir belgeyi yayınladı. Post’a göre, NSA, ABD şirketleri üzerinden ‘sadece yurt dışındaki hedeflerini değil aynı zamanda hedeflerine ilişkin herhangi bir iletişime de müdahale edebilir” diyor.
Bunun ardından “Bu da Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda dışındaki tüm ülkeler demek” ifadesini kullanan NYT editörleri, yazıda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 193 ülke listesini de aktarıyor.
Washington Post’un yansıttığı “Çok gizli” damgasını taşıyan söz konusu belgede dış istihbarat toplamak üzere gözetleme yapılabileceği 193 ülke ile yabancı oluşumlar ve uluslararası kuruluşları arasında KKTC ve Filistin Yönetimi ile BM, İMF ve Dünya Bankası da yer alıyor.
Bu arada, Washington Post ise, konuya ilişkin, “Bağımsız panel: yabancıları hedef alan NSA gözetleme programı yasal” başlıklı haberinde ise Özel Yaşam ve Sivil Özgürlükleri Gözetleme Kurulu’nun Salı akşamı yayınladığı bir raporda söz konusu casusluk programını “yasal ve etkin” olduğu ancak “bazı unsurlarının anayasa aykırılık çizgisine yaklaştığı kanısına vardığını” belirtiyor. Gazete şöyle diyor:
“Özel Yaşam ve Sivil Özgürlükleri Gözetleme Kurulu, Salı günü İnternet üzerinden yayınladığı 191 sayfalık raporda Ajans tarafından toplanan, ‘bilinmeyen ve potansiyel olarak büyük’, yabancı ortaklarıyla iletişim kuran Amerikalıların e-posta mesajları ve telefon konuşmalarının kaygı yaratan bir unsur olduğunu söyledi. Ancak kurul, özel yaşam savunucularının istediği kadar ileriye gitmedi.”
Gazete, bunun örneği olarak da söz konusu kurulun, hükümetin, NSA tarafından toplanan verilerde yer alan Amerikalıların haberleşmelerinde izin olmadan arama yapma kabiliyetinin devamı yönünde tavır aldığına dikkat çekiyor.
Söz konusu raporun, NGA eski çalışanlarından Edward Snowden’ın NSA belgelerini medyaya sızdırması üzerine ABD’nin gözetleme uygulamalarına ilişkin yoğun tartışmaların yaşandığı bir yıldan sonra yayınladığına da işaret edildiği haberde aynı kurulun geçen Ocak ayında, Amerikalıların telefon konuşmalarının dilenmesini içeren NSA’nın diğer bir programını“yasa dışı” niteleyerek sona erdirilmesi istenen “sert” bir rapor yayınladığı anımsatılıyor.
Kaynak: