Suriye'ye Müdahale Bahanesi Ortadan Kalkıyor
Suriye’de farklı politikalar izleyen ABD ve Rusya’dan Esad rejimine “Kimyasal silahları uluslararası topluma devredin” çağrısı geldi. ABD Senatosu, Rusya'nın teklifi üzerine yaşanan gelişmeler nedeniyle, Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma yetki tasarısının çarşamba günkü oylamasını erteledi. Obama'da yaptığı açıklamada, "Eğer gerçekse, olabilir. Kimyasal silahlarla baş edebilme doğrultusunda hem Rusya hem de Suriye jest yaptığında, bu gerçekten olumlu bir gelişme. Bu bizim sadece birkaç haftadır değil, birkaç yıldır istediğimiz bir şey. Çünkü bu kimyasal silahlar tüm uluslara, özellikle de ABD'ye önemli bir tehdit yaratıyor. O nedenle olumlu bir gelişme potansiyeli taşıyor"dedi.
İlk açıklama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Kimyasal saldırının Esad güçleri tarafından yapıldığına dair güçlü kanıtlar olduğunu belirten Kerry, “Esad, bir hafta içinde elindeki tüm kimyasal silahları uluslararası topluma devrederek askeri müdahaleyi engelleyebilir. Ancak Esad’ın bunu yapacağını sanmıyorum” dedi. ABD Dışişleri, Kerry’nin kimyasal silah kullanıldığını reddeden Esad’ın bu silahları teslim etmeyeceğini vurgulamak için bu sözleri söylediğini belirtti.
"ASKERİ EYLEM ÖNLENİR Mİ"
Obama, CNN'de Wolf Blitzer'ın sorularını yanıtladı.
Blitzer'in, Rusya'nın teklifinin ABD'nin askeri eylemini önleyip önlemeyeceğine yönelik sorusu üzerine Obama, "Eğer gerçekse, olabilir. Kimyasal silahlarla baş edebilme doğrultusunda hem Rusya hem de Suriye jest yaptığında, bu gerçekten olumlu bir gelişme. Bu bizim sadece birkaç haftadır değil, birkaç yıldır istediğimiz bir şey. Çünkü bu kimyasal silahlar tüm uluslara, özellikle de ABD'ye önemli bir tehdit yaratıyor. O nedenle olumlu bir gelişme potansiyeli taşıyor" ifadesini kullandı.
Güvenilirliği olan bir askeri eylem tehdidi olmasaydı bu noktaya varılamayacağını hatırlatan Obama, ulusal güvenlik ekibinin ciddi ve yürürlüğe konulabilir bir sonuca varılıp varılamayacağını görmek için Ruslar ve uluslararası toplumla temasa geçeceğini dile getirdi.
Obama, Suriye konusunu Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ile St. Petersburg'daki G20 zirvesinde konuştuklarını ifade ederek, "Bu tip bir jesti bu zamana kadar görmedik. ABD yönetimi ve ben bu konuda ciddi olduğumuzu göstermemiz, bu tip konuşmalara başlattı" diye konuştu.
Obama, Rusya'nın teklifinin önemli bir ilerlemeye yöneltebilme ihtimali taşıdığını ama konunun takip edilmesi gerektiğini ve bunun bir geciktirici taktik olmasını istemediklerini kaydetti.
Bu nedenle Esad'a yönelik baskının devam etmesi gerektiğini bildiren Obama, "Bu nedenle yarın ulusa planlanan seslenişimi yapacağım" değerlendirmesinde bulundu.
Obama, kendisinin kimyasal silahların kullanımının engellenmesini, askeri eylem olmadan başarmayı tercih edebileceğini belirterek, "Ama diğer yandan da eğer baskıyı korumazsak ve ciddi bir askeri tehdit olmadan ilerlersek, görmek istediğimiz bir anlaşmaya varabileceğimizi sanmıyorum" ifadesini kullandı.
Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, ABD'nin askeri eylemi olması halinde buna karşılık verebileceklerine yönelik sözleriyle ilgili olarak da "Esad'ın çok fazla kapasitesi yok. Onun kapasitesi çocuklara yönelik, hala organize olmaya çalışan ve profesyonel savaşçı olmayan muhalefete yönelik. ABD'yi tehdit etmeye yönelik herhangi bir güvenilirliği yok" dedi.
OYLAMA ERTELENDİ
ABD Senatosu, Rusya'nın teklifi üzerine yaşanan gelişmeler nedeniyle, Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma yetki tasarısının çarşamba günkü oylamasını erteledi.
SURİYE DIŞİŞLERİ OLUMLU BAKIYOR
Ancak Kerry’nin açıklamasından saatler sonra bu kez Moskova’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Olası askeri müdahaleyi engelleyecekse, Suriye kimyasal silahları uluslararası topluma teslim etmeli” açıklaması yaptı. Lavrov, “Suriyeli yetkililere, sadece kimyasal silah stoklarını uluslararası toplumun kontrolüne vermeyi kabul etmeleri çağrısında bulunmuyoruz. Ayrıca kimyasal silahların yok edilmesi ve daha sonra, Kimyasal Silah Konvansiyonu’na katılmaları çağrısında bulunduk. Teklifimizi Muallim’e ilettik, hızlı ve olumlu cevap almayı umuyoruz” dedi. Muallim, Rusya’nın ülkesinde bulunan kimyasal silahları uluslararası denetim altına alma teklifini olumlu karşıladıklarını söyledi. Muallim, “Suriye yönetimi, vatandaşlarının hayatını ve ülkesinin güvenliğini dikkate alarak, Rusya’nın girişimini olumlu karşılıyor” ifadelerini kullandı.
Esad: Herşeyi bekleyin
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, CBS kanalına verdiği, dün de yayınlanmaya devam eden röportajında kimyasal silah suçlamasını yine reddederek şöyle konuştu: “Her şeyi beklemelisiniz. Bu karşılığın hükümetten gelmesi de gerekmez. Hükümet bölgedeki tek oyuncu değil. Farklı partiler, fraksiyonlar, farklı ideolojiler var...(“Daha fazla kimyasal silah kullanımı olabilir mi” sorusuna) Bu değişir. Eğer bölgedeki teröristler veya isyancılar veya başka grupların elinde bu silahlar varsa, bu gerçekleşebilir. Bunu ben bilemem. Neler olacağını size söyleyebilecek bir müneccim değilim... Kimyasal silah kullanıldığına dair ellerinde zerre kadar kanıt yok.”
Davutoğlu: Kozmetik
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kimyasal silahların teslimi önerisiyle ilgili “Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan, devri yine aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa Beşşar Esed’in bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur” dedi.