Suriyelilere Hastaneler Bedava
Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanları genişletildi. İşte o uygulamanın detayları...
SURİYELİLERE ÜCRETSİZ TEDAVİ DÖNEMİ
Şimdiye kadar sadece sınır bölgesindeki illerden sağlık hizmeti alabilen Suriyeliler, bundan sonra, kamplara kayıtlı olma şartı aranmadan Türkiye’deki bütün devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanabilecek. İlaçlarını serbest eczanelerden alabilmeleri için de protokoller imzalanıyor. Suriyeliler dışında kalan 60 bin mültecinin durumu ise şimdilik belirsiz.
Zaman gazetesinden Çağrı Avcı'nın haberine göre, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanları genişletildi. Şimdiye kadar mültecilere sınır bölgelerindeki 11 ilde bulunan kamplara kayıtlı olmaları şartıyla sağlık hizmeti sunuluyordu. Bundan sonra bütün devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanabilecekler. Kampa kayıtlı olmak şartı da aranmayacak. Öte yandan kamu hastaneleri Suriyelilerin masraflarıyla ilgili faturaları valiliklere göndermeye başladı. Resmi rakamlara göre, şu ana kadar Suriyelilere 1,5 milyon poliklinik muayenesi yapıldı, 275 bin kişi bulundukları illerde hastanelere sevk edildi ve 28 bin kişi ameliyata
Sınır bölgeleri dışında Suriyelilerin en çok geldiği il İstanbul. Son bir ay içinde ise İstanbul’da yaşayan Suriyelilerin kamu hastanelerindeki tedavileri başladı. İl genelinde kısa sürede ücretsiz tedavi yapılan Suriyeli hasta sayısının yüzün üzerine çıktığı belirtiliyor. İstanbul’daki bir hastane yöneticisi, “Bakanlığın yazısı üzerine Suriyeli hastalara ücretsiz bakmaya başladık. Bize şu ana kadar 5 Suriyeli hasta geldi. Faturasını ise valiliğe gönderdik.” açıklamasını yaptı. Hastanelere ödemeleri Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) yapıyor. Tedavi masrafları ile birlikte ilaç, protez, diş, gözlük, işitme cihazı gibi malzemeler de karşılanıyor.
İLAÇLAR DA ÜCRETSİZ OLACAK
Suriyeli mültecilerin ilaca rahat ulaşması için de çalışmalar yapılıyor. Mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Şanlıurfa’da eczaneler ildeki AFAD İl Müdürlüğü ile anlaşma yaparak karşılıklı ilaç protokolü imzaladı. Protokolün Türkiye geneline yayılmasıyla ilgili Türk Eczacı Birliği (TEB) ve AFAD arasında görüşmeler sürüyor.
DİĞER MÜLTECİLERİN DURUMU BELİRSİZ
Suriye dışındaki ülkelerden Türkiye’ye gelen 60 bin civarındaki mülteciler ise sağlık hizmetinden yararlanamıyor. 2008 yılında çıkan 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda ‘uluslararası koruma başvurusu veya statüsü sahibi ve vatansız olarak tanınan kişiler’ sigorta kapsamına alınmıştı. Fakat bu konuda gerekli mevzuat çıkarılmadığı için henüz bir şey yapılamıyor.