Silinen görüntüler kurtarıldı, tutuklamalar var!
Eskişehir’de 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında sivil giyimli 5-6 kişinin saldırısına uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 4'ü kamu görevlisi 8 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden 4'ü serbest bırakılırken, 4 kişi adliyeye sevk edildi.
Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesine ait olduğu ve silindiği iddia edilen bir işyerine ait görüntüler, Jandarma Kriminal Birimi tarafından kurtarıldı. Bir fırına ait bu görüntülerden yapılan kimlik tespiti sonrası, 4'ü kamu görevlisi 8 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 3'ü kamu görevlisi 4 kişi sorgularının ardından serbest bırakılırken, Ali İsmail Korkmaz'a saldırdıkları ve görüntüleri de sildikleri ileri sürülen 3 fırıncı ile 1 sivil polis tutuklanmaları talebiyle adliyeye gönderildi.
1 POLİS VE 3 FIRINCI TUTUKLANDI
Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesi olayında kamera görüntülerinden saptanan ve tutuklanma istemiyle adliyeye sevk edilen 4 kişi, çıkarıldıkları nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.
Sivil polis memuru M.V., fırın sahibi İ.K. ile fırın çalışanları M.S. ve R.K., tutuklanma karırının ardından Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
GÖRGÜ TANIĞI TEŞHİS ETTİ
Üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ı döverek öldürmekle suçlanan sanıkları bir görgü tanığı da teşhis etti. Ortaya çıkan görüntüler çok net olmadığı için teşhis için tanık gerekti. Görüntülerde net olarak gözüken kişiye ulaşan jandarma, ona teşhis yaptırdı. Kimliği açıklanmayan görgü tanığı dün İl Jandarma Komutanlığı'nda şüphelileri teşhis etti, bu kişilerin Ali İsmail Korkmaz'ı öldüresiye dövdüklerini söyledi.
BAŞSAVCI: SORUŞTURMANIN SELAMATİ AÇISINDAN SUSTUK
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Orhan Çetingül ile soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı Hasan Gönen, düzenledikleri basın toplantısında Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünün ardından başlatılan soruşturma ve son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
Başsavcı Çetingül, jandarma ekipleri tarafından 4'ü kamu görevlisi, 4'ü de sivil olan 8 kişinin gözaltına alındığı belirterek şöyle konuştu:
"3 kamu görevlisi şüpheli sıfatıyla, biri tanık sıfatıyla olmak üzere 4 kişi jandarmadan, Cumhuriyet savcısı Hasan Gönen tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmışlardır. Biri kamu görevlisi olmak üzere toplam 4 kişi ise tutuklamaya sevk edilmiş olup, görüntülerde göre olaya karıştıkları anlaşılan bir kişinin daha kimlik tespit çalışmaları devam etmektedir. Bizi baskı altına alan, zan altında bırakan, canımızI yakan, kamuoyunu yanlış yönlendiren, kafa karışıklığına yol açan haber ve yorumlara rağmen soruşturmanın gizliliği ilkesi ve soruşturmanın selameti açısından susmak zorunda kaldık."
İLK GÖRÜNTÜLERİN BU OLAYLA İLGİSİ YOK
'Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü olay' diye basına servis edilen ve televizyonlarda yayınlanan ilk görüntülerin olayla hiç ilgisinin olmadığını söyleyen Başsavcı Çetingül, şöyle devam etti:
"Bu görüntülerden hareketle yola çıkmış olsaydık yanlış kişiler hakkında işlem yapılmış olacak ve çok daha büyük mağduriyetlere yol açacaktı. Bu görüntüler yayınlandıktan sonra aleyhimizde yapılan yorumların insaflı olmadığını düşünüyoruz. Israrla jandarma kriminale gönderilmiş kamera görüntülerinin çözümünü bekledik. Olayı aydınlatacak en güvenilir delilin bu olduğunu düşünüyorduk. Buna rağmen olayın tanığı diye getirilen kişilerin ise bilerek veya bilmeyerek bizi yanlış yönlendirdiklerini gördük. Nitekim başka bir dövülme olayının şüphelisi olan şahıs sanki Ali İsmail Korkmaz olayının faili imiş gibi bize sunuldu. Bazı tanıkların da bu yönde ifade vermesi üzerine tutuklandı. Kamera görüntülerinin gelmesi üzerine de derhal tahliyesi istendi.
Bir işyerine ait kamera görüntülerinin silindiği doğru. Silinen görüntülerden birincisi kimliği şu anda tespit edilememiş başka bir şahsın dövülmesine ait görüntü ile Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü olaya ait ikinci görüntüdür. İlk anda tutuklanan Serkan K. isimli şahısın henüz kimliği tespit edilememiş mağdura ait olan ilk olaya karıştığını belirledik. Ayrıca silme işleminin polis tarafından değil olaya karıştığı iddia edilen esnaf tarafından bir başkasına yaptırıldığı beyanlardan anlaşılmıştır."
Bazı internet sitelerinde 'Ali İsmail Korkmaz'ı öldürdü' diye fotoğrafları yayınlanan, hedef haline getirilip gözaltına alınan ve olayın görgü tanıklarına teşhis için getirilen polis memuru H.E.'nin, Ali İsmail Korkmaz'ın dövülmesi olayına hiç karışmadığının kamera görüntülerinden anlaşıldığını da kaydeden Başsavcı Çetingül, şunları söyledi:
"Bu nedenle henüz deliller kesinleşmeden medya eliyle linç edilen bu polis memuru ile ilgili yapılanları da kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Bir gazetede 1 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan 'Ali'nin organları için sanayide kutu' başlıklı yazı için de ilgili gazeteyi, hem Ali İsmail Korkmaz'ın ailesine yaşattıkları acı, hem de kasıtlı ve taraflı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirdikleri için kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.
Soruşturmayı yürüten Hakan Ali Erkan'ın günler öncesinden talebi ve HSYK'nın takdiri ile adli tatile ayrılması üzerine nöbetçi kalan Cumhuriyet savcılarından Hasan Gönen'e soruşturmanın devredilmesi gibi basit bir idari işlem üzerinden bile fırtına koparılarak kafa karıştırılmaya çalışılmış, yapılan soruşturma gölgelenmek istenmiştir. Nitekim soruşturmayı devralan arkadaşımız gayet titiz bir çalışmayla işini sonlandırmıştır.
Tüm uyarılara rağmen soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgeler medyaya servis edilmiş soruşturmanın gizliliği ihlal edilmiş, kamuoyu yanlış yönlendirilmiş, medyanın eşliğinde ve onun huzurunda soruşturma yapılmak istenmiştir. Bunun mahzurları, ortaya çıkardığı mağduriyetler de hepimizin malumudur."
Başsavcı Çetingül, "Soruşturma tamamen ilgili savcımızın bilgisi, kontrolü ve hakimiyetinde sürdürülmüştür. Bazı konularda Emniyet birimlerinden yardım aldığımız doğrudur. Ancak soruşturmanın Emniyete havale edildiği, Emniyete yaptırıldığı söylemi gerçeği yansıtmamaktadır. Bu aşamada bir kişinin yanlışını bir kişiye mal etmemek gerekir. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü de bizimle birlikte şüphelileri ve delilleri bulmak için ellerinden geleni yaptı" diye konuştu.
JANDARMA MİNİBÜSÜNE SALDIRDILAR
Ali İsmail Korkmaz'ın ölümü ile ilgili tutuklanan 1'i polis, 3'ü fırıncı toplam 4 kişi adliye bodrumundaki otoparkta jandarma minibüsüne bindirildi. Minibüs adliyenin arka kısmındaki kapalı otoparktan çıkarken, adliye önünde toplanan demokratik kitle örgütü üyelerinden 35-40 kişilik grup araca saldırdı. Bazı kişiler minibüsü tekmeledi. Jandarma minibüsü adliye önünden hızla uzaklaştı.
Jandarmalar, tutuklanan Sivil polis memuru M.V., fırın sahibi İ.K. ile fırın çalışanları M.S. ve R.K., ara sokaklardan sağlık raporu almak için Eskişehir Devlet Hastanesi'ne götürdü. Jandarmaların acil servis girişi yerine hastanenin arka bahçesine girerek 4 kişiyi morgun olduğu bölümden acil servise götürmeleri dikkat çekti.
Burada doktor kontrolünden geçirilen 4 kişi basın mensuplarını görünce yüzlerini ellerindeki dosya kağıdıyla kapatarak ve giydikleri tişörtleri kafalarına geçirerek sakladı. Jandarmalar tutuklanan 4 kişiyi Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne götürdü.
Jandarma görevlileri, hastane bahçesinde tutuklananların görüntüsünü almak isteyen basın mensuplarını engellemeye çalıştı. Basın mensupları ile jandarmalar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.