14 Nisan da Twitter üst düzey yetkilileri BTK-TIB yöneticileri ve Cumhurbaşkanı ile 15 Nisan da ise Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüştüler.
Twitter yetkilileri açıklama yapmazken saatler sonra BTK başkanı Acarer'den bazı açıklamalar geldi (Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın yetkililerinin Ankara'daki temaslarıyla ilgili 16 Nisanda yapacağı açıklanan bilgilendirme toplantısı Bakanın programında değişiklilk olması sebebi ile ileri bir tarihte iptal edildi bildirildi)
İlk açıklamalardan ve yapılacak açıklamanın ileri tarihe ertelenmesinden anlaşıldığı üzere Twitter yetkilileri "daha hassas" olacaklarının dışında herhangi bir tahhütte bulunmamışlar.
Peki bu sürece nasıl gelindi ? Filtreleme-Engelleme-Kapatma başka ülkelerde varmı?
BTK ve TİB'in 'Avrupa'da da hükümetler filtre uyguluyor' anlamındaki açıklamalarına Doç. Dr. Yaman Akdeniz'den "bunlar nelermiş açıklayın bilelim" şeklinde itiraz geldi.
Avrupa Konseyi'nin düzenlediği Speak Up konferansları kapsamında Brüksel'de Balkanlar ve Türkiye'deki ifade özgürlüğü ve internete getirilen kısıtlamalar tartışıldı. Toplantıya Türkiye'den katılan tek isim Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'deki son durumu özetlediği konuşmasında yaşayan sansür ve kısıtlam furyasını 'İnternet Sansürü: Versiyon 2.0' olarak nitelendirdi.
Hükümetin ve ilgili otoritelerin demokratikleşme adına ellerini internetten çekmelerini talep eden Akdeniz, yetkililerin sıkça tekrarladığı 'ama Avrupa'da da var' söylemini reddederek "bu tür filtre uygulamaların demokratik ülkelerde hükümetçe geliştirilmiyor" dedi.
Akdeniz'in konuşmasından satırbaşları şöyle :
"5651 sayılı Kanun'la başlayan süreç evrim geçirdi ve genişledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın alan adları ile ilgili yazışmalarını ancak TR İnternet Sansür: Versiyon 2.0 olarak tanımlayabiliriz. Bu bakımdan Bianet'in Danıştay nezdinde açmış olduğu iptal davası çok önemli."
"BTK ve TİB'in basın açıklamalarında 'Avrupa'da da uygulandığı' iddia edilen filtre uygulamaları hiç bir hükümet tarafından geliştirilmiyor. Merkezi bir filtreleme sistemi Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve AGİT bünyesindeki ülkelerde yok.Olsa dahi bizdeki sistemi meşru kılmaz. Örnek alınması gereken sistemler düşünce özgürlüğü konusundaki uluslararası insan hakları standartlarıdır."
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konuda tavsiye kararları olduğu gibi, Avustralya, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Japonya’da benzer uygulamalar yapılmaktadır' ifadelerine kaşrı çıkan Doç Dr. Akdeniz, bahsi geçen bu uygulamaların neler olduğunun net şekilde açıklanması için 'Bilgi Edinme Hakkı' çerçevesinde iki kurumdan bilgi de talep etti.
Akdeniz'in dilekçesinde yer alan ifadeler ise şöyle:
"Basın açıklamasında bahsi geçen Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konudaki tavsiye kararlarının hangileri olduğu, Avustralya, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Japonya’da hangi benzer uygulamaların kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapıldığı hususlarındaki bilgi ve belgelerin 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.
Yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan, ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bilgi ve belgelerdir.
Açıklanmasında kamu yararı olan bu belgelerle ilgili 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bir talebin bu Kanuna uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve bahsi geçen bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan demokratik, şeffaf, ve eşit yönetim ilkeleri gereğince tarafıma verilmesini talep ederim."
Görüldüğü üzere uzun süredir kamuoyunu meşgul eden sansür-engelleme-site kapatma hiçte bizlere anlatıldığı,açıklandığı gibi değil.
BTK yetkililerinin Twitter ile yaptıkları görüşmede 4 talepte bulundukları söylendi;
- -Türkiye'de Temsilcilik açın
- -Mahkeme kararlarını uygulayın
- -Hesap bazlı engellemeyi sağlayın
- -Verginizi ödeyin
Kişisel fikrim ve dileğimde Twitter'in de aşağıdaki maddeler ile bu isteklere yanıt vermesi.
- -Kişisel verilerin korunması yasasını çıkarın ( 33 yıldır bu yasa neden çıkmadı? , 22.4.2008 de R.T. Erdoğan imzalı yazıya rağmen neden kendi önerilerini hala yasalaştırmıyorlar? http://www2.tbmm.gov.tr/d23/1/1-0576.pdf )
- -İfade özgürlüğünü yasal güvence altına alın
- -Farklı düşüncelere saygılı ve sabırlı olun
- -TIB ve BTK'nın yetkilerini sınırlayın hatta kapatın
- -Temsilcilik açma ve Vergi ödeme konusunu yukarıdaki maddeler gercekleşirse düşünürüz
NOT : Bir Grubu'nun , 56 milyon liralık vergi borcunu silen hükümetimiz Twitter vergi kaçırıyor diye şikayetçi! silinen 56 milyon liralık vergi borcu Twitter'dan kaç yılda alınabilecek vergi rakamına eşittir ?
GÜNCELLEME (16.04.2014 13:30 ) : Sosyal medya platformu Twitter yetkilileri, Türkiye'deki temaslarının ardından CNBC-e'ye açıklamalarda bulundu. Yetkililer, "Şu anda ofis açmayı düşünmüyoruz, bazı yasaklar bizi düşündürüyor" şeklinde konuştu.
Twitter'ın vergi kaçırdığı yönündeki iddialarla ilgili olarak ise yetkililer, "Buradaki çözüm ortağımız zaten vergi veriyor" dedi. Türkiye'deki temasların olumlu geçtiğini ifade eden yetkililer, "Yasak geride kaldı. Şirketimizin geleceğini parlak görüyoruz" dedi.