Twitter üzerinde gün geçtikçe artan spam ve bot hesapların gerçek kişilerden ayırmak gün geçtikçe zorlaşıyor. London Imperial College akademisyenlerinin geliştirdiği bir algoritma ise bir tweet’in bottan mı yoksa gerçek bir insandan mı geldiğini tespit edebiliyor.
Bu yeni algoritmanın spam tweet filtrelemesine getirdiği yeni yaklaşım ise tamamen zamanlama üzerine kurulu. Aldo Faisal ve Gabriela Tavares yaptıkları araştırmada 165 bin tweet’in gönderildikleri zaman dilimlerini inceleyerek bazı genel davranış biçimleri belirlemişler.
Bu zaman filtresi sayesinde tweet’lerin bir botun mu yoksa gerçek bir kullanıcının mı gönderdiğini tespit etmekle kalmayan araştırmacılar geliştirdikleri bu algoritma sayesinde gerçek kullanıcıların bir sonraki tweet’lerini ne zaman göndereceğini bile söyleyebiliyorlar. Normal kullanıcıların aksine botların tweet zamanlamasının daha belirlenemez olduğunu söyleyen araştırmacılar her gün belli saatlerde tweet yazma eğilimi gösteren kişilerin gerçekten arkadaşlarınız olduğu gibi bir çıkarıma varmış olduklarını dile getiriyor.
Araştırmadaki bulgulara baktığımızda ise gerçek insanların mesai saatlerinden ziyade mesai sonrası, yani akşam saatlerinde daha yoğun tweet yazdığı sonucu ortaya çıkıyor. Bot olmayan, gerçek insanları kapsayan bu Twitter kullanıcılarının tweet gönderme yoğunluğu öğlen 12′den başlayarak akşam 8-9 gibi en zirve noktasına ulaşıyor.
İnsanlarda düzgün bir grafik gözükürken botlarda ise tam tersine dalgalı bir tweet gönderme zamanlama grafiği dikkat çekiyor. Örneğin botlar sabaha karşı 4-5 gibi tweet gönderirken bu yoğunluk öğlen 12′ye doğru azalıyor. Sonra yeniden yoğunlaşan tweet’ler akşam 9-10 gibi yine dibe doğru inerken 11′de yeniden zirveye çıkıyor.
Diğer yandan şirketlerin attığı reklam, kampanya ve pazarlama tweet’leri mesai saatlerinde en yoğun zamanını yaşıyor ve geceyarısına doğru ani bir düşüşle yok seviyesine iniyor.
Soykan OZCELIK - http://about.me/soykanozcelik