SU SORUNU

Kaya Çetin

Her seçimde daha bir kararlılıkla döne döne seçtiğimiz yöneticiler, Cenab-ı Allah’ın bizi ne zaman susuz bırakacağını bilemedikleri ve uzmanların uyarılarına da kulak vermedikleri için susuz günler bizi bekliyor. Ben de “Araba devrilince yol gösteren çok olur” özdeyişimize uyarak geliştirdiğim yöntemleri belediye başkanlarımızın bilgilerine sunuyorum: (Para da istemiyorum)

*Yağdır Mevlam Su Yöntemi: Önce meteorolojiden hiç olmazsa birkaç damla yağmur çiseleyeceğine ilişkin bilgi alınır, sonra cemaat gözden ırak bir yamaca götürülür. Bir taraftan “Tanrım biz beceremiyoruz, sen bizi bu aymaz yöneticilerden kurtar” anlamına gelen dualar okunurken, bir taraftan da Şaman ritüellerine baş vurularak avuçlar yere çevrilip vücut diliyle yukarıya yağmur işareti gönderilir. Bu yöntemi uzaktan izleyenler, yanıt olarak yukarıdan gelen işareti de görürler.

*Papaz Malthus Yöntemi: Kızılırmak gibi ağır metaller ve siyanür açısından zengin bir su sisteme eklenir. Ya da uygun aralıklarla sular kesilerek, ters basınç nedeniyle atık suların musluklara kadar ulaşması sağlanır. Böylece yaratılacak salgın hastalıkların yol açacağı  ölümler sonucu kent nüfusu yarı yarıya azalacağından su sorunu çözümlenmiş olacağı gibi, kişi başına düşen yıllık gelir de artar.

* Göçürme Yöntemi: Yumurta kapıya dayanmışsa erken davranıp aslında halkın kullanması gereken “ananı da al git” söylemi kullanılarak göç yolları gösterilir. Gösterme sırasında vücut dili ne kadar ustalıkla kullanılırsa o kadar kolay sonuç alınır.

*IMF Yöntemi: Seçim kömürleri dağıtılırken kullanılan yöntemden esinlenilen bu yöntemde, barajlarda su kalmayınca bir sonraki yılın suyu kullanılır. 

*Suyun Sakımı Yöntemi: Her eve bir arıtma tesisi kurularak bütün atık sular, son damlasına kadar  yeniden kazanılır. Böylelikle devridaim sağlanacağından bir ibrik suyla yüzlerce yıl yaşamak olanaklı hale gelir.

*Selleme Yöntemi: “Suyumuz akmıyor, devlet nerede”, diyenlere; “Aha size su”, dedikten sonra ana borular patlatılarak ortalık sele verilir. Halka “Ben ettim siz etmeyin, bir daha su istemek mi, tövbeler olsun” dedirtildiğinde zaten sorun çözümlenmiş demektir.

*Demokratik çözüm: Su faturaları düzenlenirken, kullanılan su miktarının karesi alınır. Örneğin 1 metreküp su kullanan için, 1x1=1 YTL., 40 metreküp su için 40x40=1600 YTL... gibi. Böylelikle su zenginlere özgülenmiş olacağından, hem şeffaf hem de demokratik bir yöntemle sorun çözümlenmiş olur.

Seçim sizin.