Her fırsatta Osmanlıyı överek siyaset tezgâhtarlığı yapmak başkalarına hoş görünebilir.
İngiltere’de konsolosumuz vatandaş parası ile Osmanlı kıyafetleri defilesi yapar, hanedandan bir prensi de oraya çağırıp eski günleri yaşıyormuş havasına girebiliriz. Lakin Osmanlı’nın borç batağı yüzünden çöktüğünü, paramparça olacakken yüzbinlerce şehit kanı ile Anadolu toprağına sıkışmaya razı olduğumuz gerçeğini hatırlamak istemeyiz. O şehitlerin kanları Osmanlı borçlarının faturalarını ödemek için dökülmüştür.
ERDOĞAN'IN KAVGASINDAN SONRA 50 MİLYAR DAHA ARTAN BORÇ
AKP’nin Muhterem Hocası Erbakan’ın son zamanlarında söylediği gibi 80 milyar dolar ile devir alınan borç, şimdilerde 600 milyar doları geçmiş durumda. Erdoğan’ın Merkez Bankası ile kavgaya başladığı günden bu güne ise bu borcun üzerine 50 milyar daha eklendi. Malum Faiz lobisinin sayacı çalışıyor. Öte yandan dünya vatandaşlarını kendi halkı gibi her şeye inanan “dini bütün” Müslümanlar olduğu saflığı ile Amerika’da konuşan Başbakan Davutoğlu’nun “Türkiye’de doların uçuşa geçmesinin nedeni küreseldir. ” şeklinde konuşup komik duruma düşmesinin ardından kapak yanıt, Uluslararası kredi Değerlendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye analisti Paul Rawkins’den geldi.
AKP'YE 12 YILDIR PARA AKITANLARIN AKIL HOCASI NE DİYOR
Financial Times'a verdiği röportajda, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının artan siyasi risklere bağlı olduğunu söyledi. Bu lafları eden Fitch, AKP’nin 12 yıllık “Borç yiğidin kamçısıdır” ekonomisine para basan ve AKP'nin de övünerek," bakın herkes bize borç veriyor"dediği, faiz lobisinin akıl hocalarıdır. 12 yıldır itiraz edilmeyen, "yollara gitti" deyip buhar edilen milyarların sahiplerinin ağızlarının içine baktığı bu kuruluşun Türkiye uzmanı bakın daha neler söylüyor.
12 YILDAN SONRA ARTIK GÜVENMİYORLAR
"Çok sayıda yatırımcı siyasi riskler konusunda endişeli." diyen Rawkins, endişe kaynağının 7 Haziran'daki genel seçimler değil, seçimlerin ardından oluşacak siyasi tablo olduğunu vurguluyor.
Rawkins, "Siyasi sistem başkanlık modeline mi dönecek? Politikalar daha öngörülemez mi olacak? Merkez Bankası daha fazla baskı altında kalır mı? gibi sorular soruluyor." Şeklinde konuşuyor.
EKONOMİ UZMANI ERDOĞAN
Bu arada bilmediği, anlamadığı konu neredeyse hiç olmayan Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ekonomi uzmanı kesildiği ilk günden bu yana Türkiye’nin kaybettiği para 50 Milyarı geçti deniliyor. 12 yıldaki uzmanlık alanları ile savurduğu 600 milyar dış borcu da eklersek, Erdoğan ve misyonunun esas uzmanlığının borçlanma olduğu net olarak ortaya çıkıyor.
Peki bu kadar borç almış birisi şimdi neden herkesi faiz lobisi ilan ederek sağa sola köpürüyor. Çünkü 12 yıldır onu seçiyoruz, kendisine o kadar inanıyor ve güveniyor ki sıfır hata yapacağını düşünüyor.
12 YILDIR NEDEN SEÇİYORUZ
Peki herşey kötü gidiyorsa neden seçiyoruz?
Ülke nüfusunun %80’i kredi kartı nedir bilmezken Erdoğan iktidar oldu. Hepimizin cebine önce bir, sonra 4-5 kredi kartı koyuldu. Rüyamızda göremeyeceğimiz şeyleri bu kartlar ile alıp sahip olduğumuzu sandık. Kredi kartlarının minimumlarını ödedikçe sorun yoktu. 12 yılda 30 yılımızı borçlandık borçları döndürdük. Tıpkı Erdoğan’ın yaptığı gibi, Üretmeden borç aldık borç ödedik. Ülke olarak öyle bir gaza geldik ki, Erdoğan’ı velinimetimiz, kendimizi de mutlu ülke vatandaşı sandık. Her seçimde oylarımızı ona verdik, avuçlarımız patlayıncaya kadar onu alkışladık. Oda mucize gerçekleştirdiğini sandı. Bu süreci sadece sıradan vatandaş değil, iş adamı, emeklisi, köylüsü herkes yaşadı. Kredi kartı yetmedi bizi adam yerine koyduğunu sandığımız bankalara koştuk, orada limit bitti tefecilere kaldık. Artık teker teker intihar etmeye başladık. "Tıpkı osmanlının Lale Devrinde yaptığı gibi bir AKP Devri Safahatı yaşadık" Ama hepimizden çok "Yeni Osmanlıcı" Erdoğan şikayet ediyor "Faiz Lobisinden."
GERÇEKTEN İNANIYOR
Ama sakın rol kesiyor diye düşünmeyin, şimdi sağa sola bağırıp çağırırken gerçekten inanarak bağırıp çağırıyor. Ama tıpkı ANAP gibi AKP’nin de acı sonunun uzak olmadığını anlıyor oda.
Sorun AKP ve Erdoğan’ın çökmesi değil, enkazı nasıl kaldıracağız o artık. Erdoğan ekonomide kötü gidişin suçlularını icad ederken bakın Erdoğan’a 12 yıl borç verenlerin akıl hocaları onun başkanlık hayali için ne diyor.
BAŞKANLIK SİTEMİ OLURSA
"Başkanlık sistemine geçiş olursa geliştirilen politikaların güvenilirliği konusunda riskler artabilir. Hukukun üstünlüğü ilkesinin zarar görmesi riski de büyür. Kurumlar üzerinde daha fazla risk oluşur." diyen Rawkins, yine de Türkiye'nin ekonomik görünümünün Rusya ya da Brezilya gibi büyük gelişen ülkelerden daha iyi olduğunun altını çiziyor. Yani Haziran’da hala bir fırsatı var demek istiyor Türkiye için.
BİR BAŞKA UZMAN (FAİZ LOBİSİNDEN)
Financial Times'a konuşan Capital Economist’ten ekonomist William Jackson ise, "Türkiye 2000'li yıllarda büyük bir başarı hikâyesiydi. Bu başarının temel nedeni siyasetin yapısal reformlara yaptığı vurguydu. Eğer eski kötü alışkanlıklara geri dönülürse, bunun sonucu bir dizi ekonomik kriz olur." diyor.
ERDOĞAN VE SOYLU TAKIMI İÇİN KURTULUŞ ÜMİDİ YOK
Daha öncede yazmıştım. Artık Erdoğan’ı ve soylu takımını kimse kurtaramaz. AKP’nin kurtulması içinde hayli patinaj çekmesi gerekiyor. Aslında bakıyorum da onlarda yaklaşan acı sonun farkında Arabaya Abdullah Gül stepnesini takıp, yola devam etmeyi kurtuluş olarak görüyorlar. Davutoğlu hatta Erdoğan bile bu fikre artık sıcak baktığına göre, anketler çok fena geliyor olmalı masalarına. Neden sıcak bakmayacaklar ki? Haziran’da AKP’nin seçimi kaybetmesi halinde neler olacağını artık çocuklar bile tahmin edebiliyor. Erdoğan ise her geçen gün daha fazla yalnız kalacağı bin küsur odalı sarayında Berberler Federasyonu, Tellaklar Odası ve benzeri STK’lar ile yemekler, toplantılar ile yetinmek zorunda.
Onun durumu için en güzel örnek şudur. “En ölümcül kazayı, kendine güvenin zirvesinde olan şoför yapar”