eeeee-Bilet Güvenlik içinmi? , Fişlemek içinmi?
Bu yazı sadece futbolla ve teknolojiyle ilgili değil ancak teknoloji hayatımızın her alanına girdiği gibi futbola da e-bilet uygulamasıyla girince böyle bir yazı yazayım dedim.
Spor Toto Süper Lig ve PTT 1.Lig'de artık kağıt bilet yerine elektronik bilet kullanılması isteniyor. e-Bilet'i olmayan artık maçlara giremeyecek. Ancak Passolig kart adı verilen yeni kart sistemi futbol taraftarları arasında tepki yaratmış durumda.
TIB & BTK tarafından 5651 sayılı yasa uyarınca internet trafiği bir yandan kayıt altına alınırken
"Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Kanunu" önlemek amacı e-bilet uygulamasına geçildi.
Bu başta 4 büyük spor klübünün taraftarları tarafından "elektronik fişleme" yapılıyor
gerekçesi ile protesto edildi. Haksız da değillerdi çünkü getirilen uygulama ile
seyircilerin hangi tribünde hangi koltukta oturduğunu bulmak TC kimlikleri sayesinde
çocuk oyuncağı kadar kolaydı , her ne kadar amaç stadlarda şiddeti engellemek amacı
taşıyor yada gerekçesi gösteriliyorsada bunun aslında muhalif sloganları önlemek,
slogan olursada anında ilgililerini enselemek için olduğunu anlamak hiçte zor değildi.
"Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Kanunu" diye bilinen 6222 sayılı yasanın getirdiği E-Bilet projesinde, akıllı kart teknolojisiyle donatılan elektronik sportif kimlik kartları; stadyumların yanısıra ulaşım, alışveriş olmak üzere günlük hayatın birçok alanında da kullanılabilecek ama taraftar 2 nedenle bu kartları protesto ediyor. Bunların ilki bu kartların bir "fişleme aracı" olarak kullanılabileceği düşüncesi, ikincisi ise e-bilet'in hükümete yakınlığı ile tanınan Çalık Grubunun "Alternatif Bank'ı üzerinden işlem yapıyor olması".
Bu konuda futbolseverler çeşitli yerlere yorumlar yazıyorlar. Bu yorumlardan 2 örnek vereyim;
-Kimse almasın e-bilet.Maçlar boş trübünlere oynansın.Akılları başlarına gelir.Adam fişlemek ne demekmiş görsünler. Kimse gitmesin maçlara.
-e-bilet kafirin tek eglencesi olan futboldan uzak tutmak insanları fişlemek ve en önemlisi bazi şirketleri zengin etmek için yapiyor e-bilet almıyorum maçlarada gitmiyorum e-bilete hayır
Buna karşılık Türkiye Futbol federasyonu bir açıklama yaptı. TFF'nin İstinye'deki binasında düzenlenen basın toplantısına TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Mete Düren, 14 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayla ile ilgili olarak şunları söyledi :
"TBMM'de bir çalışma olmamasına rağmen, kanunun iptal edeceği veya erteleneceği yönünde bir beklenti vardı. Biz bu beklentileri gördüğümüz için bunun kanunun gereği olduğu, bu maddenin yürürlüğe gireceği ve uyulmadığı taktirde birtakım cezaların olabileceği yönünde ikaz ve hatırlatmaları yapmaya devam ettik. Kanun yürürlüğü girdikten sonra bu kez kamuoyundan ve spor kulüplerinden TFF'ye yönelik talepler gelmeye başladı. Bu kanunun bu maddesinin ertelenmesi, iptal edilmesi ve değiştirilmesi istendi. Bu önerilere karşı olumsuz cevap verdiğimiz için şiddetle eleştirildik ve değişik ithamlara maruz kaldık. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yürürlüğe koyduğu bir kanunu TFF'nin değiştirmesini beklemenin hukuk mevzuatıyla ne denli bağdaştığını sizlerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."
Bunlar olur ve futbolseverler tepki gösterirken, RedHack isimli grup ta tepkilere sessiz kalmadı ve 'e-bilet'in satışını yapacak olan Aktif Bank'ın internet sitesini bir süreliğine çökertti. RedHack'in Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada,
"E-bilet Bankası ne alemde? Ya Bilet satan Aktif Bank? Kendini koruyamazken bilgilerimizi nasıl koruyacaklar" denildi.
Bu uygulamanın Hükümetin 1 Mayıs ve sonrasında Gezi Parkı yıl dönümü öncesinde tribünleri baskı altına almaya çalıştığı ve bu yüzden uygulamanın apar topar devreye alındığını söyleyenler hiç de azımsanmayacak ölçüde. Çünkü ne de olsa “Futbol asla sadece futbol değildir!”
Evet Devletimizin dolayısıyla Hükümetimizin,her şeyi bilme-kontrol altına alma merakı ve getirdiği uygulamalar hızla devam ediyor...
Bakalım e-bilet savaşını kim kazanacak? Taraftar mı? Uygulamacılar mı? hep birlikte göreceğiz.